Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWyświetlacz "muzycznych kolorów"
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
mam pytano. Czy da się poskładać jakiś układ i podłączyć do niego wyświetlacz (lub monitor) który będzie wyświetlał takie bajeranckie kolorki jak np w Windows Media Player kiedy słucha się muzyki?? (taki sam bajer jest w Winampie) i czy jako początkujący nie porywam się z motyką na Słońce?? z góry dzięki za pomoc
pozdr.
pozdr.
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
Schemat jest w załączniku. Wskaźnik współpracuje z 10 diodami LED w trybie "normalnym" (skaczący pasek) lub punktowym - zależy jak podłączysz końcówkę MODE układu LM3916 (na schemacie jest niepodłączona - tryb normalny).dzięki a może ma ktoś schemacik do tego wskaźnika?? w necie lipa nic nie znalazłem i czy do tego wskaźnika moge podłączyć tyle diod ile chce?? chidzi mi o to czy mogę zrobić kilka kulomn z tych diod(zeby to tak wyglądało mniej więcej ||||| te kreski to kolumny z diod)
pozdro
Jeśli chcesz coś takiego "|||||", to zrób analizator widma. Wykonanie takiego urządzenia jest zbyt trudne jak na początek, ale jeżeli potrafisz...
- Załączniki
-
- wskaznik.rar
- (158.85KiB)Pobrany 204 razy
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
dobra wielkie dzięki pożyjemy zobaczymy
pozdrawiam
[ Dodano: 11-07-2006, 13:22 ]
i jeszcze jedno nie mam ostatnie strony a mianowicie 93 wyskakuje mi komunikat, że nie może powiązaćskorowidzu 0wrzucisz jeszcze raz tą stronke?? albo prześlij mi na maila
z góry dzięki
pozdro 4 all
[ Dodano: 11-07-2006, 13:41 ]
w układzie z rysunku(patrzy załącznik wyżej) nóżka MODE jest niepodłaczona jak ja mam ją podłaczyć, żeby układ nie pracował w trybie punktowym i jak po podłączeniu tej nóżki będzie pracował??
pozdrawiam
[ Dodano: 11-07-2006, 13:22 ]
i jeszcze jedno nie mam ostatnie strony a mianowicie 93 wyskakuje mi komunikat, że nie może powiązaćskorowidzu 0wrzucisz jeszcze raz tą stronke?? albo prześlij mi na maila
z góry dzięki
pozdro 4 all
[ Dodano: 11-07-2006, 13:41 ]
w układzie z rysunku(patrzy załącznik wyżej) nóżka MODE jest niepodłaczona jak ja mam ją podłaczyć, żeby układ nie pracował w trybie punktowym i jak po podłączeniu tej nóżki będzie pracował??
Ciąg dalszy jest na 2 str. tego pdf'a . Jeśli cośnie działa, to to samo jest TU.
- tryb punktowy - nóżka niepodłączona
- "słupek" - nóżka MODE podłączona do pinu (nóżki) 3 układu LM3916
Według karty katalogowej:Bar Graph Display: Wire Mode Select (pin 9) directly to pin 3 (V+ pin).
Dot Display, Single LM3916 Driver: Leave the Mode Select pin open circuit.
- tryb punktowy - nóżka niepodłączona
- "słupek" - nóżka MODE podłączona do pinu (nóżki) 3 układu LM3916
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
oki wielkie dzięki teraz tylko kupić elementy i poskładać ten układzik
pozdrawiam
[ Dodano: 12-07-2006, 12:18 ]
wskaźnik ten trzeba podłączyć pod kolumnę żeby działał a jeżeli do wyprowadzeń podłącze np mikrofon pojemnościowy zamiast kolumnę to czy wtedy układ będzie działał?? nie chce go podłączać bezpośrednio pod kolumnę tylko ustawić gdzieś w innym miejscu i ma on reagować na dzwięk będzie on służył jako kolorowy bajer
pozdrawiam
pozdrawiam
[ Dodano: 12-07-2006, 12:18 ]
wskaźnik ten trzeba podłączyć pod kolumnę żeby działał a jeżeli do wyprowadzeń podłącze np mikrofon pojemnościowy zamiast kolumnę to czy wtedy układ będzie działał?? nie chce go podłączać bezpośrednio pod kolumnę tylko ustawić gdzieś w innym miejscu i ma on reagować na dzwięk będzie on służył jako kolorowy bajer
pozdrawiam
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
w mk115 jest to chyba najpopularniejszy - 2 koncówkowy mikrofon elektretowy (istnieją też mikrofony 3-końcówkowe)
tu możesz zobaczyć jak się podłącza jeden i drugi
w przypadku 2-końcówkowego, do jednej z nóżek podlączasz masę, a do drugiej kondensator -wyjście sygnału- i przez rezystor zasilanie
tu możesz zobaczyć jak się podłącza jeden i drugi
w przypadku 2-końcówkowego, do jednej z nóżek podlączasz masę, a do drugiej kondensator -wyjście sygnału- i przez rezystor zasilanie
- Załączniki
-
- mikrofon.jpg (4.6KiB)Przejrzano 6046 razy
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie: