Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPłyta testowa do ADuC7026 od AVT.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Z ostatnich artykułów w EP jak i przemyśleń wynika, że obecnie najciekwszymi ARM-ami dla hobbystów będą ADuC7026. Mają najbogatsze wyposażenie i największe możliwości z całej rodziny 7000. Takze i ceny ich są stosunkowo już niskie (10-15zł). Zatem czy nie nalezy zapukać do redaktorów EoP i namowic ich aby opracowalli jakąś zgrabną płyte testową do tych procków jak i również jakąś "uniwersalkę" wzorem takich jak do AVR-ów?
pzdr
mirtek
pzdr
mirtek
-
- -
Tutaj jest dostępna taka płytka:
http://www.mikroprocesor.pl/product_inf ... ucts_id=86
Widziałem już tę płytę, ale szczerze mówiąc nie wiem do czego ją ktoś projektował, ale do testów i intensywnych prac się ona w ogóle nie nadaje., ...i ta cena! ..nie, to jakieś nieporozumienie. Wole zaczekac na porządne opracowanie dużej , bogatej płyty opracowanej przez kogoś z głową, wiec licze nadal na avt.Tutaj jest dostępna taka płytka:
pzdr
mirtek
-
- -
A mógłbyś napisać czego brakuje tej płytce?Widziałem już tę płytę, ale szczerze mówiąc nie wiem do czego ją ktoś projektował, ale do testów i intensywnych prac się ona w ogóle nie nadaje., ...i ta cena! ..nie, to jakieś nieporozumienie. Wole zaczekac na porządne opracowanie dużej , bogatej płyty opracowanej przez kogoś z głową, wiec licze nadal na avt.
W Kamami nad tym już pracują : http://www.kamami.pl/?id_prod=6818
Na razie brak modułów z ADuC (w planach 7024)...
-
- -
Jeśli chciałbyś poważnie myśleć o sterowaniu silników indukcyjnych to i tak musiłabyś zastosować zewnętrzny moduł np. IPM. Więc moim zdaniem nie ma sensu dodować takiego modułu do płytki prototypowej ogólnego przeznaczenia.
..a chocby jakiegoś moduliku z kluczami do zabaw z 3 fazowym generatorem PWM, poza tym więcj ledów, jakas klawiaturka, wyświetlacz .itp.
Co do ilości przycisków i LEDów to już kwestia subiektywna. W końcu iloma diodami można chcieć mrugać?
Wyświetlacz LCD faktycznie by się przydał ale zawsze można go podłączyć do wyprowadzonych pinów.
Jeśli chodzi o cene... no cóż mogła by być niższa ale z tego co widzę i tak jest niższa niż u producenta.
W Kamami nad tym już pracują : http://www.kamami.pl/?id_prod=6818
.. oo, własnie, nad tą płytką już mozna się zastanowić, zapowiada się nieźle.. ..choc po bliższym przyjrzeniu się ..to też nie to!
[ Dodano: 30-06-2006, 11:06 ]
producent inaczej zarabia to i stosuje inne ceny, u nas powinna kosztować ok 149zł a nie 299,..ale to ich sprawa w końcu.np. producent procesorków ST nie dzieli klientów na bardziej czy mniej powaznych tylko skoro układ ma wyjścia 3 fazowe do zabaw z silniakami to naturalne wręcz ze takie peryferia takie zabawy wspomagające powinny byc tam umieszczone, chocby na potrzeby prac wstepnych.
Jeśli chciałbyś poważnie myśleć o sterowaniu silników indukcyjnych to i tak musiłabyś zastosować zewnętrzny moduł np. IPM. Więc moim zdaniem nie ma sensu dodować takiego modułu do płytki prototypowej ogólnego przeznaczenia.
..diodami nie tylko "sie mruga" , ale służą też do innych celów, np. jako wskaźniki pewnych procesów na płycie itp. Jesli obejrzysz profesjonalne płyty prototypowe to jest tam min kilkanaście takich diodek i jakoś producent nie wstydzi sie ich, ze niby takie mrugałki to dla amatorów!Co do ilości przycisków i LEDów to już kwestia subiektywna. W końcu iloma diodami można chcieć mrugać?
No pewnie, zawsze można zrobic tylko płytke-przejście na listwach 2,54 i zastosować płyte uniwersalną i lutować co sie chce, ..mozna i tak..Wyświetlacz LCD faktycznie by się przydał ale zawsze można go podłączyć do wyprowadzonych pinów.
Jeśli chodzi o cene... no cóż mogła by być niższa ale z tego co widzę i tak jest niższa niż u producenta.
Ja bym chętnie kupił jakąś samą płyte dobrze opracowaną z bogatymi peryferiami z ukierunkowaniem na zastosowania w sterowaniu silnikami i w ogóle jak dla automatyków.
pzdr
m
-
- -
Rozumiem, że cały czas mówimy o sterowaniu trójfazowych silników indukcyjnych?np. producent procesorków ST nie dzieli klientów na bardziej czy mniej powaznych tylko skoro układ ma wyjścia 3 fazowe do zabaw z silniakami to naturalne wręcz ze takie peryferia takie zabawy wspomagające powinny byc tam umieszczone, chocby na potrzeby prac wstepnych.
Wyobrażasz sobie płytke z przyłączem tójfazowym do silnika. Z reguły moduł mocy jest umieszczony jako odrębny. Chyba że masz na myśli jakąś zabawkę ze standarowym dwupoziomowym falownikiem zbudowanym na tranzystorach niskonapieciowych małej mocy.
Pod pojęciem mrugania miałem na myśli to co napisałeś. Rozumiem, że gdy testujesz układ to masz naście flag w programie i pamiętasz która dioda związanan jest z którym procesem? Mi z reguly wystarczy kilka. Chociaż w przypadku ARMów korzystam z JTAGa do debugowania oprogramowania...diodami nie tylko "sie mruga" , ale służą też do innych celów, np. jako wskaźniki pewnych procesów na płycie itp. Jesli obejrzysz profesjonalne płyty prototypowe to jest tam min kilkanaście takich diodek i jakoś producent nie wstydzi sie ich, ze niby takie mrugałki to dla amatorów!
Widziłem już sporo profesjonalnych płytek prototypowych. Czy firma IAR jest nieprofesjonalna? Bo w tym układzie jest tylko jedna LED:
http://lpctools.com/index.asp?PageActio ... &ProdID=81
Ja też bym chciał żeby tyle kosztowała ale jestem realistą sam mikrokontroler kosztuje 8,8$ przy ilości 1000 sztuk. W detalu możesz spokojnie w/w cene pomnożyć x 2 i doliczyć VAT, mi wyszło niecałe 70zł (nie wiem skąd wziołeś cenę 10-15zł, chyba miałeś na myśli okrojone ARMy Philipsa LPC2101). Do tego dochodzi koszt pozostałych elementów, praca projektantów, montażu itd. itp.producent inaczej zarabia to i stosuje inne ceny, u nas powinna kosztować ok 149zł a nie 299,..ale to ich sprawa w końcu.
pozdrawiam
To wcale nie sa nienormalne skojazenia... coraz czesciej napotykam cwaniczkow, co to "okazyjnie" sprzedaja elektronike, czy katalogi... dziwnym zbiegiem okolicznosci w takich wlasnie ilosciach. Dziwnym tez trafem, akurat Twoja aukcja mi sie otworzyla, na jedym z pierwszych linkow googla. Nie upieram sie, i nie oskarzalem, jedynie pytalem.
Jesli nabyles je do sprzedazy, mozesz wystawic fakture i sprzedac wiecej niz te 2, ktore masz na aukcji, to chetnie bym kupil (za podobna cene).
Jesli nabyles je do sprzedazy, mozesz wystawic fakture i sprzedac wiecej niz te 2, ktore masz na aukcji, to chetnie bym kupil (za podobna cene).