Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

VU meter - dziwne zachowanie

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:
VU meter - dziwne zachowanie

Postautor: Sova » 15 wrz 2006, o 18:11

Witam,

zrobiłem sobie wskaźnik wysterowania, tak nie dokońca jest to wskaźnik VU, ponieważ jest on liniowy, nie logarytmiczny, ale nie w tym sęk, dla mnie taki może być. Jest to układ konwertera AC/DC. Dokładnie rozriązuje on równanie Uwy = |Uwe|. Po włączeniu i dobraniu rezystora dzielnika napięcia R6 zaobserwowałem dziwne zachowanie: przy sinusie 775mVpp zauwazyłem, że wskazówka drga jak powinna, ale po wyłączeniu wskazówka pozostaje w tym samym miejscu. Uznałem, że może być to spowodowane napięciem niezrównoważenia na wejśiu, więc dałem konda 1uF jak na schemacie. Teraz niby jest ok, bez sygnału jest lekko poniżej zera(co wskazuje w tej chwili na ujemne napięcie nizrównoważenia) ale przy podaniu sygnału wskazówka pokazuje pozycje około połowy skali, i powoli zaczyna opadać do punktu wyjścia, tak jakby sygnał powoli był zciszany do zera, choć tak nie jest. Nie mam pojęcia dlaczego tak się ów aplikacja zachowuje, więc proszę kolegów o pomoc.
Załączniki
s.GIF
s.GIF (4.98KiB)Przejrzano 810 razy

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”