Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

avt -5027 (audiofilski potencjometr elektroniczny)

kufel_
-
-
avt -5027 (audiofilski potencjometr elektroniczny)

Postautor: kufel_ » 27 sie 2006, o 16:51

Witam wszystkich.

Mam jedno pytanie odnośnie tego kitu , nie dokońca rozumie jednego rozwiązania jakie przedstawił w nim autor , mianowicie chodzi mi o schemat jaki demonstruje podłączenie do tego potencjometru sygnału audio. Dla ułatwienia zamieszcze schemat idowy całości i schemat jak podłączyć sygnał audio do układu .
Otóż z tego co autor opisuje w projekcie udład DS1666 dziła jak potencjometr logrytmiczny , posiada także wyprowadzenia ( Vl początek drabinki rezystorów , Vh koniec drabinki rezystorów , i wyjście Vw odpowiada suwakowi ) tak jak w tradycyjnym potencjometrze , dlaczego nie rozumie dlaczego autor podłączył nużkę Vl i Vb do plusa zasilania układu ??
Może jestem w błędzie ale ja bym widział to troche inaczej , zamiast podłączać Vl i Vb z plusem to ja bym je podłączy z masą .
Pozdrawiam.
Załączniki
schemat idowy.JPG
schemat podłaczenia syg. audio do układu.JPG
Ostatnio zmieniony 27 sie 2006, o 22:52 przez kufel_, łącznie zmieniany 3 razy.

radcorp
-
-

Postautor: radcorp » 27 sie 2006, o 20:16

jak dla mnie jest tu blad
Vb powinno byc podlaczone do napiecia rzedu -5V - 0V wzgledem masy, a nie +5V
a Vl do masy

kufel_
-
-

Postautor: kufel_ » 27 sie 2006, o 23:08

jeżeli chodzi o końcówke Vb to nie jestem do końca pewnien jaki ona ma wpływ na działanie ukladu, w pdf producenta , jest opisane że wykorzystuje się ją przy napięciach od -5 do 0 V na wyjściu i wtedy podłącza się ją z dodatkowym napięciem -5V zresztą w artykule autor tez o tym wspomina , dlatego właśnie dziwne jest to że łaczy to wyjście z plusem zasilania

dorzucam jeszcze schemat blokowy kostki ds1666 , chciałem tu zauwarzyć że nie ma na tym schemacie uwzglednionego wyjścia Vb co by mogło pomóc w tym przypadku
Załączniki
schemat blokowy kostki ds 1666.JPG

radcorp
-
-

Postautor: radcorp » 28 sie 2006, o 12:43

potencjal na Vb decyduje o max zakresie napiecia wejsciowego
jezeli Vb = 0V => V(in) z zakresu 0V do Vcc, wzgledem pinu GND
jezeli Vb = -5V => V(in) z zakresu -5V do Vcc, wzgledem pinu GND

V(in) - napiecie wejsciowe podane bezposrednio na pin Vh wzgledem pinu GND

kufel_
-
-

Postautor: kufel_ » 28 sie 2006, o 15:48

czyli z tego co mówisz układ musi mieć dodatkowe napięcie -5v względem masy żeby poprawnie regulował sygnał audio ??

Wróć do „Kity AVT”