Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięW Heliosie TC 500 Pali bezpiecznik B652 500mA
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
-
- -
a to faktycznie niewiedziałem nawet to musze go dobrxze sprawdzic ale jak na mier ustawie przejsciówke to piszczy dzieki i pozdro
[ Dodano: 19-08-2006, 12:50 ]
Witam Wymieniłem 1 kondensator C664 diody sa sprawne , juz mi nie pali tranzystora T655 ani bezpiecznika B652 ale zaczeło cos strasznie syczec w okolicach trafo Tr652 .Kineskop nie swieci ale jest na nim jakies napiecie bo podczas właczenia przyciagnłą drut wiszacy na scianie
.Wydawało mi sie ze to powielacz syczy wynmieniłem go na inny i dalej nie było obrazu a syk dalej był wydaje mi sie ze nie ma napiecia wysokiego na kineskop .Co moze tak syczec przecierz nie trafo a moze to jakis kondensator ,nie mam czym zmierzyc ich pojemnosci .Z gory dziekuje i prosze o odpowiedzi
Witam Wymieniłem 1 kondensator C664 diody sa sprawne , juz mi nie pali tranzystora T655 ani bezpiecznika B652 ale zaczeło cos strasznie syczec w okolicach trafo Tr652 .Kineskop nie swieci ale jest na nim jakies napiecie bo podczas właczenia przyciagnłą drut wiszacy na scianie
.Wydawało mi sie ze to powielacz syczy wynmieniłem go na inny i dalej nie było obrazu a syk dalej był wydaje mi sie ze nie ma napiecia wysokiego na kineskop .Co moze tak syczec przecierz nie trafo a moze to jakis kondensator ,nie mam czym zmierzyc ich pojemnosci .Z gory dziekuje i prosze o odpowiedzi
Powymieniaj elektrolity po stroniw wtórnej.a to faktycznie niewiedziałem nawet to musze go dobrxze sprawdzic ale jak na mier ustawie przejsciówke to piszczy dzieki i pozdro
Sprawdź czy nie ma popalonych cewek.
-
- -
Nie jestem w stanie stwierdzić 100% że to wina kondensatorów, ale po tylu latach może mieć to znaczący wpływ na poprawną pracę telewizora.To myslisz ze te kondensatory po stronie wtornej trafa piszcza
no to wymienie
W każdym razie to nie piszczą kondensatory tylko jakaś cewka/transformator itp.
Spróbuj zlokalizować to piszczenie.
-
- -
to piszczy tr 652 chyba bo najglosniej piszczy , ale jest nowy nie wiem moze to ten kondensator cos robi
[ Dodano: 22-08-2006, 13:23 ]
czesc wymieniłem te kondensatory a nawet wiecej i dalej piszczy jest to tr 652 .Ja juz tego tv nie moge prosze o pomoc bo mi sie juz nie chce jexdzic po czesci 15 km hehe. Czy my wogule go naprawimy bo ja juz watpie ale prosze o dalsza pomoc
[ Dodano: 23-08-2006, 22:02 ]
Widze ze kazdego juz znudził ten temat skoro nikt nic nie pisze ,hehhe a ja dalej zostałem bez tv i co ja teraz będe oglądał .P.S odkryłem ze jesli wybiore program i bedzie słychac glos to przestaje piszczec trafo , o i jeszcze jezeli wylutuje powielacz od WN to też piszczy , ale trafo daje napieie na WN bo straszny łuk przeskakiwał gdy odciagałem przewód powielacza od trafo przy załaczonym tv nie wiem czy to cos istotnego w koncu sie na tym nie znam to sie nie ma czemu dziwic ale prosze o pomoc z gory dzieki
[ Dodano: 22-08-2006, 13:23 ]
czesc wymieniłem te kondensatory a nawet wiecej i dalej piszczy jest to tr 652 .Ja juz tego tv nie moge prosze o pomoc bo mi sie juz nie chce jexdzic po czesci 15 km hehe. Czy my wogule go naprawimy bo ja juz watpie ale prosze o dalsza pomoc
[ Dodano: 23-08-2006, 22:02 ]
Widze ze kazdego juz znudził ten temat skoro nikt nic nie pisze ,hehhe a ja dalej zostałem bez tv i co ja teraz będe oglądał .P.S odkryłem ze jesli wybiore program i bedzie słychac glos to przestaje piszczec trafo , o i jeszcze jezeli wylutuje powielacz od WN to też piszczy , ale trafo daje napieie na WN bo straszny łuk przeskakiwał gdy odciagałem przewód powielacza od trafo przy załaczonym tv nie wiem czy to cos istotnego w koncu sie na tym nie znam to sie nie ma czemu dziwic ale prosze o pomoc z gory dzieki
-
- -
Dzięki ze się starasz . Sprawdzałem czy powielacz daje napiecie wiec sciągłem tą przyssawkę z kineskopu, i było napiecie bo był przeskok a na dodatku zostałem porażony .
Na innych forach doszły mnie słuchy ze to jest powielacz.Kupiłem 31 03 2006 nowy powielacz ze wzgledu ze stary dawał słabą ostrośći ten co mam jest na gwarancji nie wiem czy to on jest walniety i nie chce z siebie robic głupa i oddawac do gwarancji jexeli jest sprawny. pozdr i dzieki
P.S Zauważyłem ze jak podkrece potencjometr w TPN to kineskop swieci na niebiesko ale słabo jesli jest potencjometr w połowie to obrazu brak .
Na innych forach doszły mnie słuchy ze to jest powielacz.Kupiłem 31 03 2006 nowy powielacz ze wzgledu ze stary dawał słabą ostrośći ten co mam jest na gwarancji nie wiem czy to on jest walniety i nie chce z siebie robic głupa i oddawac do gwarancji jexeli jest sprawny. pozdr i dzieki
P.S Zauważyłem ze jak podkrece potencjometr w TPN to kineskop swieci na niebiesko ale słabo jesli jest potencjometr w połowie to obrazu brak .
Sprawdź napięcia na poszczególnch elektrodach kineskopu.
Sprawdź napięcia wyjściowe z zasilacza. a szczególnie napięcie zasilania wzmacniaczy wizyjnych.
Świecenie kineskopu jednym kolorem spowodowane jest brakiem jednego z kolorów podstawowych. Gdy kineskop świeci na niebiesko to brak jest sygnału koloru czerwonego
Sprawdź napięcia wyjściowe z zasilacza. a szczególnie napięcie zasilania wzmacniaczy wizyjnych.
Świecenie kineskopu jednym kolorem spowodowane jest brakiem jednego z kolorów podstawowych. Gdy kineskop świeci na niebiesko to brak jest sygnału koloru czerwonego
-
- -
sprawdziłem napiecia na katodach RGB jest po 240V jak zewre do masy poszczególna z katod to zamiast swiecenia odpowiedniego koloru jest krótkotrwały błysk na jasnoniebieeski i to tak na wszystkich 3 katodach sprawdzałem tez napiecia na nózkach U201 (A232) A232. Są nastepujące zaczne od 1... 2,6V ; 8,5V ;4,8V ; 8,7V ;5,1V ;8,6V ;4,9V ;0,4V; 11,2V; 7,8V; 5,3V; 7,8V; 5,4V; 7,8V; 5,3V
i 16 nózka masa .
i 16 nózka masa .
-
- -
Sprawdziłem napięcia na k8 A232D i pokazuje brak napięcia. Wydaje mi się, że trzeba najpierw doprowadzić do prawidłowego świecenia kineskopu.
Pomierzyłem napięcia na cokole kineskopu w stosunku do masy, i wynoszę.
Dla sygnałów:
1. Sygnały RGB w granicach 100-130V.
2. Napięcie siatki 1 kineskopu -17V
3. Napięcie siatki 2 około 750V
4. Napięcia żarzenia w granicy 111V w stosunku do masy
Proponuję sprawdzenie następującuch elementów.
1. R410 i R411 na płytce kineskopu PK2030
2. Układ ograniczenia prądu kineskopu. W instrukcji serwisowej pisze, że zbyt duży prąd kineskopu w pierwszej kolejności ogranicza kontrast, ąz do zmniejszenia amplitudy do połowy, a przy dalszym wzroście powoduje jednoczesną redukcję jaskrawości i kontrastu.
Sprawdź elementy R699 w bloku odchylania.
Elementy R235, T207 i T208 w module MW2001
3. Sprawdź diodę Zenera D204 w MW2001 (polaryzacja tranzystorów głównych).
Myślę , że przyczyną słabego świecenia kineskopy jest nieprawidłowa warość sygnału RGB na kieskopie które wynoszą 240V
Pomierzyłem napięcia na cokole kineskopu w stosunku do masy, i wynoszę.
Dla sygnałów:
1. Sygnały RGB w granicach 100-130V.
2. Napięcie siatki 1 kineskopu -17V
3. Napięcie siatki 2 około 750V
4. Napięcia żarzenia w granicy 111V w stosunku do masy
Proponuję sprawdzenie następującuch elementów.
1. R410 i R411 na płytce kineskopu PK2030
2. Układ ograniczenia prądu kineskopu. W instrukcji serwisowej pisze, że zbyt duży prąd kineskopu w pierwszej kolejności ogranicza kontrast, ąz do zmniejszenia amplitudy do połowy, a przy dalszym wzroście powoduje jednoczesną redukcję jaskrawości i kontrastu.
Sprawdź elementy R699 w bloku odchylania.
Elementy R235, T207 i T208 w module MW2001
3. Sprawdź diodę Zenera D204 w MW2001 (polaryzacja tranzystorów głównych).
Myślę , że przyczyną słabego świecenia kineskopy jest nieprawidłowa warość sygnału RGB na kieskopie które wynoszą 240V
-
- -
Sprawdziłem napiecie siatki kineskopu 1 -14V
napiecie siatki kineskopu 2 180V cos to nie take jak ma byc
dalszych pomiarów nie wykonywałem gdyz niewim czy jest sens jexeli to sie nie zgadza
Napiecie zarzenia 88V
[ Dodano: 26-08-2006, 08:34 ]
Nie wiem co sie dzieje ze takie napiecie słabe na tej siatce
napiecie siatki kineskopu 2 180V cos to nie take jak ma byc
dalszych pomiarów nie wykonywałem gdyz niewim czy jest sens jexeli to sie nie zgadza
Napiecie zarzenia 88V
[ Dodano: 26-08-2006, 08:34 ]
Nie wiem co sie dzieje ze takie napiecie słabe na tej siatce
-
- -
-
- -
-
- -
sorki miernik mi cos oszukuje wiec zmierzyłem innym i okazało sie ze na G2 jest 520 V a na żarzenia 95Va na G1 -15
[ Dodano: 30-08-2006, 10:38 ]
Witam pomierzyłem napiecia na D204 7,2 na kolektorach Tranzystorów T204 106V,T202 113V,T206 119V , a takze wysiagnołem płytke wzmacniaczy wizji i wuciognołem z niej przewody do płytki kineskop RGB .Obraz na kineskopie był max rozjasniony
[ Dodano: 30-08-2006, 10:38 ]
Witam pomierzyłem napiecia na D204 7,2 na kolektorach Tranzystorów T204 106V,T202 113V,T206 119V , a takze wysiagnołem płytke wzmacniaczy wizji i wuciognołem z niej przewody do płytki kineskop RGB .Obraz na kineskopie był max rozjasniony