Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Oscyloskop

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Oscyloskop

Postautor: pajaczek » 7 sie 2006, o 16:52

Tak patrze na to patrze... i jakos zrozumiec nie moge:
Pasmo 250MHz, prędkość próbkowania 100MS/s w każdym kanale
- możliwość zmiany prędkosci próbkowania przy zadanej podstawie
- 25GS/S dla przebiegów powtarzających się

Awatar użytkownika
mulkey
-
-

Postautor: mulkey » 8 sie 2006, o 08:28

Gigasample na sekundę, czyli 1000000000 próbek na sekundę

Awatar użytkownika
tasza
-
-

Postautor: tasza » 8 sie 2006, o 09:21

takie coś sobie poczytałam... :arrow: http://elportal.pl/pdf/k04/20_06.pdf

hmm...pasmo...no to chyba dotyczy tylko toru analogowego...od wejścia do przetwornika A/C
a 100 mega sampli / sec...to raczej nie poraża...przetwornik flash o czasie konwersji 10ns?
przebiegi okresowe (o powtarzalnym kształcie) można obserwować w kilku przejściach
za każdym razem nieco przesuwając punkt startowy, od którego się zaczyna akwizycja danych
po złożeniu takich serii danych można mieć gęściej upakowane próbki na osi czasu...
to się też robi przy pomocy kilku jednocześnie pracujących przetworników, tylko one
zaczynają prace w różnych momentach (po sobie)
"możliwość zmiany prędkosci próbkowania przy zadanej podstawie"
hmm, no to jak masz na przykład przebieg w którym są jakieś szpile...generalnie
sygnał zaczyna się gwałtownie zmieniać...wtedy elektronika to wykrywa i w takich
momentach przetworniki gęściej samplują...wystarczy obserwować sygnał i na bieżąco
wyliczać jego pochodną...jak zacznie zbytnio rosnąć - należy zagęścić próbkowanie...

"25GS/S dla przebiegów powtarzających się"
:roll:
chwilowo wymiękam....

tasza

PS.
:idea:
no chyba że te 25GS/S to właśnie po takim poskładaniu danych z kilku obiegów?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 8 sie 2006, o 10:51

No wlasnie przymierzam sie do zakupu jakiegos oscyla, i zaczolem sie rozgladac uwazniej po rynku. Ale jak zobaczylem powyzszy wynalazek, to normalnie nie wiem co o nim myslec.

Tak... wlasnie chodzilo mi o te 250MHz przy samplingu 100MS/s... i raczej nie jest to dla przebiegow okresowych (bo tu wlasnie rozumiem ze ma zastosowanie te 25GS/s, m.w. tak jak to opisala Tasza). Rozumiem elegancki tor analogowy, ale warto zeby choc zblizyc sie do warunku nyquista :wink: (nawet jesli nie zamierzamy odtwarzac sygnalu), a tu... 5 krotny przerost formy ?? A moze sie myle... do tej pory nie zastanawialem sie az tak bardzo nad wyborem parametrow oscyla.... nie bylo powodu, bo poprostu byl jaki byl.

Mulkey:
Ja wiem co to jest GS/s... znam wyrowkowo jednostki od 'f' do 'P' nawet wyrwany ze snu :roll:

Awatar użytkownika
tasza
-
-

Postautor: tasza » 8 sie 2006, o 11:30

hmm, a mi tak nagle zabrakło jakiegoś opracowania, jak interpretować
te wszystkie pięknie brzmiące katalogowo-stronkowe parametry...no tak...
wlasnie chodzilo mi o te 250MHz przy samplingu 100MS/s...
a może to jednak trzeba traktować rozłącznie?
zerknij proszę w Wiki, w część o DSO... ( http://en.wikipedia.org/wiki/Oscilloscope )
"Digital oscilloscopes are limited principally by the performance of the analogue input circuitry and the sampling frequency"

sampling 100MS/s to przbieg o f. 50MHz...tor analogowy ma pasmo 250MHz...jest więc zapas

Pajączku, a te parametry to dotyczą czysto cyfrowej maszyny czy analogowo-cyfrowego?
taki na przykład PM3350A (to jest combiscope) ma max. 60MHz ale w trybie DSO
próbkowanie jest 100MS/s... więc jakby bliżej siebie

a tu jako ciekawostkę macie z WhitePapers od LeCroy
jakie sztuczki z akwizycją danych w oscyloskopach robią...
http://www.lecroy.com/tm/Library/WhiteP ... lained.pdf

na ich stronach to są dopiero cudeńka...jej :roll:

tasza

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 8 sie 2006, o 12:03

No oczywiscie, szerokie pasmo jak najbardziej przyda sie przy przebiegach cyklicznych, jak skozystamy z mozliwosci "podbicia" probkowania do 25GS. Wowczas ok, jak znalazl wykozysta sie pasmo 250MHz, ale takie podanie czestotliwosc jak tu bylo, pozwala wnioskowac ze oscyl zdolny jest do akwizycji sygnalow 250MHz bez wzgledu na ich charakter (chyba zeby wlasnie zwrocic uwage na te nieszczesne 100MS/s).

Opis dotyczy GDS 840, a wiec maszynki czysto cyfrowej (opis ze stron NdN). Zeby bylo ciekawiej, to cala seria GDS 8xx sklada sie z oscyli o pasmach od 60 do 250 MHz, ale kazdy jej przedstawiciel ma identyczne parametry probkowania (czyli wlasnie 100MS/s i 25GS/s dla powtarzajacych).

A cudenka... tak, widzialem gdzies opisy takich z pasmem 15GHz i probkowaniem 50GS/s i wyzej. Tylko kogo na to stac :roll: no i komu tak naprawde jest to niezbedne.

Awatar użytkownika
tasza
-
-

Postautor: tasza » 8 sie 2006, o 12:29

http://www.bitscope.com/design/hardware/convertor/?p=3
pogubiłam się...

a oscylek fajny znalazłeś...
hmm, ma GPIB jako opcję, można by coś w LabView z nim porobić...

tasza

Wróć do „Nie(elektroniczny) Hyde Park”