Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Uniwersalny układ sprawnego resetu

elemid
-
-
Kontaktowanie:
Uniwersalny układ sprawnego resetu

Postautor: elemid » 17 wrz 2006, o 14:35

Witam!

Myślę, że każdy z nas spotkał się chyba z potrzebą wygenerowania sygnału resetu dla zastosowanych w budowanym przez nas układzie, scalaków. Wszyscy pewnie znamy pewnego niepozornego monopolistę DS1813 :).

Niestety, raz potrzebny jest impuls o wysokim poziomie logicznym, kiedy indziej potrzeba nam poziomu niskiego, czsem nawet potrzebne są oba. W dodatku generacja resetu po włączeniu zasilania to jedno. Zazwyczaj pomocne jest jednak, by reset generowany był również wtedy, gdy napięcie spadnie poniżej dopuszczalnego poziomu minimalnego napięcia zasilającego. Ba... Cała zabawa wcale nie musi ograniczać się do jednego standardu TTL, czy CMOS.

Moją uwagę zwróciła seria układów TL77XX. Niestety nie wiem jak wygląda sytuacja z ceną i dostępnością tych kostek na polskim rynku.

Zastanawiam się czy może w najbliższym czasie nie opracować takiego uniwersalnego układu na bazie tanich i łatwo dostępnych elementów dyskretnych R, C?

A może znacie jakieś gotowce tego rodzaju?

Porządane cechy układu:

1. Prawidłowy reset układu przy każdym starcie układu (ostrożnie z "resetami" na kondensatorach - przy krótkiej przerwie zasilania, kiedy kondensator może nie zdążyć się rozładować, a to spowoduje, że sygnał reset nie zostanie wygenerowany).

2. Kontrola napięcia - generacja stałego resetu w przedziale napięcia zabronionego.

To chyba dwie podstawowe funkcje.

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Re: Uniwersalny układ sprawnego resetu

Postautor: Piotr » 21 wrz 2006, o 22:31

Moją uwagę zwróciła seria układów [url=http://alfa.iele.polsl.gliwice.pl/eleno ... tl77xx.pdf]TL77XX[/url]. Niestety nie wiem jak wygląda sytuacja z ceną i dostępnością tych kostek na polskim rynku.

** Kiepsko.

Zastanawiam się czy może w najbliższym czasie nie opracować takiego uniwersalnego układu na bazie tanich i łatwo dostępnych elementów dyskretnych R, C?
A może znacie jakieś gotowce tego rodzaju?

** Na RC czegos takiego, dobrego, nie zrobisz. Sa natomiast fajne uklady robione m.in. przez Rohma, STM, Maxima i pare innych firm, ktore te (i ponizsze) kryteria spelniaja.

Porządane cechy układu:
1. Prawidłowy reset układu przy każdym starcie układu (ostrożnie z "resetami" na kondensatorach - przy krótkiej przerwie zasilania, kiedy kondensator może nie zdążyć się rozładować, a to spowoduje, że sygnał reset nie zostanie wygenerowany).
2. Kontrola napięcia - generacja stałego resetu w przedziale napięcia zabronionego.
To chyba dwie podstawowe funkcje.[/quote]

** Popatrz:
http://www.st.com/stonline/products/lit ... s/6411.pdf
http://www.st.com/stonline/products/lit ... /11110.pdf
a to tylko wierzcholek gory lodowej.
Co interesujace, mikrokontrolery sa wyposazane w dobrej jakosci kontrolery zerowania (to juz nie sa uklady zerujace, ale prawdziwe kontrolery), wiec zewnetrzne "resety" beda coraz radziej potrzbne.
Pzdr
PZb

Awatar użytkownika
bis
-
-

Postautor: bis » 22 wrz 2006, o 11:00

Z punktu widzenia obecnych systemów mikroprocesorowych funkcja "reset" jest nieco szersza. Większość systemów IPS(In System Programming) jest jakoś związana z resetem. W wielu klasach systemów (np "bezobsługowych" typu alarmy, telemetria..) z resetem związana nsą funkcje typu "watchdog", często muszą to być układy "zewnętrzne"(tu teoria niezawodności). W konstrukcjach trochę bardziej rozbudowanych układowo bywa aby reset różnych bloków w systemie zachodził w okreslonych sekwencjach. Z tego powodu uważam że nie jest możliwe skonstruowanie jednego uniwersalnego układu który będzie wystarczający dla wiekszości konstrukcji.
Ja w kilku konstrukcjach zastosowałem po prostu osobny procesorek PIC. Pozwoliło to na pogodzenie wymagan typu płynacych z funkcji ISP, watchdog, sekwencji startu komponentów i wymwgań niezawodnościowych. I co raz bardziej podoba mi się takie rozwiązanie, a szczególnie jego "elastyczność".

bis

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Piotr » 23 wrz 2006, o 11:00

Pytanie dotyczylo sposobu generowania sygnalu zerujacego, a nie potencjalnych mozliwosci ich wykorzystania. PIC tego problemu nie rozwiaze, bo przed rozpoczeciem jego pracy musisz zapewnic mu _pewne_ zerowanie.
Pzdr
PZb

jerry1111
-
-

Re: Uniwersalny układ sprawnego resetu

Postautor: jerry1111 » 20 paź 2006, o 22:03

Ja notorycznie ;-) uzywam rodzinki MCP100/MCP101.
Sa positive, negative, na rozne napiecia... no i obudowa SOT23

Pozdrawiam,

Jerry1111

Awatar użytkownika
Lucas286
-
-

Postautor: Lucas286 » 21 paź 2006, o 10:40

Witam!

Ja natomiast polecam rodzinę układów DS1707/1708, których często używam ze względu, że potrzebuję sygnału resetu niskiego i wysokiego jednocześnie (dla IIM7000A). Dodatkowo posiadają one osobne wejście do wyzwalania resetu np. przyciskiem lub z innego układu. Kontrolują również stan napięcia zasilającego i gdy spadnie poniżej założonego zakresu generują reset. Produkowane są układy zarówno na 5V jak i na 3,3V z różną tolerancją progu zadziałania resetu.

Pzdr.

Fredy
-
-

Postautor: Fredy » 24 lis 2006, o 23:33

Albo TL7705 -tanie dobre układy.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”