Jak w temacie - chodzi mi po łbie aby napisać własny ster do graficznego LCD który
nie ma własnego sterownika T6963C czy innego , a możnaby go było obsługiwać jak każdy z
T6963C w BASCOM!
Pomysł kozacki , ale z tego co sie orientuje ciężki do realizacji.
podajcie jakieś namiary na to jak można to zrobić.

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięStery LCD-jak sie je pisze i na czym to polega w ogóle??
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Stery LCD-jak sie je pisze i na czym to polega w ogóle??
Normalnie. Bierzesz dokumentację wyświetlacza oraz kontrolera, który na nim siedzi, patrzysz jakie przebiegi należy podać aby zapisać daną, rozkaz itp. Potem implementujesz w programie wszystkie rozkazy no i masz sterownik do wyświetlacza. Proste, nie?jak można to zrobić.

Moje sympatie i antypatie nie mają tu nic do rzeczyradzio troche ozięble Cie potraktowal bo za bardzolubi bascoma

PS. Bascom tak bardzo sprowadza trudne rzeczy do prostych kilku poleceń, że często osoby z niego korzystające nie zadają sobie trudu poznania dokładnej zasady działania danego komponentu. Stąd też pojawiają się czasami pytania oczekujące odpowiedzi w jednym zdaniu, podczas gdy temat jest dobry na książkę.
Jeśli Bascom tego wyświetlacza nie obsługuje, to bez zagłębienia się w szczegóły budowy tego wyświetlacza, bez poznania sposobu komunikacji z kontrolerem nie da się zrobić czegokolwiek sensownego z takim wyświetlaczem (może poza włączeniem podświetlania). Bascom nie jest "magiczną różdzką" i zaklęcie "zapal piksel" działa tylko dla ścisle określonych typów wyświetlaczy.
Ok ,czaje.
Ale w przyszłości pokusze sie na pewno o zrobienie LED'owego wyświetlacza np .
na początek 48x34 czy coś potem coraz większe.
Oraz napisania komendy na każdą literke ,cyferkę i później 'rozpisania' każdej diody!
Jak wiemy każda jest zapalana w jakiś sposób przez jakiś dekoder ale nie bardzo wiem jak
on to robi (dekoduje) - poszukam jeszcze w necie, jak wy coś sie orientujecie to napiszcie!
Wszystko w Bascom...
najpierw jeden kontroler musi interpretować co mu pszysłał ten którego używamy do "zabawy"
Ten pierwszy potem to przerabia zdefiniowanymi ledami na literki - czy jakoś tak.
[ Dodano: 02-10-2006, 14:06 ]
Wezmę sie za zrobienie ledowego wyświetlacza 24x8 ew. 28x10 -
Może ktoś mi powiedziec jakich układów użyć i jak to-to po podłączać?
szukałem coś na ten temat i mam pare różnych żeczy , ale sam nie jestem jeszcze
pewny np te układy jak 74HC174 czy '164? potrzeba jeszcze jakichś ,jak np
ULN2803 ? i jak je po montować (chodzi o schemat użycia)
I jak sie właściwie definiuje znaki ???
O co chodzi z dekodowaniem tego co wypuści na kontroler ???
Ale w przyszłości pokusze sie na pewno o zrobienie LED'owego wyświetlacza np .
na początek 48x34 czy coś potem coraz większe.
Oraz napisania komendy na każdą literke ,cyferkę i później 'rozpisania' każdej diody!
Jak wiemy każda jest zapalana w jakiś sposób przez jakiś dekoder ale nie bardzo wiem jak
on to robi (dekoduje) - poszukam jeszcze w necie, jak wy coś sie orientujecie to napiszcie!
Wszystko w Bascom...

najpierw jeden kontroler musi interpretować co mu pszysłał ten którego używamy do "zabawy"
Ten pierwszy potem to przerabia zdefiniowanymi ledami na literki - czy jakoś tak.
[ Dodano: 02-10-2006, 14:06 ]
Wezmę sie za zrobienie ledowego wyświetlacza 24x8 ew. 28x10 -
Może ktoś mi powiedziec jakich układów użyć i jak to-to po podłączać?
szukałem coś na ten temat i mam pare różnych żeczy , ale sam nie jestem jeszcze
pewny np te układy jak 74HC174 czy '164? potrzeba jeszcze jakichś ,jak np
ULN2803 ? i jak je po montować (chodzi o schemat użycia)
I jak sie właściwie definiuje znaki ???

O co chodzi z dekodowaniem tego co wypuści na kontroler ???