Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDS1820 a dwa wyprowadzenia
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
DS1820 na dwóch wyprowadzeniach we współpracy z 2051 nie działa. Wyprowadzenia DS1820: GND do masy, DATA na wejście procesora + rezystor podciągający do +Uz 3,3k, Vdd - wisi. Wynik na LCD 85stC (czyli brak konwersji). Po podłączeniy Vdd do +Uz działanie prawidłowe. Procesor zaprogramowany kilkoma róznymi programami - efekt ten sam. Czy ktoś miał podobny problem? Proszę o pomoc.
Re: DS1820 a dwa wyprowadzenia
A dlaczemu wisiDS1820 na dwóch wyprowadzeniach we współpracy z 2051 nie działa. Wyprowadzenia DS1820: GND do masy, DATA na wejście procesora + rezystor podciągający do +Uz 3,3k, Vdd - wisi...
W trybie parasite power , VDD dajemy na ... GND - dokumentacja.Nie zapominamy również , że czas na pełną konwersię w tym trybie , to około 750ms.
Piotrek
[Po pierwszej setce , nie zakąszam ]
Ostatnio zmieniony 26 maja 2006, o 13:11 przez szymel, łącznie zmieniany 1 raz.
Zgadza się, teraz działa prawidłowo. Ale odsyłam chociażby do:
- "EdW PLUS Wydanie Specjalne z 2004" strona 83 rys.4 i strona 105 rys.5
- "EdW Nr5/2001 strona 18 rys.3
i jeszcze kilku innych, w których jak byk stoją tylko DWA wyprowadzenia a trzecie "wisi".
Posiadam jeden egzemplarz DS1820 z ułamanym tym właśnie wyprowadzeniem i na podstawie, jak się teraz okazuje błednych informacji, sądziłem, że da się ten egzemplarz wykorzystać. Dzięki za pomoc.
Nasuwa się refleksja - z jaką rezerwą należy podchodzić do wszelakich "publikacji"?
- "EdW PLUS Wydanie Specjalne z 2004" strona 83 rys.4 i strona 105 rys.5
- "EdW Nr5/2001 strona 18 rys.3
i jeszcze kilku innych, w których jak byk stoją tylko DWA wyprowadzenia a trzecie "wisi".
Posiadam jeden egzemplarz DS1820 z ułamanym tym właśnie wyprowadzeniem i na podstawie, jak się teraz okazuje błednych informacji, sądziłem, że da się ten egzemplarz wykorzystać. Dzięki za pomoc.
Nasuwa się refleksja - z jaką rezerwą należy podchodzić do wszelakich "publikacji"?
to jest fakt... pomimo tego ze bardoz wygod proste w obsłudze DSy są tragiczne jeśli chodzi o pewność transmisji.... z juz z mojego doświadczenia wynika ze komunikja na wieksze odległości jak 10cm ścieżek na płytce to loteria.... moze dltego dallas z założenia stworzył możliwość odbierania sumy kontrolnej kumple polecają LM 75 po I2C ale osobiści enie tosowałem... podobno jak sie skalibruje np 10 czujników to nawt po roku zaze to samo pokazują nic dodac nic ująć:)
ja stosuje czujniki DS18b20 podłączone na skretce o dlugosci okolo 20m do jednego AVR jest podłaczone po 5 szt pod jeden pin . dziala to w troche trudnych warunkach duzo swietlówek silników od wentylatorów ktore czesto sie załaczaja i jakos nie ma problemów z transmisją (nie korzystam z CRC)
[ Dodano: 02-06-2006, 07:55 ]
jarek 200 chyba LM35 bo LM350 to stabilizator napiecia [/code]
[ Dodano: 02-06-2006, 07:55 ]
jarek 200 chyba LM35 bo LM350 to stabilizator napiecia [/code]