Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKabel gitarowy...
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Jest taka sprawa, że mam ok. 2,5m kabla SOMMERa stereo, tj. dwie żyły sygnałowe + masa + ekran (zwarty z masą) + żyłki z twożywa sztucznego, ale tu chodzi chyba tylko o wytrzymałość mechaniczną kabla. Mam również dwa duże wtyki jack mono i teraz pojawia się pytanie: jak to najlepiej połączyć? Czy "normalnie": masa kabla do masy gitary i wykożystać jedną żyłę sygnałową, a drugą zostawić; czy też może zrobić tak, że jedną żyłę sygnałową wykożysatać do sygnału a drugą żyłę do masy gitary, zaś masę "kablową" zostawić w spokoju. Wówczas ekran przewodu nie będzie połączony z masą. Jak będzie leppiej?
Pozdr.
Pozdr.
No masa akurat gra tutaj też rolę ekranu, tak wiec radzę podłączać "normalnie" a ten drugi przewód sygnałowy albo zostawić albo "spiąć" razem se sobą oba.
Mase podłącz po prostu normalnie jak ma być.
I powiem Ci, że ma to znaczenie, bo mój kabel PC>AMP podłączony żyłami sygnałowymi (bo mam kabel 4 żyły) nie działał dobrze, dopiero jak podłączyłem mase kabla to jakby załapał ekran i problem przydźwięku znikł zupełnie.
Mase podłącz po prostu normalnie jak ma być.
I powiem Ci, że ma to znaczenie, bo mój kabel PC>AMP podłączony żyłami sygnałowymi (bo mam kabel 4 żyły) nie działał dobrze, dopiero jak podłączyłem mase kabla to jakby załapał ekran i problem przydźwięku znikł zupełnie.
Dzięki End, rozwiałeś moje wątpliwości. Pytałem dlatego, że wydawało mi się dziwnę, że masa jest połączona z ekranem i zbiera wszystkie syfy... Okazuje się, że tak ma być Dziwny jest ten świat...
Przy okazji zapytam z ciekawości o masę i uziemenie we wzmakach lampowych: gdzie podpina się uziemienie (do trafa?) i czy masa powinna być z uziemieniem jakoś (jak?) połączona... ?
Pozdr.
Przy okazji zapytam z ciekawości o masę i uziemenie we wzmakach lampowych: gdzie podpina się uziemienie (do trafa?) i czy masa powinna być z uziemieniem jakoś (jak?) połączona... ?
Pozdr.
witam!
ja też mam pytanie odnośnie kabla gitarowego. chodzi mianowicie oto jaki przewód kupić żeby zrobić taki kabel, który ma z jednej strony wtyczke typu jack (do gitary) a z drugiej strony dwie chinche do wzmacniacza audio. wiem że to może sie wydać głupie pytanie no ale trudno. z góry dzięki za odpowiedź.
ja też mam pytanie odnośnie kabla gitarowego. chodzi mianowicie oto jaki przewód kupić żeby zrobić taki kabel, który ma z jednej strony wtyczke typu jack (do gitary) a z drugiej strony dwie chinche do wzmacniacza audio. wiem że to może sie wydać głupie pytanie no ale trudno. z góry dzięki za odpowiedź.
Ekran (najczęściej aluminiowa folia) ma być po prostu nie podłączony do niczego, a masa kabla (te cienkie druciki, które oplatają kable sygnałowe) ma być połaczona do masy wtyczek .czyli przy jeck'u ekran ma "wisieć" w powietrzu? czy źle to zrozumiałem.
Wieża, nie wieża - jak to nie jest wzmak gitarowy, to zawsze będzie chała... Uważaj, żeby niczego nie spalićten kabel nie jest do wieży, mam w domu jakiś wzmacniacz firmy Cyrus i dwie wmiarę przyzwoite kolumny, a niestety skończyły sie fundusze więc z piecyka narazie nici, czyli trzeba wykorzystać to co jest.
Pozdr.
Witam!
Tak sobie czytam ten topic i mam dziwne wrażenie że to co kolega rakocz chce zrobić nie będzie działać:/
Myślę że jak podłączy się gitarę pod wieże, to albo dźwięk będzie bardzo cichy(niesłyszalny?), albo go nie będzie:/. Dla tego że przecież zwykłe wejście do wzmacniacz ma zbyt małe wzmocnienie(pomijając wejście phono które jest wzmacniane, ale skoro to jakiś kiepski i stary wzmak to chyba go tam nie będzie) w stosunku sygnału podawanego przez przystawki w gitarce.
Jeżeli się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu.
P.S. Wydaje mi się że aby grało trzeba będzie dorzucić kostkę przedwzmacniacza(gitarowego, mikrofonowego, lub jakiegoś dopasowywującego sygnał).
Pozdrawiam.
Michał M.
Tak sobie czytam ten topic i mam dziwne wrażenie że to co kolega rakocz chce zrobić nie będzie działać:/
Myślę że jak podłączy się gitarę pod wieże, to albo dźwięk będzie bardzo cichy(niesłyszalny?), albo go nie będzie:/. Dla tego że przecież zwykłe wejście do wzmacniacz ma zbyt małe wzmocnienie(pomijając wejście phono które jest wzmacniane, ale skoro to jakiś kiepski i stary wzmak to chyba go tam nie będzie) w stosunku sygnału podawanego przez przystawki w gitarce.
Jeżeli się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu.
P.S. Wydaje mi się że aby grało trzeba będzie dorzucić kostkę przedwzmacniacza(gitarowego, mikrofonowego, lub jakiegoś dopasowywującego sygnał).
Pozdrawiam.
Michał M.
No właśnie, nie te gośniki i nie ta charakterystyka...Nie koniecznie, sygnał z gitary jest wystarczający, aby po podgłoszeniu wierzy usłszeć struny w głośnikach... Nie jest wymagany żadny preamp, ani nic w tym stylu, jednak trzeba się liczyć po prostu z kiepskim brzminiem...
Pozdr.
Lepiej już zrobić na jakimś małym scalaku wzmacniacz (np.TDA2030) do tego wymontoiwać jakiś stary głośnik z TV czy czegoś podobnego i już mamy coś na początek - napewno lepiej zagra niż wieża.
Co do przedwzmacniacza to można zrobić prosty np. TL08X albo NE5532 - wszytsko jest w notach aplikacyjnych tych układów.
Pewnie to wina tego, że był to tani kabel... (czytaj : kiepska jakość wykonania i użyty materiał)Hmmm... No i nie wiem, czy dobrze jest z tym moim kablem... Gdy leży na podłodze i kopnę go nogą, lub pstryknę w niego w głośnikach słychać lekki trzask. Nie wiem, czy to normale, czy kabel zawsze będzie mikrofonował... ? Wcale nie miałem jakiegoś szatańskiego gainu...
Pozdr.
Spotkałem się z tym problemem już kilka razy, w dobrych kablach takie problemy nie występują i warto wydać te kilkanaście zł na dobrą "firmówkę".
No cóż, nie mam narazie na zbyciu 50zł, więc będę jechał na tym... Tylko, że on wcale taki najtańszy nie był, ale być może to wina tego, że folia ekranująca jest trochę popękana...Pewnie to wina tego, że był to tani kabel... (czytaj : kiepska jakość wykonania i użyty materiał)
Spotkałem się z tym problemem już kilka razy, w dobrych kablach takie problemy nie występują i warto wydać te kilkanaście zł na dobrą "firmówkę".
Pozdr.