Czołem! Macie jakiś pomysł, jakiego użyć kleju (przeźroczystego!) do przyklejenia napisów wydrukowanych na specjalnej folji do drukarki laserowej? Chodzi oczywiście o to, by klej był "niewidoczny" i po naklejeniu wyciętych napisów i oznaczeń nie było nic znać. Zastanawiam się nad polimerowym, ale nie wiem, czy będzie trzymał itd. Może macie jakieś pomysły?
Pozdr.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięCzym przykleić folijkę do aluminiowego chassis?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Czym przykleić folijkę do aluminiowego chassis?
Zdaje mi się, że to nie będzie najlepsze rozwiązanie.Zastanawiam się nad polimerowym, ale nie wiem, czy będzie trzymał itd.
Czyli rozumiem, że to mają być wycięte "prostokąty" z napisami. Zawsze jak przyklejałem do czegokolwiek płyty czołowe z napisami, to używałem taśmy dwustronnej - przynajmniej nie brudzi jak klej polimerowy i dobrze trzyma. Popytaj w sklepach o (przeźroczystą) taśmę dwustronną Zawsze można poeksperymentować.Chodzi oczywiście o to, by klej był "niewidoczny" i po naklejeniu wyciętych napisów i oznaczeń nie było nic znać.
Zgodzę się z Ddevil, to raczej nie porazi estetyką...
po prostu będzie Ci ciężko rozprowadzić klej tak, aby nie było nierówności, bąbelków i innych niespodzianek...
A może spróbuj z przezroczystą folią samoprzylepną do drukarek atramentowych?
Wiem, że z laserka ładniej wszystko wychodzi, ale za to problem kleju będzie z głowy...
tasza
po prostu będzie Ci ciężko rozprowadzić klej tak, aby nie było nierówności, bąbelków i innych niespodzianek...
A może spróbuj z przezroczystą folią samoprzylepną do drukarek atramentowych?
Wiem, że z laserka ładniej wszystko wychodzi, ale za to problem kleju będzie z głowy...
tasza
Mój wypróbowany sposób na płyty czołowe z napisami:
Napisy projektuję w Corelu. Drukuję na nieco grubszym papierze (sklepy papiernicze mają takie formatki A4 o różnych kolorach). Od strony napisów naklejam folię przeźroczystą jednostronnie samoprzylepną (taką grubszą, sprzedawaną w większych formatach). Folia taka "z rolki" nie jest dobra - jest cienka, łatwo ją uszkodzić i brzydko wygląda. Od spodu przyklejam taśmę dwustronnie klejącą (tą w rolkach) nie odrywając na razie taśmy ochraniającej "klej". Teraz wycinam otwory (prostokątne - żyletką, okrągłe - młotkiem i wybijakami o odpowiedniej średnicy. Następnie zrywam taśmę ochraniającą "klej" i całość przyklejam do płyty człowej urządzenia. Dopiero teraz mocuję potencjometry, przełączniki itp. Tak wykonana płyta czołowa wygląda bardzo profesjonalnie, "jak fabryka". Ciekawy efekt daje zastosowanie papieru o kolorze jasno-szarym; po pokryciu przeźroczystą folią samoprzylepną sprawia wrażenie srebrzystego lakieru.
Franek
Napisy projektuję w Corelu. Drukuję na nieco grubszym papierze (sklepy papiernicze mają takie formatki A4 o różnych kolorach). Od strony napisów naklejam folię przeźroczystą jednostronnie samoprzylepną (taką grubszą, sprzedawaną w większych formatach). Folia taka "z rolki" nie jest dobra - jest cienka, łatwo ją uszkodzić i brzydko wygląda. Od spodu przyklejam taśmę dwustronnie klejącą (tą w rolkach) nie odrywając na razie taśmy ochraniającej "klej". Teraz wycinam otwory (prostokątne - żyletką, okrągłe - młotkiem i wybijakami o odpowiedniej średnicy. Następnie zrywam taśmę ochraniającą "klej" i całość przyklejam do płyty człowej urządzenia. Dopiero teraz mocuję potencjometry, przełączniki itp. Tak wykonana płyta czołowa wygląda bardzo profesjonalnie, "jak fabryka". Ciekawy efekt daje zastosowanie papieru o kolorze jasno-szarym; po pokryciu przeźroczystą folią samoprzylepną sprawia wrażenie srebrzystego lakieru.
Franek