Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Akumulator

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:
Akumulator

Postautor: Sova » 26 cze 2006, o 22:42

Witam,

może i wyjdę na totalnego nowicjusza, ale takim też jestem :). Zepsuł mi się UPS. Wyjąłem z niego akumulator i teraz mam pytanie, czy to jest taki zwykły akumulatr jak np. w samochodach czy motorach? Jego parametry to 12V 7Ah. Nie pytam raczej o pojemność, bo widzę już z samej nalepki, chodzi o np. sposób ładowania. W ogóle, jak się ładuje akumulatory. Wiem, że może to śmiesznie brzmi, ale na prawde nie wiem.

Było też tam trafo, na oko nie większe niż 50Wat(na kształtce EI) - czy ono służyło do ładowania baterii(a jak nie, to co ono robi w UPSach)? Mam inne trafo 12V / 8A - czy to nie byłoby lepsze do ładowania tego akumulatora(nie ładowałby się szybciej)?

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 27 cze 2006, o 07:04

Jego parametry to 12V 7Ah
Jest w czarnej obudowie? To na pewno żelowy. Tu masz linka do aukcji .
chodzi o np. sposób ładowania.
Tu masz instrukcję ładowania aku żelowych
Było też tam trafo, na oko nie większe niż 50Wat(na kształtce EI) - czy ono służyło do ładowania baterii(a jak nie, to co ono robi w UPSach)?
Ładuje baterie & zasila elektronikę.
Mam inne trafo 12V / 8A - czy to nie byłoby lepsze do ładowania tego akumulatora(nie ładowałby się szybciej)?
A słyszałeś o tym, że aku można przeładować? One lubią prąd 0,1 C gdzie C to całkowita pojemność akumulatora. Bęzie się szybciej ładował, ale siądzie kilkanaście razy szybciej. Poza tym, nie wiadomo, czy elektronika do ładowania wtedy nie zwariuje. Lepiej zostaw stare :)

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 27 cze 2006, o 09:42

Akumulatr żelowy to chyba to nie jest, bo jest podpisany ACID BATTERY, a wszędzie są oznaczenia PB - więc chyba to standardowy akumulator ołowiowy z kwasem. Napięcie na zaciskach jest nieco wyższe od 12V.

Elektronikę wywalam, więc i tak muszę jakoś inaczej ładować ten aku.

Nie wiem co to za czarne trafo na płytce.
Załączniki
Image000.jpg
To jest 12V 8A
Image000.jpg (10.96KiB)Przejrzano 4333 razy
Image001.jpg
Takie sÂą na nim napisy
Image002.jpg
Nie wiem ktĂłre to pierwotne.
Image003.jpg
Co to za transformator?

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 27 cze 2006, o 09:48

Ta fotka jest ciut niewyraźna... Ta z akumulatorem
Nie wiem które to pierwotne.
Wydaje mi się, że te 2 kable wychodzące z tyłu.
Jeżeli ono zmniejsza napięcie np. 220V -> 12V to pierwotne ma większą rezystancję, jest nawinięte cieńszym drutem i ma więcej zwojów.
A to czarne trafo na płytce...
Jakie ma pi razy drzwi wymiary i jakbyś zrobił fotkę całej płytki...
Nie jest koło falownika?
W ogóle, jak się ładuje akumulatory
Z żelowymi jest taki kłopot, że lubią, kiedy się je ładuje z częstotliwością ok. 50Hz. Mam taki oto sposób:
1) Trafo o odpowiednim napięciu i prądzie jakieś 0,1C przez diodę prostowniczą podpinam pod aku i ładuję 10 godzin
2)Tafo + mostek Graetza + kondensator(robię zasilacz) -> LM137 w układzie stabilizatora napięcia -> LM317 jako źródło prądowe -> 555 kluczujący IRF840 z częstotliwością jakieś 50Hz

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 27 cze 2006, o 13:49

Powiedz poprostu, czy prąd którym ładuję akumulator ma być super odfiltrowany, czy może być to normalny, prosty układ trafa i mostka prostowniczego z małym kondem. Czy ma być to prąd impulsowy(taki z kwadratowym przebiegiem jak w PWM), czy jaki?

Czy musi być stabilizowany, jak tak to daję 7812 i mam 12V. Mów o konkretach a nie o niczym i nie mów o żelowych, bo to nie jest żelowy

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 27 cze 2006, o 14:38

Mów o konkretach a nie o niczym i nie mów o żelowych, bo to nie jest żelowy
Teraz już sam nie wiem...
Wygląda jak żelowy i moim zdaniem to jest akumulator żelowy.
W aku żelowych też jest kwas, tyle, że w formie żelu. I też są płyty ołowiane. Jestem pewny na 99,9%
Powiedz poprostu, czy prąd którym ładuję akumulator ma być super odfiltrowany, czy może być to normalny, prosty układ trafa i mostka prostowniczego z małym kondem.
Jeżeli to jest zelowy...
Może być i może mieć kształt prostokąta.
Stabilizacja pomoże utrzymać stałe napięcie ładowania - polecam dołożenie chociażby 7812.
Czy aku wygląda podobnie?
Załączniki
aku1.jpg
tak wyglÂąda z boku akumulator Ĺźelowy
aku2.jpg
Tak wyglÂąda z gĂłry akumulator Ĺźelowy

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 27 cze 2006, o 19:51

Już się dowiedziałem, ładuje się go tak jak mówisz 1/10 max prądu, czyli w tym przypadku 0,7A, napięciem 13,8 - 14,4V(max). Martwi mnie trochę, że się pojawiła sól na denku, ale do modelu może być i taki.

Teraz po zobaczeniu fotografi sam się zmieszałem, moze i żelowy
Załączniki
Image000.jpg

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 27 cze 2006, o 20:19

Martwi mnie trochę, że się pojawiła sól na denku
Na spodzie aku? Jest przeciek? Jaki jest kolor tej soli? Jeżeli przekieka - adios akumulatorze :(
Teraz po zobaczeniu fotografi sam się zmieszałem, moze i żelowy
Każdy popełnia błędy :)
Aby potwierdzić swą tezę, przetłumaczę tekst z akumulatora: sealed lead-acid battery
znaczy ni mniej, ni więcej jak: zapieczętowany ołowiowo-kwasowy akumulator. Zwykłe aku, takie jakie są w samochodach, nie mogą być trwale zamknięte, bo gazują i trzeba czasem dać im pić. Żelowce same się poją, a gazowanie jest minimalne :)

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 27 cze 2006, o 20:34

Oto te wycieki - zrobie mu jutro test i podłącze obciążenie, zobaczymy jak długo wytrzyma do 10,5Volta (max rozładowanie zdrowe dla tego akumulatora).
Załączniki
Image000.jpg
Image000.jpg (8.73KiB)Przejrzano 4264 razy
Image001.jpg
Image001.jpg (8.08KiB)Przejrzano 4264 razy

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 27 cze 2006, o 20:37

Te przecieki mi wyglądają na jakąś dziurę w celach. Spróbuj go poładować, zobaczymy co z tego wyjdzie, ale nie oczekuj cudów na kiju za pierwszym razem.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”