Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

ładowarka do Noki

noahen
-
-
ładowarka do Noki

Postautor: noahen » 22 cze 2006, o 10:59

Witam,
Prosilbym o pomoc w temacie. Czy mozliwe jest zastosowanie zasilacza uniwersalnego 1A jako ladowarki akumulatorowej do telefonu Nokia 6310 ? Jezeli tak to prosze o wskazowke jakie napiecie i jaka polaryzacje zastosowac.
Z gory wielkie dzieki i wesolych wakacji :)

Nie ustawiaj ważności tematu w tym dziale! Robimy to tylko w dziale "Giełda". End

wiertacz
-
-

Postautor: wiertacz » 22 cze 2006, o 21:41

Co rozumiesz pod pojęciem ładowarki akumulatorowej ? Czy to, że posiadasz ładowarkę samochodową wkładanę do gniazda zapalniczki w samochodzie i chcesz ją podłączyć do zasilacza sieciowego ? Jeśli tak to nie ma żadnych przeciwwskazań. Podajesz napięcie 12V i po sprawie. Plus jest na środkowym bolcu. Jeśli chcesz użyć zasilacza uniwersalnego zamiast oryginalnej ładowarki to też można - tylko po co, skoro oryginalną ładowarkę impulsową Nokii typu ACPE 12E można jużkupić za ok. 10 zł. Wymieniona ładowarka ma nominalne napięcie 5,7V a bez obciążenia daje 6,08V. Plus jest na środkowym bolcu. Ale i tak będziesz potrzebował oryginalny kabel z wtyczką bo nic innego tam nie wsadzisz.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 22 cze 2006, o 23:01

Eee... kupowalem wtyki zasilania do nokii. Nie pamietam teraz jakie mialy oznaczenia, ale w pierwszym z brzegu elektronicznym... Zrobilem zreszta z jednego fajna "ladowarke" ... kabelek pod USB ;p

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 23 cze 2006, o 08:23

A ja mam takie obawy...
Czy aku siedzące w komórce gwałtownie :no: zaprotestuje? Czy to już elektronika w komórce dba o parametry ładowania?

wiertacz
-
-

Postautor: wiertacz » 23 cze 2006, o 22:00

A ja mam takie obawy...
Czy to już elektronika w komórce dba o parametry ładowania?
O ładowanie dba elektronika w telefonie. Najprostsza oryginalna ładowarka do Nokii typu ACP 7 składa się z transformatorka, mostka prostowniczegi i termistora typu PTC.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”