Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięNetLabel w Protelu99SE
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Cześć.
Mam pytanie: Jak doprowadzić do wyświetlania na schemacie NetLabel utworzene automatycznie przez Protel99SE (typu NetR51_2).
Pozdrawiam,
Adam.
Mam pytanie: Jak doprowadzić do wyświetlania na schemacie NetLabel utworzene automatycznie przez Protel99SE (typu NetR51_2).
Pozdrawiam,
Adam.
W Protelu są dwie metody definiowania NetLabel.
1. Definiowanie przez projektanta przy rysowaniu schematu ideowego - wtedy widać na schemacie.
2. Z automatu przy tworzeniu Netlisty - i chodzi mi o ten przypadek. Chciałbym po wygenerowaniu Netlisty wyświetlić na schemacie ideowym utworzone automatycznie NetLabel.
Oczywiście da się bez tego żyć, ale czasami było by to przydatne.
Adam.
1. Definiowanie przez projektanta przy rysowaniu schematu ideowego - wtedy widać na schemacie.
2. Z automatu przy tworzeniu Netlisty - i chodzi mi o ten przypadek. Chciałbym po wygenerowaniu Netlisty wyświetlić na schemacie ideowym utworzone automatycznie NetLabel.
Adam.
Mozę sie zapytam niezbyt mądrze: przydatne do czego? Na schemacie kiedy prowadzisz połaczenia typu wire, to widzisz co z czym łączysz- dodatkowe wyświetlanie etykiet netlisty tak by zamazało schemat ze ehh.... Jezeli uzywasz magistrali Bus i elementów NetLabel, to mozesz je identyfikować na schemacie w zakładce Browse Sch-> Promitives -> Net Labels. robisz Jump i już masz.W Protelu są dwie metody definiowania NetLabel.
Adam.
Co innego w edycji pcb. Tam nie widzisz połaczeń pomiedzy elementami. Dlatego na padach wyswietlane sa etykiety netlisty i ew nitki połaczeń - to ma sens.
moze cos za bardzo kombinujesz?
"Mozę sie zapytam niezbyt mądrze: przydatne do czego?"
Uwazam, ze pytanie ma sens praktyczny Nie wiem czy dobrze rozumiem intencje Adama, ale podejrzewam, ze chcialby odtworzyc schemat na podstawie dokumentu PCB.
Nie trudno domyslec sie jakie negatywne konsekwencje pociagaloby takie rozwiazanie.
Oczywiscie, jak wczesniej zaznaczono - tego sie nie da zrobic w Protelu rowniez w wersji DXP.
Pozdrawiam
S
Uwazam, ze pytanie ma sens praktyczny Nie wiem czy dobrze rozumiem intencje Adama, ale podejrzewam, ze chcialby odtworzyc schemat na podstawie dokumentu PCB.
Nie trudno domyslec sie jakie negatywne konsekwencje pociagaloby takie rozwiazanie.
Oczywiscie, jak wczesniej zaznaczono - tego sie nie da zrobic w Protelu rowniez w wersji DXP.
Pozdrawiam
S
Panowie i Panie (na pewno czytają)!
Może za bardzo kombinuję, może. Nie jest mi to potrzebne do niczego konkretnego - na pewno nie chcę odtwarzać schematów .
Po prostu przy dużym ilości elementów na schemacie podczas pracy z Netlistą nasunęło mi się takie pytanie. Jako że nie mogłem znaleźć takiej opcji w Protelu zadałem pytanie z nadzieją, że może Ktoś, kto zna Protela lepiej, wskaże mi drogę do uruchomienia takiej opcji lub rozwieje moje wątpliwości odnośnie implementacji takowej w tym programie.
Pozdrawiam,
Adam.
Może za bardzo kombinuję, może. Nie jest mi to potrzebne do niczego konkretnego - na pewno nie chcę odtwarzać schematów .
Po prostu przy dużym ilości elementów na schemacie podczas pracy z Netlistą nasunęło mi się takie pytanie. Jako że nie mogłem znaleźć takiej opcji w Protelu zadałem pytanie z nadzieją, że może Ktoś, kto zna Protela lepiej, wskaże mi drogę do uruchomienia takiej opcji lub rozwieje moje wątpliwości odnośnie implementacji takowej w tym programie.
Pozdrawiam,
Adam.