Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Bascom AVR. program stoper! Prośba o pomoc!

Tripod
-
-
Bascom AVR. program stoper! Prośba o pomoc!

Postautor: Tripod » 23 sie 2006, o 11:48

Witam!

Zwracam się do was z wielką prośbą (typowa prośba żółtodzioba ;)), sprawa nieco obytym w Bascomie osobom wyda się zapewne bardzo prosta, dlatego liczę, że ewentualna pomoc nie powinna wam przysporzyć większych problemów.

Posiadam płytkę testową do kursu Bascom AVR z Elektroniki dla Wszystkich ( AVR ‘2313 Demo Board, AVT 3500 mam nadzieje, że zrozumiale ją opisałem :) ) oraz kompilator BASCOM-AVR-DEMO v 1.11.6.8

Chciałbym napisać program „stoper”, miałby on trzy procedury: start, stop (podpisane pod przycisk S1 na płytce) i reset (podpisana pod przycisk S2 na płytce, chyba nie trzeba objaśniać do czego miały by owe procedury służyć :) ) wyświetlanie miało by być na LCD w klasycznej formie HH:MM:SS.

No i problem w tym że nie umiem tego napisać :D. Kiedyś lecz było to dobrych kilka lat temu bawiłem się odrobinę Bascomem i napisałem kilka prostych programów, jednakże ta wiedza uciekła już znacznie przez te lata. Obecnie mam taką sytuacje, że nie posiadam zbyt dużo czasu by zaczynać naukę od samego początku by w końcu dojść do poziomu by napisać program „stoper”. Dlatego chciałbym prosić jakąś życzliwą duszę by w miarę możliwości mogła zamieścić na forum kod takowego programu najlepiej z jakimś zgrabnym opisem bym mógł w większym stopniu ogarnąć jego działanie i się czegoś nauczyć ;) .

Jeśli pojawiłyby się by jakieś pytania to z chęcią na nie odpowiem.

Z góry dziękuje za każdą pomoc!

Pozdrawiam Tripod.

speacetronic
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: speacetronic » 28 sie 2006, o 20:13

Witam sam projektowałe podobny układ podeślij na mojego e-mail a do których portów mikrokontrolera są podłączone przyciski oraz wyświetlacz lcd dokładnie ponieważ nie znam płytki którą posiadasz . Ja projektuje na płytca Nowy Elektronik NE-300K i posiadam pełną komercyjną wersję BASCOM AVR 11.8.2 . Mój projekt posiadał wbudowany zegarek oraz dwa liczniki stpoery oczywiście niezależne i do tego pomiar temperatury na !-wire .
Czekam na wiadomość co do szczegułów technicznych oraz co program ma robić po naciśnięciu przycisków. A wykonam program.
Oto mój e-mail g.pluta@pixel.pl

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”