Jak w temacie - chodzi mi po łbie aby napisać własny ster do graficznego LCD który
nie ma własnego sterownika T6963C czy innego , a możnaby go było obsługiwać jak każdy z
T6963C w BASCOM!
Pomysł kozacki , ale z tego co sie orientuje ciężki do realizacji.
podajcie jakieś namiary na to jak można to zrobić.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięStery LCD-jak sie je pisze i na czym to polega w ogóle??
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Stery LCD-jak sie je pisze i na czym to polega w ogóle??
Normalnie. Bierzesz dokumentację wyświetlacza oraz kontrolera, który na nim siedzi, patrzysz jakie przebiegi należy podać aby zapisać daną, rozkaz itp. Potem implementujesz w programie wszystkie rozkazy no i masz sterownik do wyświetlacza. Proste, nie?jak można to zrobić.
radzio torche oziemble Cie potraktowal bo za bardzo lubi bascoma ale generalnie by moc cos obslugiwac to nalezy poznac dokladnie jak to dziala i jak tym sie steruje zwlaszcza ze jesli chodzi o wyswietlacze to prawie kazdy producent ma swoje wlasne rozwiazanie zobacz link w stopce radzia albo moj post w dziale DIY
Moje sympatie i antypatie nie mają tu nic do rzeczy Po prostu udzieliłem odpowiedzi na pytanie "jak to zrobić". No a ponieważ nie jest to zadanie łatwe najlepiej poszukać w sieci gotowych rozwiązań i się na nich wzorować. Ewentualnie gdy wyświetlacz jest tak bardzo egzotyczny, że nikt do tej pory nie opracował dla niego sterownika to mamy szansę być "tym pierwszym". Bez dokładnego przestudiowania dokumentacji wyświetlacza się nie obejdzie.radzio troche ozięble Cie potraktowal bo za bardzo lubi bascoma
PS. Bascom tak bardzo sprowadza trudne rzeczy do prostych kilku poleceń, że często osoby z niego korzystające nie zadają sobie trudu poznania dokładnej zasady działania danego komponentu. Stąd też pojawiają się czasami pytania oczekujące odpowiedzi w jednym zdaniu, podczas gdy temat jest dobry na książkę.
Jeśli Bascom tego wyświetlacza nie obsługuje, to bez zagłębienia się w szczegóły budowy tego wyświetlacza, bez poznania sposobu komunikacji z kontrolerem nie da się zrobić czegokolwiek sensownego z takim wyświetlaczem (może poza włączeniem podświetlania). Bascom nie jest "magiczną różdzką" i zaklęcie "zapal piksel" działa tylko dla ścisle określonych typów wyświetlaczy.
Ok ,czaje.
Ale w przyszłości pokusze sie na pewno o zrobienie LED'owego wyświetlacza np .
na początek 48x34 czy coś potem coraz większe.
Oraz napisania komendy na każdą literke ,cyferkę i później 'rozpisania' każdej diody!
Jak wiemy każda jest zapalana w jakiś sposób przez jakiś dekoder ale nie bardzo wiem jak
on to robi (dekoduje) - poszukam jeszcze w necie, jak wy coś sie orientujecie to napiszcie!
Wszystko w Bascom...
najpierw jeden kontroler musi interpretować co mu pszysłał ten którego używamy do "zabawy"
Ten pierwszy potem to przerabia zdefiniowanymi ledami na literki - czy jakoś tak.
[ Dodano: 02-10-2006, 14:06 ]
Wezmę sie za zrobienie ledowego wyświetlacza 24x8 ew. 28x10 -
Może ktoś mi powiedziec jakich układów użyć i jak to-to po podłączać?
szukałem coś na ten temat i mam pare różnych żeczy , ale sam nie jestem jeszcze
pewny np te układy jak 74HC174 czy '164? potrzeba jeszcze jakichś ,jak np
ULN2803 ? i jak je po montować (chodzi o schemat użycia)
I jak sie właściwie definiuje znaki ???
O co chodzi z dekodowaniem tego co wypuści na kontroler ???
Ale w przyszłości pokusze sie na pewno o zrobienie LED'owego wyświetlacza np .
na początek 48x34 czy coś potem coraz większe.
Oraz napisania komendy na każdą literke ,cyferkę i później 'rozpisania' każdej diody!
Jak wiemy każda jest zapalana w jakiś sposób przez jakiś dekoder ale nie bardzo wiem jak
on to robi (dekoduje) - poszukam jeszcze w necie, jak wy coś sie orientujecie to napiszcie!
Wszystko w Bascom...
najpierw jeden kontroler musi interpretować co mu pszysłał ten którego używamy do "zabawy"
Ten pierwszy potem to przerabia zdefiniowanymi ledami na literki - czy jakoś tak.
[ Dodano: 02-10-2006, 14:06 ]
Wezmę sie za zrobienie ledowego wyświetlacza 24x8 ew. 28x10 -
Może ktoś mi powiedziec jakich układów użyć i jak to-to po podłączać?
szukałem coś na ten temat i mam pare różnych żeczy , ale sam nie jestem jeszcze
pewny np te układy jak 74HC174 czy '164? potrzeba jeszcze jakichś ,jak np
ULN2803 ? i jak je po montować (chodzi o schemat użycia)
I jak sie właściwie definiuje znaki ???
O co chodzi z dekodowaniem tego co wypuści na kontroler ???