Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Termometr różnicowy

pablo
-
-
Termometr różnicowy

Postautor: pablo » 21 cze 2006, o 17:13

Witam. Czy ma może ktoś schemat termometru różnicowego? Ma on służyć do włączania pompy cyrkulacyjnej w solarze gdy temp. solaru przekroczy temp. wody w boljerze. Jestem elektrykiem i korzystam raczej z gotowych schematów do projektowania układów elektronicznych jestem trochę za cienki. Mogę jeżeli kogoś interesuje podzielić się swoimi spostrzeżeniami na temat budowy solarów i wkładania wężownic dodatkowych do boljerów.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 21 cze 2006, o 18:15

Zaleznie od temperatury i warunkow zastosuj 2 analogowe czujniki temperatury, albo termopary (ew. z jakimis dzielnikami), i to podlacz pod komparator. Wyjsciem komparatora steruj przekaznik (najlepiej za posrednictwem tranzystora). Jesli uklad nie musi podawac (wyswietlac) zadnych wynikow, to calosc jest banalna (jesli musi, to tez dosc prosta).

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”