Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Matryca LCD

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:
Matryca LCD

Postautor: Sova » 22 wrz 2006, o 06:59

Czy matryca LCD(taka od laptopa) musi być odświerzana, czy obraz może być jednorazowo wyświetlony i tak może zostać, bez jakichkolwiek następnych klatek obrazu. W dokumentacjach jak narazie nie spotkałem się z jakimkolwiek komentarzem, a jeśli nie ma potrzeby wyświetlać "filmu" tylko zdjęcie, to po co odświerzać.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 22 wrz 2006, o 07:27

Obrazek musi bo :no: ma wlasnej pamieci RAM Obrazek

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 22 wrz 2006, o 10:09

czyli po wysłaniu danych do konkretnego pixela on po jakimś czasie gaśnie? Ja wyobrażałem sobie to tak, że nadaje kolor pixelowi i on "świeci" tak, aż mu nie nada się inny. Teoretycznie w domuentacjach minimalna częstotliwość zegara matrycy nie istnieje. Co by się stało, jak bym bardzo wolno odświerzał matrycę, powiedzmy z częstotliwością 1Hz. Bardzo proszę o odpowiedź, bo muszę to wiedzieć.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 23 wrz 2006, o 09:10

Obrazek jak swieci pixel? w matrycy jest zrobione podswietlanie od tylu przez swietlowke (swietlowki) natezenie swiatla jest jednakowe w czasie teraz sterowanie pixela powoduje ze jest bardziej lub mniej przezroczysty :idea: jesli masz polaryzatror to papatrz przez niego na zegarek LCD i zacznij go obracac powinno byc widac ladnie ekran a po przekreceniu wszystko robi sie czarne tak wlasnie dziala krysztalki ktore za pomoca napiecia sa ustawiane (przesuwane) z tym ze napiecie stale na stale podlaczone do LCD spowodowalo by jego elektrolize co rowna sie uszkodzeniu dlatego sterowanie polega na tym ze podloze steruje sie przebiegiem prostokatnym oraz poszczegolne elementy dlatego :no: jest mozliwe statyczne sterowanie Obrazek

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 23 wrz 2006, o 10:37

Mówiłem w przenośni o "świeceniu" pixela - przecież projektory LCD w innej sytuacji nie miałyby prawa działać :). Czyli krótko mówiąc, pixel polaryzowany jest na krótki okres, okres trwania tego sygnału prostokątnego :(

darekk
-
-

Postautor: darekk » 25 wrz 2006, o 16:19

Wlaczenie piksela polega na jego naprzemiennym sterowaniu - jedna "okladzina" + druga - i za chwile odwrotnie pierwsza - druga + . W ten sposob piksel ma zawsze napiecie. Gdy sterujesz piksel jedna "okladzina" + i druga + lub jedna - i druga - to piksel jest wylaczony. To tak w wielkim uproszczeniu.

Tak wiec jak pisal aCeK nie mozna przylozyc stalego napiecia do pikseli matrycy LCD i zadnego iinego wyswietlacza LCD (mowa o samych szkielkach)
Zagladnij na projekt podlaczenia matrycy LCD do PC w EP 9/2006 to ci wiele wyjasni.

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 26 wrz 2006, o 09:13

Od tego projektu się wszystko zaczęło :)

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 26 wrz 2006, o 23:33

Obrazek jesli zrobisz tak ze dasz jakis sterownik z wlasna pamiecia a w niej to co chcesz wyswietlac to bedzie dzialac looknij :arrow: lcd Obrazek

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 27 wrz 2006, o 22:00

Matrycę muszę podpiąć do tego, gdzie mogę takie złącze znaleść. Jak się takowe nazywam, jak bym znał nazwę to będe sam szukał po sieci. Ewentualnie, z czego można takie wymontować?
Załączniki
Image000.jpg

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 27 wrz 2006, o 23:37

A to nie jest gniazdo pod dwurzedowy "goldpin", tylko o mniejszym rastrze... chyba 1,27. Czy jak to zwa: listwa stykowa, listwa kolkowa.

Jak wyglada wtyk do tego ?? czy moze jest tam wpinana tasma przewodzaca (zlacze ZIF/nonZIF), bo taka raczej forma mi sie kojazy z podlaczeniami matryc.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”