Cześć.
Chciałem uruchomić moduł peltiera. Z obu jego stron zamontowałem radiatory. Podłaczyłem go pod napięcie 12V (z zasilacza komputerowego) i nie wiem dlaczego ale po stronie gorącej radiator jest bardzo gorący, a po stronie zimnej nie jest a z tak chłodny jak powinien jest tylko lekko chłodny. Radiatory są duże (jak na załączonym zdjęciu)
O co chodzi?? Czy to jest normalne??
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem z ogniwem peltiera - za gorący radiator
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Załączniki
-
- radiator.gif (6.83KiB)Przejrzano 2907 razy
A czego ty się spodziewasz? Przecież ogniwo Peltiera jest tylko "pompą" o określonej wydajności i pozwala uzyskać tylko okreslony gradient temperatury pomiędzy stronami. I właśnie go uzyskałeś, po stronie "zimnej" tak mniej więcej temp. pokojową a po stronie "ciepłej" jest gorąco. Ogniwo nie jest chłodziarką ale pompą energii (i do tego jeszcze potrzeba dodatkowej energii aby działało). ta energia po stronie "ciepłej" nadal musi byc gdzieś oddawana (radiator i ew. wymuszony obieg powietrza) a strona "zimna" pobiera energię z otoczenia. dałeś radiator po stronie "zimnej" więc trudno aby aby się oddalił dużo od temperatury otoczenia. Wbij go w styropian a się polepszy, ale musisz nadal zapewniać odprowadzenie ciepła z części "ciepłej". a tak ogólnie to przypomnij sobie dowcip/zagadkę o chłopcu który otwierał lodówkę aby ochłodzić pokój. (jeżeli jest tobie nieznany to pomyśl o bilansie energii)
pozdrowienia
bis
pozdrowienia
bis
To ze "nie ma sprawności 100%", to malo powiedziane.poza tym ogniwo nie ma sprawności 100%
więc jeżeli pobiera powiedzmy 90W to i sie nieźle grzeje
Jesli odbierze ok 90W, to oddac musi ok 2 razy tyle, czyli 180W... i tyle musisz zabezpieczyc MINIMALNIE mozliwosci rozproszenia po stronie cieplej.
Dodanie obojetnie jakiego wiatraka, radiatora czy innego cudu po stronie "cieplej" nie ma sensu tak dlugo, jak jest to uklad otwarty - o czym juz wspominal Bis.zapodaj jakiś dobry wiatrak na strone gorącą.
Tym czasem Slawek po stronie "zimnej" dal spory radiator, ktory tylko "zbiera" cieplo z otoczenia.