Myślę, że każdy z nas spotkał się chyba z potrzebą wygenerowania sygnału resetu dla zastosowanych w budowanym przez nas układzie, scalaków. Wszyscy pewnie znamy pewnego niepozornego monopolistę DS1813

Niestety, raz potrzebny jest impuls o wysokim poziomie logicznym, kiedy indziej potrzeba nam poziomu niskiego, czsem nawet potrzebne są oba. W dodatku generacja resetu po włączeniu zasilania to jedno. Zazwyczaj pomocne jest jednak, by reset generowany był również wtedy, gdy napięcie spadnie poniżej dopuszczalnego poziomu minimalnego napięcia zasilającego. Ba... Cała zabawa wcale nie musi ograniczać się do jednego standardu TTL, czy CMOS.
Moją uwagę zwróciła seria układów TL77XX. Niestety nie wiem jak wygląda sytuacja z ceną i dostępnością tych kostek na polskim rynku.
Zastanawiam się czy może w najbliższym czasie nie opracować takiego uniwersalnego układu na bazie tanich i łatwo dostępnych elementów dyskretnych R, C?
A może znacie jakieś gotowce tego rodzaju?
Porządane cechy układu:
1. Prawidłowy reset układu przy każdym starcie układu (ostrożnie z "resetami" na kondensatorach - przy krótkiej przerwie zasilania, kiedy kondensator może nie zdążyć się rozładować, a to spowoduje, że sygnał reset nie zostanie wygenerowany).
2. Kontrola napięcia - generacja stałego resetu w przedziale napięcia zabronionego.
To chyba dwie podstawowe funkcje.