Hej nie wiem dokladnie czy ten dział...
Potrzebuje małej pomocy...
Chodzi o kulę plazmową (wiecie taka ze jak sie dotyka palcami to do palców prądek idzie)
Ta kula ma jeszcze inną funkcje - reaguje na muzyka OFF/ON/AUDIO
I chodzi mi właśnie o to audio... tam gdzie kula stoji i ma stać trzeba naprawde glosno dać czadu.. więc pomyslalem ze .. rozkręce i w środku jest taki mały mikrofonik
pierwsze co zrobilem to zdarłem z niego takie czarne futerko . A JAK
(nie znam sie kompletnie na ele-czymkolwiek !!!)
ale to nie poprawilo reakcji... nadal trzeba bylo by postawić na glosniku lub obok i podkręcić muze..
no więc postanowilem przedłużyć ten mikrofonik do glosnika - jakies 5-6 metrów kabla telefonicznego
efekt jest taki - jak trzymam ten mały mikrofonik w palcach - to w momencie basu jest reakcja i jest OKI - kula miga w rytm muzyki - czulosc moge regulować bo glosnik ma bass reflex
jednak jak trzymam za sam kabel - kula włącza sie tylko w jakby to nazwać tryb przygotowania - jest prad na srodku ale na nie tych prądków..
czyli generalnie jak dotkne palcami to powoduje wyłączenie a najblizszy dzwiek powoduje zadziałanie - jak nie trzymam w palcach juz nie działa... o co tu biega mam to tak trzymać 24/7 ? znajomy cos mowil o ekranie kabli -
nie mialem nic ekranowanego - więc puscilem 2 oddzilnie (kablem 4 zylowym rj11 chyba - wykorzystuje 2 zyly tylko). kable odsunelme od siebie - ale to samo..
jeśli ktoś to doczytał do końca to i tak dziękuje a jak ktos wie w czym rzecz to proszę o odpowiedz.. niby pierdoła ale jest to dla mnie ważne..
to dla małego dziecka :]
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj się"Kula plazmowa" reakcja na AUDIO.. pomocy :)
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: "Kula plazmowa" reakcja na AUDIO.. pomocy :)
jednak nie ten....Hej nie wiem dokladnie czy ten dział...
to tkanina ochronna, taki filtr na zanieczyszczenia, aby się coś nie dostało do środka....pierwsze co zrobilem to zdarłem z niego takie czarne futerko
lepiej to przyklej z powrotem
błąd - potrzeba kabla ekranowanego - jedna żyła w oplocie pewnie wystarczy...no więc postanowilem przedłużyć ten mikrofonik do glosnika - jakies 5-6 metrów kabla telefonicznego
w sklepie elektr. Ci pokażą - giętka cienka linka w izolacji,
dookoła siatka z drucików(ekran/masa), na to główna izolacja....
pozdrów dzieciaka!to dla małego dziecka
tasza
Działa działa działa działa !!!
Nie dałem rady nie skończyć tego dziś jest 3 w nocy ale kula reaguje już na niewielkiej muzyce - mikrofonik jest w bass reflex włożony
A jeśli chodzi o kabel - dałem starą dobry koncentryk - pozostałośc po sieci ...
Już zczaiłem o co biega z tym ekranem.
Dziękuje za odp. !
Jeśli ktoś by się jeszcze zainteresował tym tematem ma pare pytań:
1. Czy kula 'grzeje' się - tylko jak miga - czyli czy mozna trzymać zasilacz cały czas do sieci i tryb Audio - a załóżmy bedzie migała 3 godziny czy raczej nie polecacie.. (to taka mała chyba 21cm)
2. Czy jest jakiś sposób (inny mikrofonik?) który jeszcze by to bardziej wyczulił na muzyke (cały bajer polega na miganiu w nocy) - oraz do tego jakiś potencjometr czułości
(W przypadku gdy mikrofon jest włożony tak zeby odczuwać ciche dzwięki jak się podgłośni to od razu cały czas się pali.
Mimo tego i tak super...
dzieciak będzie miał kupe radochy!!
Nie dałem rady nie skończyć tego dziś jest 3 w nocy ale kula reaguje już na niewielkiej muzyce - mikrofonik jest w bass reflex włożony
A jeśli chodzi o kabel - dałem starą dobry koncentryk - pozostałośc po sieci ...
Już zczaiłem o co biega z tym ekranem.
Dziękuje za odp. !
Jeśli ktoś by się jeszcze zainteresował tym tematem ma pare pytań:
1. Czy kula 'grzeje' się - tylko jak miga - czyli czy mozna trzymać zasilacz cały czas do sieci i tryb Audio - a załóżmy bedzie migała 3 godziny czy raczej nie polecacie.. (to taka mała chyba 21cm)
2. Czy jest jakiś sposób (inny mikrofonik?) który jeszcze by to bardziej wyczulił na muzyke (cały bajer polega na miganiu w nocy) - oraz do tego jakiś potencjometr czułości
(W przypadku gdy mikrofon jest włożony tak zeby odczuwać ciche dzwięki jak się podgłośni to od razu cały czas się pali.
Mimo tego i tak super...
dzieciak będzie miał kupe radochy!!
no to wspaniale że się udało!
wiesz, widziałam takie kule plazmowe w witrynach sklepowych, zostawione na noc...
czyli kilkanascie godzin ciągłej pracy..więc może nic się nie stanie, to chyba zależy
jak porządnie jest elektronika zrobiona i czy się zasilacz WN nie będzie przegrzewał..
a jeżeli chcesz mieć błyskanie kuli niezależne od ustawionej głośności to może
spróbuj zapiąć się gdzieś w tor m.cz - pomiędzy źródło sygnału (CD,DVD) a wzmacniacz...
a najlepiej do jakiegoś wyjścia kontrolnego
(w wieżach czasem są takie duble - tape monitor, wyjście na zewnętrzny korektor...)
tylko to trzeba ostrożnie - musisz się upewnić czy zasilacz ma separację galwaniczną
od sieci - inaczej to będzie niebezpieczne...
jeżeli jest separacja, to weź jakiś mały kondensator - tak ze 100nF, dolutuj
do przewodu sygnałowego, z kondensatora - na wtyk chinch, ekran - do masy wtyku...
może zadziała....
tasza
PS.
w załączniku zdjęcie poglądowe - kondensatorki dwa przy potencjometrze 47k,
na wejście i wyjście...
wiesz, widziałam takie kule plazmowe w witrynach sklepowych, zostawione na noc...
czyli kilkanascie godzin ciągłej pracy..więc może nic się nie stanie, to chyba zależy
jak porządnie jest elektronika zrobiona i czy się zasilacz WN nie będzie przegrzewał..
a jeżeli chcesz mieć błyskanie kuli niezależne od ustawionej głośności to może
spróbuj zapiąć się gdzieś w tor m.cz - pomiędzy źródło sygnału (CD,DVD) a wzmacniacz...
a najlepiej do jakiegoś wyjścia kontrolnego
(w wieżach czasem są takie duble - tape monitor, wyjście na zewnętrzny korektor...)
tylko to trzeba ostrożnie - musisz się upewnić czy zasilacz ma separację galwaniczną
od sieci - inaczej to będzie niebezpieczne...
jeżeli jest separacja, to weź jakiś mały kondensator - tak ze 100nF, dolutuj
do przewodu sygnałowego, z kondensatora - na wtyk chinch, ekran - do masy wtyku...
może zadziała....
tasza
PS.
w załączniku zdjęcie poglądowe - kondensatorki dwa przy potencjometrze 47k,
na wejście i wyjście...
Dziękuje za zainteresowanie i odpowiedź...!
Zapisałem sobie tekst - bede kombinował ale tylko pod okiem kolegi który wie o co
chodzi. Ja to bym chyba spalił chałupe (zmieniałem gniazdko nie było prądu od razu na jednym piętrze).
Pytanie 1: Tylko jedno pytanie - jeśli muzyka leci w sumie większości z komputera (karta na płycie)
kabel jack_stereo===dwa_razy_cinch do wejscia LINE IN w wieży, to czy tutaj jest to sygnal jeszcze przed wzmiacniaczem ? na niego jakos wejść tym układem ?
Na jeden kanał wystarczy?
Pytanie 2:który zasilacz ma mieć seprację galwaniczną - wieży czy kuli
ta wieża to nie taka wieża - tape / radio / line in i tyle..
Pytanie 3: to na zdjęciu to ten koniec co jest wtyczka leci do LINE IN? a drugi koniec do komputera ?
Pytanie 4: Czy jak coś zmajstruje to jaka jest szansa zepsuć coś w kompie/karte lub płyte.
Z tego co widzialem to na tym mikrofoniku pojawia sie chyba pare voltów tak do 12 chyba.
P.S. Lamer ze mnie jeśli chodzi o ele-wszystko.
Zapisałem sobie tekst - bede kombinował ale tylko pod okiem kolegi który wie o co
chodzi. Ja to bym chyba spalił chałupe (zmieniałem gniazdko nie było prądu od razu na jednym piętrze).
Pytanie 1: Tylko jedno pytanie - jeśli muzyka leci w sumie większości z komputera (karta na płycie)
kabel jack_stereo===dwa_razy_cinch do wejscia LINE IN w wieży, to czy tutaj jest to sygnal jeszcze przed wzmiacniaczem ? na niego jakos wejść tym układem ?
Na jeden kanał wystarczy?
Pytanie 2:który zasilacz ma mieć seprację galwaniczną - wieży czy kuli
Pytanie 3: to na zdjęciu to ten koniec co jest wtyczka leci do LINE IN? a drugi koniec do komputera ?
Pytanie 4: Czy jak coś zmajstruje to jaka jest szansa zepsuć coś w kompie/karte lub płyte.
Z tego co widzialem to na tym mikrofoniku pojawia sie chyba pare voltów tak do 12 chyba.
P.S. Lamer ze mnie jeśli chodzi o ele-wszystko.
LINE IN znaczy wejście liniowe a Ty potrzebujesz podpiac się pod jakiś OUT jakikolwiek.
Nie wiem co amsz tam za sprzęt więc dalej nie jestem w stanie nic napisać konkretnego.
Jeżeli przetwornica w tej kuli jest z separacją galwaniczną (to zależy od jej konstrukcji) to znaczy że posiada transformator - tylko na pewno mniejszy i lżejszy od sieciowego.
Ale wydaje mi się, że jednak nie ma tam takiego rozbudowanego zasilacza.
Nie wiem co amsz tam za sprzęt więc dalej nie jestem w stanie nic napisać konkretnego.
Wystarczy na jeden dla kuli stereo nie będzie potrzebneNa jeden kanał wystarczy?
No raczej w kuli, bo wieża na 100% ma transformator sieciowy a kula zasilana jest bezpośrednio z sieci i to własnie stanowi już pewien problem ktory wlasnie nazywa się np. brak separacji galwanicznej.Pytanie 2:który zasilacz ma mieć seprację galwaniczną - wieży czy kuli
Jeśli dobrze rozumiem, to ta wtyczka ma być wpięta do OUT czyli tam gdzie sygnał wychodzi a potencjometrem regulujesz wpływ muzyki na kulę plazmową. (tak łopatologicznie napisałem )Pytanie 3: to na zdjęciu to ten koniec co jest wtyczka leci do LINE IN? a drugi koniec do komputera ?
Separacja galwaniczna oznacza, że obwody nie są połączone między sobą fizycznie za pomocą przewodnika - w przypadku trafo czynnikiem separującym jest pole magnetyczne.Pytanie 4: Czy jak coś zmajstruje to jaka jest szansa zepsuć coś w kompie/karte lub płyte.
Jeżeli przetwornica w tej kuli jest z separacją galwaniczną (to zależy od jej konstrukcji) to znaczy że posiada transformator - tylko na pewno mniejszy i lżejszy od sieciowego.
Ale wydaje mi się, że jednak nie ma tam takiego rozbudowanego zasilacza.
hmm, tak to czytam po kolei...w zasadzie End już wszystko napisał...
ale tak się jeszcze zastanowiłam...
może zrobic tak, że wziąść jakąś małą słuchaweczkę (taką co do uszu się wtyka),
dokleić ją na przód mikrofonu, całość zalepić taśmą...
będzie takie sprzężenie akustyczne (a przy okazji gwarantowana separacja obwodów),
a słuchawkę podłączyć do LINE OUT kompa czy wieży, pod jeden kanał...
no, a jak jednak sygnał będzie za słaby - to dostawić taki mały wzmacniacz
słuchawkowy, pełno takich kitów/zestawów jest...
o, na przykład: http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT1227.pdf
ten jest o tyle fajny, że nie potrzebuje dużego napięcia do zasilania,
a +5V możesz podebrać np. ze złącza USB
tasza
PS.
stąd to napięcie...
ale tak się jeszcze zastanowiłam...
może zrobic tak, że wziąść jakąś małą słuchaweczkę (taką co do uszu się wtyka),
dokleić ją na przód mikrofonu, całość zalepić taśmą...
będzie takie sprzężenie akustyczne (a przy okazji gwarantowana separacja obwodów),
a słuchawkę podłączyć do LINE OUT kompa czy wieży, pod jeden kanał...
no, a jak jednak sygnał będzie za słaby - to dostawić taki mały wzmacniacz
słuchawkowy, pełno takich kitów/zestawów jest...
o, na przykład: http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT1227.pdf
ten jest o tyle fajny, że nie potrzebuje dużego napięcia do zasilania,
a +5V możesz podebrać np. ze złącza USB
tasza
PS.
bo to pewnie jest mikrofon pojemnościowy - on do pracy wymaga wstępnej polaryzacji,Z tego co widzialem to na tym mikrofoniku pojawia sie chyba pare voltów tak do 12 chyba.
stąd to napięcie...