Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Kabel gitarowy...

petersz
-
-
Kabel gitarowy...

Postautor: petersz » 26 cze 2006, o 09:34

Jest taka sprawa, że mam ok. 2,5m kabla SOMMERa stereo, tj. dwie żyły sygnałowe + masa + ekran (zwarty z masą) + żyłki z twożywa sztucznego, ale tu chodzi chyba tylko o wytrzymałość mechaniczną kabla. Mam również dwa duże wtyki jack mono i teraz pojawia się pytanie: jak to najlepiej połączyć? Czy "normalnie": masa kabla do masy gitary i wykożystać jedną żyłę sygnałową, a drugą zostawić; czy też może zrobić tak, że jedną żyłę sygnałową wykożysatać do sygnału a drugą żyłę do masy gitary, zaś masę "kablową" zostawić w spokoju. Wówczas ekran przewodu nie będzie połączony z masą. Jak będzie leppiej? :)

Pozdr.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 26 cze 2006, o 10:13

No masa akurat gra tutaj też rolę ekranu, tak wiec radzę podłączać "normalnie" a ten drugi przewód sygnałowy albo zostawić albo "spiąć" razem se sobą oba.
Mase podłącz po prostu normalnie jak ma być.

I powiem Ci, że ma to znaczenie, bo mój kabel PC>AMP podłączony żyłami sygnałowymi (bo mam kabel 4 żyły) nie działał dobrze, dopiero jak podłączyłem mase kabla to jakby załapał ekran i problem przydźwięku znikł zupełnie.

petersz
-
-

Postautor: petersz » 26 cze 2006, o 10:58

Dzięki End, rozwiałeś moje wątpliwości. Pytałem dlatego, że wydawało mi się dziwnę, że masa jest połączona z ekranem i zbiera wszystkie syfy... Okazuje się, że tak ma być :) Dziwny jest ten świat...

Przy okazji zapytam z ciekawości o masę i uziemenie we wzmakach lampowych: gdzie podpina się uziemienie (do trafa?) i czy masa powinna być z uziemieniem jakoś (jak?) połączona... ?

Pozdr.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 29 cze 2006, o 09:59

Witam. Uziom podłączamy do chassis lampiaka, czyli do metalowej obudowy.

Jeszcze co do kabla gitarowego i podłączenia to zobacz w EdW 7/2006 w skrzynce porad (str.10) jest przedstawione jak podłączyć sie przewodem mikrofonowym.

rakocz
-
-

Postautor: rakocz » 7 lip 2006, o 13:44

witam!
ja też mam pytanie odnośnie kabla gitarowego. chodzi mianowicie oto jaki przewód kupić żeby zrobić taki kabel, który ma z jednej strony wtyczke typu jack (do gitary) a z drugiej strony dwie chinche do wzmacniacza audio. wiem że to może sie wydać głupie pytanie no ale trudno. z góry dzięki za odpowiedź.

petersz
-
-

Postautor: petersz » 7 lip 2006, o 14:23

Pownieneś kupić przewód dwu-żyłowy w ekranie, z jednej strony (przy jack'u mono) możesz podłączyć przewody sygnałowe, a z drugiej strony przewód łączysz normalnie z wtykami chinch.

Domyślam się, że będziesz grał na wieży, ale wiedz, że to nie najlepszy pomysł...

Pozdr.

rakocz
-
-

Postautor: rakocz » 7 lip 2006, o 16:44

czyli przy jeck'u ekran ma "wisieć" w powietrzu? czy źle to zrozumiałem.

ten kabel nie jest do wieży, mam w domu jakiś wzmacniacz firmy Cyrus i dwie wmiarę przyzwoite kolumny, a niestety skończyły sie fundusze więc z piecyka narazie nici, czyli trzeba wykorzystać to co jest.

petersz
-
-

Postautor: petersz » 7 lip 2006, o 17:24

czyli przy jeck'u ekran ma "wisieć" w powietrzu? czy źle to zrozumiałem.
Ekran (najczęściej aluminiowa folia) ma być po prostu nie podłączony do niczego, a masa kabla (te cienkie druciki, które oplatają kable sygnałowe) ma być połaczona do masy wtyczek :).
ten kabel nie jest do wieży, mam w domu jakiś wzmacniacz firmy Cyrus i dwie wmiarę przyzwoite kolumny, a niestety skończyły sie fundusze więc z piecyka narazie nici, czyli trzeba wykorzystać to co jest.
Wieża, nie wieża - jak to nie jest wzmak gitarowy, to zawsze będzie chała... Uważaj, żeby niczego nie spalić :)

Pozdr.

rakocz
-
-

Postautor: rakocz » 7 lip 2006, o 20:20

ok. wielkie dzięki za informacje

michalxb
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: michalxb » 16 lip 2006, o 20:51

Witam!

Tak sobie czytam ten topic i mam dziwne wrażenie że to co kolega rakocz chce zrobić nie będzie działać:/

Myślę że jak podłączy się gitarę pod wieże, to albo dźwięk będzie bardzo cichy(niesłyszalny?), albo go nie będzie:/. Dla tego że przecież zwykłe wejście do wzmacniacz ma zbyt małe wzmocnienie(pomijając wejście phono które jest wzmacniane, ale skoro to jakiś kiepski i stary wzmak to chyba go tam nie będzie) w stosunku sygnału podawanego przez przystawki w gitarce.

Jeżeli się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu.

P.S. Wydaje mi się że aby grało trzeba będzie dorzucić kostkę przedwzmacniacza(gitarowego, mikrofonowego, lub jakiegoś dopasowywującego sygnał).

Pozdrawiam.
Michał M.

petersz
-
-

Postautor: petersz » 16 lip 2006, o 21:24

Nie koniecznie, sygnał z gitary jest wystarczający, aby po podgłoszeniu wierzy usłszeć struny w głośnikach... Nie jest wymagany żadny preamp, ani nic w tym stylu, jednak trzeba się liczyć po prostu z kiepskim brzminiem...

Pozdr.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 17 lip 2006, o 09:58

Nie koniecznie, sygnał z gitary jest wystarczający, aby po podgłoszeniu wierzy usłszeć struny w głośnikach... Nie jest wymagany żadny preamp, ani nic w tym stylu, jednak trzeba się liczyć po prostu z kiepskim brzminiem...

Pozdr.
No właśnie, nie te gośniki i nie ta charakterystyka...

Lepiej już zrobić na jakimś małym scalaku wzmacniacz (np.TDA2030) do tego wymontoiwać jakiś stary głośnik z TV czy czegoś podobnego i już mamy coś na początek - napewno lepiej zagra niż wieża.
Co do przedwzmacniacza to można zrobić prosty np. TL08X albo NE5532 - wszytsko jest w notach aplikacyjnych tych układów.

petersz
-
-

Postautor: petersz » 20 lip 2006, o 08:32

Hmmm... No i nie wiem, czy dobrze jest z tym moim kablem... Gdy leży na podłodze i kopnę go nogą, lub pstryknę w niego w głośnikach słychać lekki trzask. Nie wiem, czy to normale, czy kabel zawsze będzie mikrofonował... ? Wcale nie miałem jakiegoś szatańskiego gainu...

Pozdr.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 20 lip 2006, o 09:00

Hmmm... No i nie wiem, czy dobrze jest z tym moim kablem... Gdy leży na podłodze i kopnę go nogą, lub pstryknę w niego w głośnikach słychać lekki trzask. Nie wiem, czy to normale, czy kabel zawsze będzie mikrofonował... ? Wcale nie miałem jakiegoś szatańskiego gainu...

Pozdr.
Pewnie to wina tego, że był to tani kabel... (czytaj : kiepska jakość wykonania i użyty materiał)
Spotkałem się z tym problemem już kilka razy, w dobrych kablach takie problemy nie występują i warto wydać te kilkanaście zł na dobrą "firmówkę".

petersz
-
-

Postautor: petersz » 20 lip 2006, o 09:48

Pewnie to wina tego, że był to tani kabel... (czytaj : kiepska jakość wykonania i użyty materiał)
Spotkałem się z tym problemem już kilka razy, w dobrych kablach takie problemy nie występują i warto wydać te kilkanaście zł na dobrą "firmówkę".
No cóż, nie mam narazie na zbyciu 50zł, więc będę jechał na tym... ;) Tylko, że on wcale taki najtańszy nie był, ale być może to wina tego, że folia ekranująca jest trochę popękana...

Pozdr.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 21 lip 2006, o 09:21

A to jakas firmówka ten kabel?

2m kosztuje około 30zł.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”