Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

sterownik

moyes
-
-
sterownik

Postautor: moyes » 29 lip 2006, o 14:56

Witam wszystkich
Jestem nowym na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.
Szukam kogoś kto pomoże mi zbudować układ elektroniczny działający na zasadzie regulacji wysokości świateł w samochodzie.

Mam pompę hamulcową napędzaną silnikiem elektrycznym. Na przewodzie hamulcowym jest czujnik ciśnienia (jest to membrana połączona z rezystorem suwakowym )
Zadaniem jest regulacja ciśnienia w układzie hamulcowym za pomocą potencjometru.

Zmień temat na konkretne pytanie! End
Ostatnio zmieniony 1 sie 2006, o 19:08 przez moyes, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 30 lip 2006, o 12:17

Jesteś nowy więc odrazu kilka wskazówek:

1) pisz zawsze konkretnie o co Ci chodzi
2)napisz też czego od układu wymagasz i do czego jest Ci potrzebny(też konkretnie)

więc trzymając się tych wskazówek dopowiedz więcej szczegółów
pozdrawiam

[ Dodano: 30-07-2006, 12:19 ]
aha i trzecia wskazówka

w temacie zawsze pisz w czym masz problem bo samo
pomocy
nie wystarcza :)

Awatar użytkownika
PICIA
-
-
Kontaktowanie:

Re: pomocy

Postautor: PICIA » 30 lip 2006, o 16:43

Zadaniem jest regulacja ciśnienia w układzie hamulcowym za pomocą potencjometru.
co chcesz przez to osiągnąć oraz do czego ma mieć to zastosowanie???

moyes
-
-

sterownik

Postautor: moyes » 31 lip 2006, o 23:48

Jest to konkretnie wyciągarka parolotniowa montowana na haku samochodu. Jest tam zamontowana pompa hamulcowa, silnik elektryczny który steruje tą pompą, tarcza hamulcowa z zaciskiem. Na przewodzie jest zamontowany czujnik ciśnienia. Wszystko ma działać na 12V. Silnik poprzez przełożenie wywiera nacisk na pompę. Zmiana biegunów na silniku powoduje zmianę ciśnienia. Czyli jak np. kreci się w prawo to ciśnienie rośnie (po odłączeniu napięcia od silnika nadal ciśnienie trzyma) a jak w lewo to ciśnienie spada Zadaniem jest zbudowanie takiego układu elektronicznego za pomocą którego można np. za pomocą potencjometru płynnie zmieniać ciśnienie na zacisku (tak jak to jest w regulacji świateł w samochodzie –przekręcając w kabinie potencjometr zmieniamy wysokość świateł lub np. w radiu zmieniamy głośność ).

Nie bardzo wiedziałem jaki temat wpisać :)

Awatar użytkownika
Woycek
-
-
Kontaktowanie:

Re: sterownik

Postautor: Woycek » 11 sie 2006, o 13:53

Na przewodzie jest zamontowany czujnik ciśnienia. Wszystko ma działać na 12V.
Jeśli podasz parametry czujnika(zakras zmian rezystancji),oraz jaki prąd pobiera silnik podczas pracy przy zasilaniu 12V DC.Postaram sie coś podpowiedzeć.Piszesz ,że szukasz pomocy w zbudowaniu układu(wystarczy schemat czy wolisz gotowca :638: )
Pozdrawiam..

moyes
-
-

Postautor: moyes » 29 sie 2006, o 21:42

cześć.Wsytarczy schemat.Czujnik 15-270 om.mam zastosowany silnik od wycierzczek od fiata 126p - pobór prądu spory.
Pozdrawiam.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”