Chce wykonać wejście audio w radiu samochowdowym Clarion ARB1170V - kaseciak (schematu nikt nie ma ).
Wpadłem na pomysł wykorzystania części adaptera kasetowego znajdującego się przed głowicą podającą sygnał na głowicę magnetofonu.
I oto pytanie: czy można pominąć na tej drodze te głowice: to znaczy: w magnetofonie odłączyć głowicę i zamiast niej podpiąć układ z adaptera (oczywiśćie również bez głowicy)?
Poradźcie, czy można zastosować taki myk?
Ps. kombinuję tak, bo nie chcę mieć wiszących na desce rozdzielczej kabli (instalacja ma być niewidoczna), a słyszałem, że transmitery FM dają kiepską jakość dźwięku). Cel: podłączenie MP3 palyera (akurat tuż koło niego mam świetne wejście pod deskę rozdzelczą...ale do radia jeszcze daleko).
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWejscie audio do carAudio: z zast. układu adaptera kaset
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Aleś namieszał
Weź zobacz jaka tam końcówka mocy siedzi w tym radiu, pewnie jakaś TDAXXXX.
Napisz jakie ma oznaczenie (poszukamy datasheetu)i będzie można podpiąc się "liniowo" bezpośrednio pod układ, w MP3 playerze masz regulację głośności i zapewne korektor pasma więc wszytsko mamy jak trzeba, tylko wzmacniać
A kable będzie można wypuścić gdzieś z tyłu radia i ladnym wtykiem żeńskim typu jack wyprowadzić na zewnątrz.
Taka jest moja koncepcja, tak ja to widzę... (to zabrzmiało jak Kazik Staszewski hehe)
Tak dokładnie nie wiem o jaki adapter Ci chodziło... naprawdę
Weź zobacz jaka tam końcówka mocy siedzi w tym radiu, pewnie jakaś TDAXXXX.
Napisz jakie ma oznaczenie (poszukamy datasheetu)i będzie można podpiąc się "liniowo" bezpośrednio pod układ, w MP3 playerze masz regulację głośności i zapewne korektor pasma więc wszytsko mamy jak trzeba, tylko wzmacniać
A kable będzie można wypuścić gdzieś z tyłu radia i ladnym wtykiem żeńskim typu jack wyprowadzić na zewnątrz.
Taka jest moja koncepcja, tak ja to widzę... (to zabrzmiało jak Kazik Staszewski hehe)
Tak dokładnie nie wiem o jaki adapter Ci chodziło... naprawdę
hihi... Adapter na pewno kojarzysz: wyglądają jak kasety, a sygnał jest dporowadzany na głowicę magnetofonu poprzez inną głowicę (głowicę "piszącą"- częsć składaową adaptera).
Dziś dostałem z Anglii (trohę sie napisałem, ale skutecznie ) Instrukcję tego radia. W niej są schematy. Podeślij mi proszę swojego maila, a prześle Ci je.
Słówko wytłumaczenia: nie spodziewałem się tej odpowiedzi z Anglii: pisałem tam tydzień temu i nic. W związku z tym majsterkowicz - amator wydumał kilka pomysłów, z których jednen (ostatni nie przedysklutowany) ujęty został w poście. Mając ten schematy i tak potrzebowałbym pomocy: a więc: HELP , proszęęę
PS. TDA 15817...o ile dobrze zidentyfikowałem końcówkę mocy...musisz wiedzieć, że za bardzo na tej terminologii się nie znam: zazwyczaj po prostu rozkręcałem coś i tak długo majsterkowałem aż osiągnąłem cel....ale nie zawsze to coś potem działało
[ Dodano: 09-06-2006, 20:57 ]
Dzięki dostanym schematom i nieocenionej pomocy uprzejmego Pana serwisującego telewizory niedaleko mojego domu, udało się znaleźć kość przełącznika radio/taśma. Serwisant udkrył , że kość ta ma możliwość przełączania 4 źródeł sygnału (z czego wykorzystano tylko dwie).
Przełączaniem sterują dwie nogi kości (A,B):
(1,0) - radio
(1,1) - taśma
(0,0) - wejście 1
(0,1) - wejście 2.
Stanem A sterować można przy pomocy własnego przełącznika (domyślnie podany + (1)).
Stanem B steruje przełącznik zlokalizowany w magnetofonie - podający + gdy taśma zostaje włożona.
Co do schematów i szczegółów piszcie maile.
Niniejszym uznaję temat za zamknięty
Dziś dostałem z Anglii (trohę sie napisałem, ale skutecznie ) Instrukcję tego radia. W niej są schematy. Podeślij mi proszę swojego maila, a prześle Ci je.
Słówko wytłumaczenia: nie spodziewałem się tej odpowiedzi z Anglii: pisałem tam tydzień temu i nic. W związku z tym majsterkowicz - amator wydumał kilka pomysłów, z których jednen (ostatni nie przedysklutowany) ujęty został w poście. Mając ten schematy i tak potrzebowałbym pomocy: a więc: HELP , proszęęę
PS. TDA 15817...o ile dobrze zidentyfikowałem końcówkę mocy...musisz wiedzieć, że za bardzo na tej terminologii się nie znam: zazwyczaj po prostu rozkręcałem coś i tak długo majsterkowałem aż osiągnąłem cel....ale nie zawsze to coś potem działało
[ Dodano: 09-06-2006, 20:57 ]
Dzięki dostanym schematom i nieocenionej pomocy uprzejmego Pana serwisującego telewizory niedaleko mojego domu, udało się znaleźć kość przełącznika radio/taśma. Serwisant udkrył , że kość ta ma możliwość przełączania 4 źródeł sygnału (z czego wykorzystano tylko dwie).
Przełączaniem sterują dwie nogi kości (A,B):
(1,0) - radio
(1,1) - taśma
(0,0) - wejście 1
(0,1) - wejście 2.
Stanem A sterować można przy pomocy własnego przełącznika (domyślnie podany + (1)).
Stanem B steruje przełącznik zlokalizowany w magnetofonie - podający + gdy taśma zostaje włożona.
Co do schematów i szczegółów piszcie maile.
Niniejszym uznaję temat za zamknięty