Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem z TV Fisher 25 cali
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Mam problem z telewizorem Fisher 25 cali prawdopodobnie typu CB3W (chyba to jest jego typ).
Nie znam sie za dobrze na telewizorach ale przepalaja mi sie bezpieczniki w torze (chyba) wysokiego napiecia (tak mysle bo przewody od tych bezpiecznikow wedruja do kineskopu).kazda zmiana bezpiecznika powoduje jego przepalenie. Prosze o pomoc.
Nie znam sie za dobrze na telewizorach ale przepalaja mi sie bezpieczniki w torze (chyba) wysokiego napiecia (tak mysle bo przewody od tych bezpiecznikow wedruja do kineskopu).kazda zmiana bezpiecznika powoduje jego przepalenie. Prosze o pomoc.
Problem z TV Fisher 25 cali
Jak tylko bede wiedzial gdzie jest tranzystor linii to sprawdze. Mysle ze bez schematu nie dam rady. Chyba ze powiesz mi jaka go zlokalizowac na plytce drukowanej. Juz z gory dziekuje.
Re: Problem z TV Fisher 25 cali
Taki duży tranzystor na radiatorze (blacha aluminiowa) koło transformatora WN.Jak tylko bede wiedzial gdzie jest tranzystor linii to sprawdze. Mysle ze bez schematu nie dam rady. Chyba ze powiesz mi jaka go zlokalizowac na plytce drukowanej. Juz z gory dziekuje.
Jak już go zobaczysz to zanim wyjmiesz podaj jego symbol to Ci napisze czy to dokładnie ten
[ Dodano: 31-08-2006, 09:46 ]
Nic nie mogę znaleźć na temat tego TV.
Podaj jakiś dokładniejsze dane, są z tyłu TV na obudowie (zazwyczaj jest naklejka)
fisher 25 cali
Model mojego telewizora to FTM 963DK TXT dodatkowo jeszcze jest napisane CBJW ZE-286/89.
Generalnie po zdjeciu obudowy wyczuwa sie lekki swont. Jak narazie zlokalizowalem ten tranzystor (chyba zgodnie z wczesniejszym opisem) tylko nie moge podejsc do niego blizej bo zaslaniaja mi inne elementy aby odczytac jego typ. Mam go narazie na stole otwartego wiec jesli jestes prosze o odpowiedz.
Pozdrawiam
Generalnie po zdjeciu obudowy wyczuwa sie lekki swont. Jak narazie zlokalizowalem ten tranzystor (chyba zgodnie z wczesniejszym opisem) tylko nie moge podejsc do niego blizej bo zaslaniaja mi inne elementy aby odczytac jego typ. Mam go narazie na stole otwartego wiec jesli jestes prosze o odpowiedz.
Pozdrawiam
Hej!
Znalazłem schemat, trochę szukałem ale jest.
Możesz pobrać go tutaj:
www.end.ep.com.pl/schematyrtv/Fisher_FTM963DK.rar
Na schemacie ten tranzystor co Ci pisałem to Q651
Pamiętaj żeby przed wlutowaniem żarówki wyciągnąć tranzystor, jeśli nie jesteś pewien gdzie jest EBC ściągnij aplikację BU508 np. jest tutaj:
http://pdf1.alldatasheet.co.kr/datashee ... BU508.html
Tak więc włącz żarówkę między E a C i zmierz na niej napięcie. Najlepiej jakąś 40-60W
Znalazłem schemat, trochę szukałem ale jest.
Możesz pobrać go tutaj:
www.end.ep.com.pl/schematyrtv/Fisher_FTM963DK.rar
Na schemacie ten tranzystor co Ci pisałem to Q651
Pamiętaj żeby przed wlutowaniem żarówki wyciągnąć tranzystor, jeśli nie jesteś pewien gdzie jest EBC ściągnij aplikację BU508 np. jest tutaj:
http://pdf1.alldatasheet.co.kr/datashee ... BU508.html
Tak więc włącz żarówkę między E a C i zmierz na niej napięcie. Najlepiej jakąś 40-60W
Troszkę sie nie odzywałem ale problem nadal aktualny ale nieco w innym wymiarze.
Dziekuje za schemat bardzo sie przydał w zaprzjaźnionym punkcie serwisowym. Okazało sie że tranzystory faktycznie były uszkodzone ale dodatkowo transformator przetwornicy zasilającej.
Mam pytanko gdzie można dostać ten transformator przetwornicy zasilającej o symbolu:
HR 290S 9467 do TV FISHER FTM963. Nigdzie tego urządzenia nie moge kupić a bez tego TV nie zadziała. Może można tam zapakować jakiś zamiennik. Pozdrawiam.
Dziekuje za schemat bardzo sie przydał w zaprzjaźnionym punkcie serwisowym. Okazało sie że tranzystory faktycznie były uszkodzone ale dodatkowo transformator przetwornicy zasilającej.
Mam pytanko gdzie można dostać ten transformator przetwornicy zasilającej o symbolu:
HR 290S 9467 do TV FISHER FTM963. Nigdzie tego urządzenia nie moge kupić a bez tego TV nie zadziała. Może można tam zapakować jakiś zamiennik. Pozdrawiam.
Zadzwoń do Cybor-Tech (www.cybor-tech.com.pl) i zapytaj może coś Ci wynajdą.
Jest jeszcze obsługa on-line (Skype)
Dziwne, bo nic nie mogę znaleźc na temat tego trafa... Sprawdź czy dobrze podałeś model.
Jest jeszcze obsługa on-line (Skype)
Dziwne, bo nic nie mogę znaleźc na temat tego trafa... Sprawdź czy dobrze podałeś model.
Udało mi się znalesc ten trafo ale troche pomililem numer bo nie HR 290S 9467 tylko HR 2906 9467. Ta hurtownia Cybor-Tech (www.cybor-tech.com.pl) jest naprawde bardzo dobrze zaopatrzona u nich udalo mi sie doastac to trafo. Po jego zamontowaniu telewizor zaczal dzialac (zaprzyjaźniony punkt serwisowy powymienial jeszcze tranzystory). DZIEKUJE ZA PORADY ORAZ ZA NAMIARY NA TE HURTOWNIE (nigdzie indziej nie moglem dostac tego trafa a ptyalem naprawde w wielu punktach). POZDRAWIAM I DZIEKUJE ZA WSZYSTKO. GDYBY NIE TO FORUM TO TELEWIZOR BYLBY NA SMIETNIKU A TAKTO MAM NADZIEJE JESZCZE POSLUZY.
POZDRAWIAM I WESOLYCH SWIAT.
POZDRAWIAM I WESOLYCH SWIAT.