Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięW Heliosie TC 500 Pali bezpiecznik B652 500mA
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
-
- -
Mam problem z telewizorem Unitra Helios TC 500 przestał działac i Pali bezpiecznik 500mA , a także tranzystor SU 160 ,zbadałem cała tą płytke i wszystkie elementy wydaja mi sie dobre oprócz tego tranzystora SU 160 kóry wymieniłem i dalej sie spalił niema tez napiecia na wszystkich nózkach tranzystora TR 652 tak jest na płytce oznaczony .prossze o pomoc .
P.S schemat znjduje sie na stronie www.schematy-tv.prv.pl w zakładce helios tc 500
P.S schemat znjduje sie na stronie www.schematy-tv.prv.pl w zakładce helios tc 500
Re: W Heliosie TC 500 Pali bezpiecznik B652 500mA
A jak tam praca przetwornicy?Mam problem z telewizorem Unitra Helios TC 500 przestał działac i Pali bezpiecznik 500mA , a także tranzystor SU 160 ,zbadałem cała tą płytke i wszystkie elementy wydaja mi sie dobre oprócz tego tranzystora SU 160 kóry wymieniłem i dalej sie spalił niema tez napiecia na wszystkich nózkach tranzystora TR 652 tak jest na płytce oznaczony .prossze o pomoc .
Na żarówce między E a C tranzystora linii masz 120V ?
-
- -
Informacje na temat naprawu bloku odchylania BO2030 znajdują sie w czasopiśmie Radioelektronik luty 1988.W załączeniu dokument z czasopisma.
Obrazy spakowałem programem WinRAR - prośba do wszystkich... pakujcie co się da, bo kończy nam się przestrzeń dyskowa na forum. mod. End
Obrazy spakowałem programem WinRAR - prośba do wszystkich... pakujcie co się da, bo kończy nam się przestrzeń dyskowa na forum. mod. End
- Załączniki
-
- Naprawa bloku odchylania.rar
- (728.01KiB)Pobrany 193 razy
Wylutuj ten tranzystor SU160 (można podmienić na BU208 lub BU508 bez diody)A dokładnie w którym miejscu . W punkcie WN nie mam zadnego napiecia ,i na tranzystorze su 160 tez nie ma .Transformator tr 652 jak sprawdzic czy jest sprawny bo tylko w dwóch miejscach ma napiecie miedzy masa.P.S a na którym tranzystorze mam sprawdzic to napiecie .prosze o pomoc i z góry dzieki
Przylutuj w miejsce wyciągniętego tranzystora między Emiter a Kolektor kable od żarówki 60W/220V i włącz. (wymień ten bezpiecznik)
Napisz jak zachowuje się żarówka i zmierz na niej napiecie.
W ten sposób sprawdzimy czy w ogóle przetwornica rusza.
-
- -
A wiec zrobiłem tak jak kazałes wlutowałem zarówke w miejsce E i C .Zarówka swieciła troche słapiej niz w sieci napiecie zmierzone na tej zarówce to =138V na zakresie stałym a na zakresie ~305V nie wiem czemu tak nie spaliło bezpiecznika. Prosze o dalsza pomoc
P.S to znaczy ze transformator oznaczony na schemacie Tr 652 jest sprawny ??
to czemu niema napiecia n TPN31 w punkcie WN .Bo ktos mi mówił ze moze byc niesprawny tylko jak go dokładnie sprawdzic i gdzie on am uzwojenie pierwotne
prose o odpowiedz i z góry dzieki
[ Dodano: 11-08-2006, 21:01 ]
P.S to znaczy ze transformator oznaczony na schemacie Tr 652 jest sprawny ??
to czemu niema napiecia n TPN31 w punkcie WN .Bo ktos mi mówił ze moze byc niesprawny tylko jak go dokładnie sprawdzic i gdzie on am uzwojenie pierwotne
prose o odpowiedz i z góry dzieki
[ Dodano: 11-08-2006, 21:01 ]
Tutaj nic nie pisze o tym ze pali tranzystorT665 (SU 160) i nie dział kineskop.Ale informacje sie moga przydac dzieki wielki .Informacje na temat naprawu bloku odchylania BO2030 znajdują sie w czasopiśmie Radioelektronik luty 1988.W załączeniu dokument z czasopisma.
Na stronie 22 pisze ,że uszkodzenie bezpiecznika B652 jest spowodowane uszkodzeniem stopnia mocy odchylania poziomego (to jest właśnie tranzystor SU160) , transformatora T652 i powielacza. Uważam, że przyczyny palenia się SU160 jest zwarcie międzyzwojowe w transformatorze. Sprawdź czy jest wysokie napięcie na kineskopie
-
- -
No własnie nie ma napiecia na kineskopie bo nie ma napieci na powielacz d659 na wejscie od strony transformatora tr 652 oznaczone WN a takze na we A,D powielacz nie ma zadnego napiecia z transformatora tr 652 ja chce sie dowiedziec które nózki tego transformatora to uzwojenie pierwotne.A tam wogule nie ma napiecia .Mam napiecie na nózkach 1,2,4,8,9 natomiast brak napiecia na nózkach 7,10,WNNa stronie 22 pisze ,że uszkodzenie bezpiecznika B652 jest spowodowane uszkodzeniem stopnia mocy odchylania poziomego (to jest właśnie tranzystor SU160) , transformatora T652 i powielacza. Uważam, że przyczyny palenia się SU160 jest zwarcie międzyzwojowe w transformatorze. Sprawdź czy jest wysokie napięcie na kineskopie
W instrukcji serwisowej Helios TC500 pisze.
" Transformator odchylania poziomego Tr652 współpracuje z układem odchylania poziomego oraz wytwarza napięcia pomocnicze: impulsy gaszące powrotu odchylania poziomego +H (K7), napięcie żarzenia kineskopu (K8,K9) oraz napięcie o wartości około 8kV do zasilania powielacza (K10, WN). K1,K2,K4 stanowią uzwojenie pierwotne transformatora Tr652, są połączone z cewkami odchylania poziomego oraz z układem korekcji W-E. W obwodzie żarzenia znajduje się bezpiecznik B651, Zabezpieczający TR652 przez zwarciami w obwodzie żarzenia .
Powielacz D659 jest zbudowany na układach diodowo-kondensatorowych i służy do wytworzenia napięcia 25 kV oraz napięcia siatki trzeciej (elektrody ogniskującej) o wartości około 7 kV regulowanej potencjometrem R708 na powielaczu w zakresie od 6 kV do 8 kV.
Elementy R694, R695,R697, R698, R699, C669, ustalają warunki pracy powielacza. Napięcie regulowane z R697 zasila siatkę drugą kineskopu.
Stopień mocy odchylania poziomego jest zasilany z źródła 142 V przez bezpiecznik B652. Elementy C667, C671, R701 stanowią układ filtracji napięcia zasilania. R701 zabezpiecza tranzystor mocy przed nadmiernym prądem w wypadku wyładowań łukowych oraz zwarć po stronie wtórnej transformatora odchylania poziomego.
Tranzystor stopnia mocy T655 wymaga sterowania przebiegiem o małej amplitudzie napięcia, ale o durzej amplitudzie prądu rzędu 0,8-1A. Wartość tego prądu - ze względu na minimum strat w kolektorze T655 - ustala rezystor R686. Dławik L651 zapewnia szybkie wyłączenie T655 po zakończeniu cyklu wybierania.
Dławik L651 zapobiega gwałtownemu przerwaniu prądu o obwodzie bazy stopnia mocy oraz zabezpiecza tranzystor T655 przed dużymi impulsami prądowymi, mogącymi powstać w czasie przebić w kineskopie i stopniu mocy."
Instrukcja serwisowa szczegóło opisuje pracę stopnia odchylania poziomego. Jest to prawie 5 stron. Jeśli będzie potrzeba to zrobię skanowanie. Wybrałem tylko najważniejsze informacje z tej dokumentacji.
" Transformator odchylania poziomego Tr652 współpracuje z układem odchylania poziomego oraz wytwarza napięcia pomocnicze: impulsy gaszące powrotu odchylania poziomego +H (K7), napięcie żarzenia kineskopu (K8,K9) oraz napięcie o wartości około 8kV do zasilania powielacza (K10, WN). K1,K2,K4 stanowią uzwojenie pierwotne transformatora Tr652, są połączone z cewkami odchylania poziomego oraz z układem korekcji W-E. W obwodzie żarzenia znajduje się bezpiecznik B651, Zabezpieczający TR652 przez zwarciami w obwodzie żarzenia .
Powielacz D659 jest zbudowany na układach diodowo-kondensatorowych i służy do wytworzenia napięcia 25 kV oraz napięcia siatki trzeciej (elektrody ogniskującej) o wartości około 7 kV regulowanej potencjometrem R708 na powielaczu w zakresie od 6 kV do 8 kV.
Elementy R694, R695,R697, R698, R699, C669, ustalają warunki pracy powielacza. Napięcie regulowane z R697 zasila siatkę drugą kineskopu.
Stopień mocy odchylania poziomego jest zasilany z źródła 142 V przez bezpiecznik B652. Elementy C667, C671, R701 stanowią układ filtracji napięcia zasilania. R701 zabezpiecza tranzystor mocy przed nadmiernym prądem w wypadku wyładowań łukowych oraz zwarć po stronie wtórnej transformatora odchylania poziomego.
Tranzystor stopnia mocy T655 wymaga sterowania przebiegiem o małej amplitudzie napięcia, ale o durzej amplitudzie prądu rzędu 0,8-1A. Wartość tego prądu - ze względu na minimum strat w kolektorze T655 - ustala rezystor R686. Dławik L651 zapewnia szybkie wyłączenie T655 po zakończeniu cyklu wybierania.
Dławik L651 zapobiega gwałtownemu przerwaniu prądu o obwodzie bazy stopnia mocy oraz zabezpiecza tranzystor T655 przed dużymi impulsami prądowymi, mogącymi powstać w czasie przebić w kineskopie i stopniu mocy."
Instrukcja serwisowa szczegóło opisuje pracę stopnia odchylania poziomego. Jest to prawie 5 stron. Jeśli będzie potrzeba to zrobię skanowanie. Wybrałem tylko najważniejsze informacje z tej dokumentacji.
-
- -
Dzieki wielkie teraz juz jestem przekonany ze trzeba wymienic transformator Tr652 tylko jaka jest jeo cena ?? .Zeby sie wogule opłacało go wymieniacW instrukcji serwisowej Helios TC500 pisze.
P.S Jesli nie problem to mozesz mi wysłac te kserówki
Ogromne dzieki za pomoc .jutro sie okaze jak kupie tr czy to jego wina pozdro 4all
Udało się zeskanować dane dokumenty.
W załączeniu strony 32-36 instrukcji serwisowej telewizora Helios dotyczące tylko bloku odchylania poziomego
W załączeniu strony 32-36 instrukcji serwisowej telewizora Helios dotyczące tylko bloku odchylania poziomego
- Załączniki
-
- Helios.zip
- (738.66KiB)Pobrany 178 razy
-
- -
No własnie zeby nie było tak ze ja kupie nowe trafo a tu nie działa z innych powodów ,lub ze to nie trafo spalone co ja bym potem znim zrobił ,ile takie trafo moze kosztować .PozdrowieniaWitam, nie było mnie dwa dni, ale widzę, że problem już chyba rozwiązany.
Daj znać czy to naprawdę wina tego trafa - różne cyrki sie zdarzają.
P.S prosze powiedzcie mi jak uwazacie czy to jest trafo czy cos innego bo mi sie wydaje ze ono
[ Dodano: 13-08-2006, 14:13 ]
Wielkie dzieki za te kserówki z pewnoscia mi sie przydadzaUdało się zeskanować dane dokumenty.
[ Dodano: 14-08-2006, 15:50 ]
Ja pierdziele kupiłem sobie ten transformator i nic to niedało dalej pakli mi ten tranzystor t 655
pomożcie bo ja juz nie wiem!!!!!!!
Nie chcaiałem się za dużo odzywać, bo fachowiec ze mnie że szok...
Ale szukałbym winy w sterowaniu tym tranzystorem i w ogóle zainteresował się takimi elementami jak:
C664, C665, D654, D655, D656, T654.
W końcu podstawiłeś nowe trafo więc ta opcja odpada - chyba, że od nowości jest ubite to też sie zdarza ale to już skrajność. (dzisiaj nawet o tym dyskutowałem ze znajomym serwisantem)
Sprawdż też L651 nie ma przerwy - chyba, ze jest zworka.
Te oba kondensatory bym wymienił bez pomiarów, kilka razy zdarzyło mi się, że mierzony kondensator inaczej zachował się pod napięciem roboczym.
Ale szukałbym winy w sterowaniu tym tranzystorem i w ogóle zainteresował się takimi elementami jak:
C664, C665, D654, D655, D656, T654.
W końcu podstawiłeś nowe trafo więc ta opcja odpada - chyba, że od nowości jest ubite to też sie zdarza ale to już skrajność. (dzisiaj nawet o tym dyskutowałem ze znajomym serwisantem)
Sprawdż też L651 nie ma przerwy - chyba, ze jest zworka.
Te oba kondensatory bym wymienił bez pomiarów, kilka razy zdarzyło mi się, że mierzony kondensator inaczej zachował się pod napięciem roboczym.
-
- -
Załozylem ten nowy transformator i zeby nie spalic T655 bo to dosc drogie podłaczyłem w miejsce jego EiC zarówke 60 watt i ona swieci i zmierzyłem napieci na koncówkach tego trafa i tak jak na starym trafie nie było napiecia na 7 10 WN niewim czy dobrze to robie bop ja tez sie nie znam na tym .Oprocz tego to zlokalizowałem 3 rezystory ktore niemaja oporu i miernik nanich piszczy
To zobacz na schemacie jaką powinnają mieć wartość.Załozylem ten nowy transformator i zeby nie spalic T655 bo to dosc drogie podłaczyłem w miejsce jego EiC zarówke 60 watt i ona swieci i zmierzyłem napieci na koncówkach tego trafa i tak jak na starym trafie nie było napiecia na 7 10 WN niewim czy dobrze to robie bop ja tez sie nie znam na tym .Oprocz tego to zlokalizowałem 3 rezystory ktore niemaja oporu i miernik nanich piszczy
Napięcie mierzysz na żarówce. Wyglada na ok.
Sprawdź te diody i tranzystor co mówiłem. A kondensatory wymień od razu.
Może BU208A są tańsze? a to odpowiednik.
-
- -
-
- -