Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAkumulator
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam,
może i wyjdę na totalnego nowicjusza, ale takim też jestem . Zepsuł mi się UPS. Wyjąłem z niego akumulator i teraz mam pytanie, czy to jest taki zwykły akumulatr jak np. w samochodach czy motorach? Jego parametry to 12V 7Ah. Nie pytam raczej o pojemność, bo widzę już z samej nalepki, chodzi o np. sposób ładowania. W ogóle, jak się ładuje akumulatory. Wiem, że może to śmiesznie brzmi, ale na prawde nie wiem.
Było też tam trafo, na oko nie większe niż 50Wat(na kształtce EI) - czy ono służyło do ładowania baterii(a jak nie, to co ono robi w UPSach)? Mam inne trafo 12V / 8A - czy to nie byłoby lepsze do ładowania tego akumulatora(nie ładowałby się szybciej)?
może i wyjdę na totalnego nowicjusza, ale takim też jestem . Zepsuł mi się UPS. Wyjąłem z niego akumulator i teraz mam pytanie, czy to jest taki zwykły akumulatr jak np. w samochodach czy motorach? Jego parametry to 12V 7Ah. Nie pytam raczej o pojemność, bo widzę już z samej nalepki, chodzi o np. sposób ładowania. W ogóle, jak się ładuje akumulatory. Wiem, że może to śmiesznie brzmi, ale na prawde nie wiem.
Było też tam trafo, na oko nie większe niż 50Wat(na kształtce EI) - czy ono służyło do ładowania baterii(a jak nie, to co ono robi w UPSach)? Mam inne trafo 12V / 8A - czy to nie byłoby lepsze do ładowania tego akumulatora(nie ładowałby się szybciej)?
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Jest w czarnej obudowie? To na pewno żelowy. Tu masz linka do aukcji .Jego parametry to 12V 7Ah
Tu masz instrukcję ładowania aku żelowychchodzi o np. sposób ładowania.
Ładuje baterie & zasila elektronikę.Było też tam trafo, na oko nie większe niż 50Wat(na kształtce EI) - czy ono służyło do ładowania baterii(a jak nie, to co ono robi w UPSach)?
A słyszałeś o tym, że aku można przeładować? One lubią prąd 0,1 C gdzie C to całkowita pojemność akumulatora. Bęzie się szybciej ładował, ale siądzie kilkanaście razy szybciej. Poza tym, nie wiadomo, czy elektronika do ładowania wtedy nie zwariuje. Lepiej zostaw stareMam inne trafo 12V / 8A - czy to nie byłoby lepsze do ładowania tego akumulatora(nie ładowałby się szybciej)?
Akumulatr żelowy to chyba to nie jest, bo jest podpisany ACID BATTERY, a wszędzie są oznaczenia PB - więc chyba to standardowy akumulator ołowiowy z kwasem. Napięcie na zaciskach jest nieco wyższe od 12V.
Elektronikę wywalam, więc i tak muszę jakoś inaczej ładować ten aku.
Nie wiem co to za czarne trafo na płytce.
Elektronikę wywalam, więc i tak muszę jakoś inaczej ładować ten aku.
Nie wiem co to za czarne trafo na płytce.
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Ta fotka jest ciut niewyraźna... Ta z akumulatorem
Jeżeli ono zmniejsza napięcie np. 220V -> 12V to pierwotne ma większą rezystancję, jest nawinięte cieńszym drutem i ma więcej zwojów.
A to czarne trafo na płytce...
Jakie ma pi razy drzwi wymiary i jakbyś zrobił fotkę całej płytki...
Nie jest koło falownika?
1) Trafo o odpowiednim napięciu i prądzie jakieś 0,1C przez diodę prostowniczą podpinam pod aku i ładuję 10 godzin
2)Tafo + mostek Graetza + kondensator(robię zasilacz) -> LM137 w układzie stabilizatora napięcia -> LM317 jako źródło prądowe -> 555 kluczujący IRF840 z częstotliwością jakieś 50Hz
Wydaje mi się, że te 2 kable wychodzące z tyłu.Nie wiem które to pierwotne.
Jeżeli ono zmniejsza napięcie np. 220V -> 12V to pierwotne ma większą rezystancję, jest nawinięte cieńszym drutem i ma więcej zwojów.
A to czarne trafo na płytce...
Jakie ma pi razy drzwi wymiary i jakbyś zrobił fotkę całej płytki...
Nie jest koło falownika?
Z żelowymi jest taki kłopot, że lubią, kiedy się je ładuje z częstotliwością ok. 50Hz. Mam taki oto sposób:W ogóle, jak się ładuje akumulatory
1) Trafo o odpowiednim napięciu i prądzie jakieś 0,1C przez diodę prostowniczą podpinam pod aku i ładuję 10 godzin
2)Tafo + mostek Graetza + kondensator(robię zasilacz) -> LM137 w układzie stabilizatora napięcia -> LM317 jako źródło prądowe -> 555 kluczujący IRF840 z częstotliwością jakieś 50Hz
Powiedz poprostu, czy prąd którym ładuję akumulator ma być super odfiltrowany, czy może być to normalny, prosty układ trafa i mostka prostowniczego z małym kondem. Czy ma być to prąd impulsowy(taki z kwadratowym przebiegiem jak w PWM), czy jaki?
Czy musi być stabilizowany, jak tak to daję 7812 i mam 12V. Mów o konkretach a nie o niczym i nie mów o żelowych, bo to nie jest żelowy
Czy musi być stabilizowany, jak tak to daję 7812 i mam 12V. Mów o konkretach a nie o niczym i nie mów o żelowych, bo to nie jest żelowy
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Teraz już sam nie wiem...Mów o konkretach a nie o niczym i nie mów o żelowych, bo to nie jest żelowy
Wygląda jak żelowy i moim zdaniem to jest akumulator żelowy.
W aku żelowych też jest kwas, tyle, że w formie żelu. I też są płyty ołowiane. Jestem pewny na 99,9%
Jeżeli to jest zelowy...Powiedz poprostu, czy prąd którym ładuję akumulator ma być super odfiltrowany, czy może być to normalny, prosty układ trafa i mostka prostowniczego z małym kondem.
Może być i może mieć kształt prostokąta.
Stabilizacja pomoże utrzymać stałe napięcie ładowania - polecam dołożenie chociażby 7812.
Czy aku wygląda podobnie?
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Na spodzie aku? Jest przeciek? Jaki jest kolor tej soli? Jeżeli przekieka - adios akumulatorzeMartwi mnie trochę, że się pojawiła sól na denku
Każdy popełnia błędyTeraz po zobaczeniu fotografi sam się zmieszałem, moze i żelowy
Aby potwierdzić swą tezę, przetłumaczę tekst z akumulatora: sealed lead-acid battery
znaczy ni mniej, ni więcej jak: zapieczętowany ołowiowo-kwasowy akumulator. Zwykłe aku, takie jakie są w samochodach, nie mogą być trwale zamknięte, bo gazują i trzeba czasem dać im pić. Żelowce same się poją, a gazowanie jest minimalne
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie: