Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięFT245, FT232, itp.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Jak rozumiem z różnych opisów te układy są widziane przez system jako porty szeregowe (COM, RS232).
A czy są jakies podobne które byłyby widziane w systemie jako port równoległy - LPT.
Mam nowy komputer, w którym są tylko porty USB i chciałbym używać nadal moich starych programatorów, które w większości są pod LPT.
Pozdrawiam.
A czy są jakies podobne które byłyby widziane w systemie jako port równoległy - LPT.
Mam nowy komputer, w którym są tylko porty USB i chciałbym używać nadal moich starych programatorów, które w większości są pod LPT.
Pozdrawiam.
Hej Prawie na pewno na Twojej nowej płycie znajduje się port LPT i porty COM tylko potrzebujesz przejściówki ponieważ na płycie głównej port ten wygląda jak taki krótszy port ATA do dysków
Ja mam tak w komputerze i dwóch znajomych też w ten sam sposób wzprowadziło sobie LPT i COM-y na zewnątrz
nie wiem niestety nic na temat układów, o krórych piszesz. Tylko tak mogę pomóc
Ja mam tak w komputerze i dwóch znajomych też w ten sam sposób wzprowadziło sobie LPT i COM-y na zewnątrz
nie wiem niestety nic na temat układów, o krórych piszesz. Tylko tak mogę pomóc
Ale widziany jest w systemie jako COM... więc nie nadaje się do tego celu. Pozatym większość fabrycznych przejsciówek USB/LPT działa poprawnie tylko z druarkami i nie radzi sobie z programowaniem mikrokontrolerów. Pozostaje programator na RS232.FT8U245BM Układ scalony przetwornik USB2.0/Parallel LQFP32 info TME
-
- -
Jednak na pewno nie ma - bo to laptop.Hej Prawie na pewno na Twojej nowej płycie znajduje się port LPT i porty COM tylko potrzebujesz przejściówki ponieważ na płycie głównej port ten wygląda jak taki krótszy port ATA do dysków
No właśnie testowałem kilka i w systemie są widoczne jako drukarka USB (co nie ma nic wspólnego z LPT.Pozatym większość fabrycznych przejsciówek USB/LPT działa poprawnie tylko z druarkami i nie radzi sobie z programowaniem mikrokontrolerów. Pozostaje programator na RS232.
Z AVRami nie ma problemu, zrobię sobie AVRISP i po problemie, ale nie rozglądałem się jeszcze za programatorami do PICów a tu może być gorzej, czy może nie? A nie mam czasu, aby samemu konstruować programator.
Pozdrawiam.
-
- -
- Kontaktowanie:
Moze ja sie nie znam, bo w zyciu korzystalem tylko z ICD 2 Microchipa (takie smieszne koleczko - zreszta, pewnie kazdy wie), ale AFAIR Tomek w swojej pierwszej ksiazce (i w drugiej jak widze tez) opisywal pare programatorkow, schematy sa tez pewnie w sieci.... jakies ICSP, czy cos....Owszem, tu jest nieco gorzej... Klon PicStartPlus kosztuje ok 190PLN, klon ICD ok 120PLN... Samodzielne wykonanie raczej odpada...rozglądałem się jeszcze za programatorami do PICów a tu może być gorzej, czy może nie?
-
- -
No właśnie zrobiłem: http://radzio.dxp.pl/avr910.htm i nie działa.Z AVRami nie ma problemu, zrobię sobie AVRISP i po problemie
Wszystko tak jak na schemacie, jako konwerter USB/RS232 zastosowałem FT232. Komunikacja pomiędzy uK (tym w programatorze) a komputerem poprzez FT232 działa bez problemu.
Próbowałem przy pomocy tego programatora zaprogramować ATmega8, ale w ogóle nie działa. Używałem BascomaAVR 1.11.8.1 (najnowszy prosto ze strony producenta).
W czym może być problem?
Pozdrawiam, Konrad.
Problem tkwi w Bascomie (komunikuje on się z programatorem z prędkoscią 19200 natomiast mój programator pracuje na 115200). Zmiana prędkości transmisji opisana w Helpie Bascoma nie działa. Możesz spróbować przekompilować firmware programatora na prędkość 19200.
[ Dodano: 29-04-2006, 19:29 ]
Po zmianie prędkości trasmisji programator współpracuje z Bascomem.
Firmware dla prędkości 19200 b/s : http://radzio.dxp.pl/avr910/avr910_19200.hex
[ Dodano: 29-04-2006, 19:54 ]
Jednak Bascom nie bardzo sobie z nim radzi. Komunikację co prawda nawiązuje, typ procesora rozpoznaje, jednak ani odczyt danych ani programowanie nie przebiega poprawnie. Proponuję rozwiązania szukać bezpośrednio w MCS Electronics, może oprócz pomocy zchrzanili w Bascomie też obsługę programatora.
[ Dodano: 29-04-2006, 19:29 ]
Jednak Bascom nie bardzo sobie z nim radzi. Komunikację co prawda nawiązuje, typ procesora rozpoznaje, jednak ani odczyt danych ani programowanie nie przebiega poprawnie. Proponuję rozwiązania szukać bezpośrednio w MCS Electronics, może oprócz pomocy zchrzanili w Bascomie też obsługę programatora.
-
- -
Mi jednak w ogóle nie działa. Sprawdziłem wszystko co się dało - niby w porządku.[ Dodano: 29-04-2006, 19:29 ]
A jakiego programu używasz do obsługi programatora, z którym współpracuje?
-
- -
A to tutaj mi wyskakuje komunikat:
Kod: Zaznacz cały
No supported board found!
AVRprog version 1.40
-
- -
Pojawia się natychmiast po włączeniu. Poprostu w ogóle nie znajduje programatora i się automatycznie zamyka. Port nie jest zajęty. Poprzez terminal systemowy bez problemu nawiązuję połączenie.
W czym nie jest zgodny - w czym oryginalny jest lepszy?
Programator ten jest tanią aleternatywą dla oryginalnego programatora AVRISP (jednak nie jest z nim w pełni zgodny).
W czym nie jest zgodny - w czym oryginalny jest lepszy?