Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

ds18b20

Awatar użytkownika
jareck
-
-
ds18b20

Postautor: jareck » 6 cze 2006, o 10:37

Witam
niestety czujniki ds sa fajne, łatwe ale na tylko biurku. w warunkach przemysłowych (wystarczy falownik w pobliżu) szpilki na dłuższych przewodach przekaraczają znacznie poziom napięć (5V),
W moim przypadku rozwiązaniem okazało sie zastosowanie małego procka jak najbliżej ds'a a transmisja do procka głównego szła po 485 i to jakoś działało (pomiar to defakto kilka pomiarów i odrzucenie skrajnych wartości)

pozdrawiam

----
oczywiście coś źle kliknąłem i post sięumieścił gdzie indziej - w stosunku do planów
----
Ostatnio zmieniony 6 cze 2006, o 12:14 przez jareck, łącznie zmieniany 1 raz.

janek1815
-
-

Postautor: janek1815 » 6 cze 2006, o 11:11

sprobuj na skretce ja tez mialem takie problemy ale skretka pomogła. dochodziło nawet do czestego resetu AVR. a jeszczejedno przy samym procku na pinie od zasilania mam dławik 220uH. :) ja nie mogłem umieścić procka blisko bo czujnik pracuje w wysokiej wilgotności i jest wbity w ziemię

Awatar użytkownika
jareck
-
-

skrętka

Postautor: jareck » 6 cze 2006, o 12:18

Witam
po próbach stosowałem przewód skrętkę 5e w ekranie (ekran podłączony), ale dwa falowniki i silniki każdy po 16kW robiło swoje, sieczka przechodziła też przez stabilizatory, więc zasilacz też musiałem rozbudować...

pozdrawiam

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”