Mam wzmacniacz zbudowany na TDA 7294
Wszystko gra tylk z sieci przedostają sie bardzo duze szumy
próbowałam kondensatory, ale duzo nie pomagają (zwłaszcza jak podłącze Laptopa)
czy ktoś wie co mozna poradzić?
Proszę nie ustawiać ważnosci tematu w tym dziale! End
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSzumy we wzmacniaczu TDA7294
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Wzmacniacz
Dzięki za pomoc, bo właśnie przed chwilą rozwiązałem problem
jesli cie to interesuje, to mase zle podłączyłem
a ten zasilacz to 8 kondensatorów 10000uF i 2 ceramiki 100nF zasilaczo oczywiście symetryczny
jesli cie to interesuje, to mase zle podłączyłem
a ten zasilacz to 8 kondensatorów 10000uF i 2 ceramiki 100nF zasilaczo oczywiście symetryczny
...ale bez sensu zupełnie. Te pojemności nie sa tanie i moga byc sporo mniejsze w tym przypadku. Mozna to sobie wyliczyc, albo zobaczyc konstrukcje fabryczne. Przecież nikt nie daje radiatora o masie 10kg na wszelki wypadek do wzmacniacza o mocy 50W.No zasilacz pierwsza klasa, po 40.000uF na stronę.
Nawet za dużo jak dla wzmacniacza o tej mocy, ale...
Za duze pojemności w filtrze to problemy w momencie właczania zasilania. Utarło się ze m wieksza pojemnośc w filtrze zasilacza tym lepiej - to prawda ale do pewnego momentu, potem to juz wyrzucanie pieniędzy.
Ja wiem, że nie ma sensu stosowac tak dużych pojemności do zasilacza który ma zasilać wzmacniacz o mocy 70W RMS.
Nie wiem czym kierował się autor stosując tak dużą pojemność - ale co fakt to fakt, zasilacz sztywny maksymalnie
Trudno obliczyć idealną pojemnośc filtra w zasilaczu, ale te 40.000uF jest napewno za dużo.
Ja do zasilania TDA7294 zawsze używam po 10.000uF +/- i jest to zupełnie wystarczjące.
Nie wiem czym kierował się autor stosując tak dużą pojemność - ale co fakt to fakt, zasilacz sztywny maksymalnie
Trudno obliczyć idealną pojemnośc filtra w zasilaczu, ale te 40.000uF jest napewno za dużo.
Ja do zasilania TDA7294 zawsze używam po 10.000uF +/- i jest to zupełnie wystarczjące.
Zależy, w klasie A przy dużym prądzie spoczynkowym może do 50W potrzeba dośc duży radiator, ale bez przesady, nie 10kgPrzecież nikt nie daje radiatora o masie 10kg na wszelki wypadek do wzmacniacza o mocy 50W.