Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Sieć LAN z dostępem do internetu.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:
Sieć LAN z dostępem do internetu.

Postautor: end » 24 maja 2006, o 16:01

Witam, mam takie pytanie odnośnie sieci LAN.

Tak więc jak widac na obrazku:

Łącze internetowe jest u mnie, rozdziela je router. Po kablu 75m leci do następnego bloku i tam rozdziela switch na komp nr. 2 i 3.
No i teraz kolega zapytał, czy nie mamy miejsca w sieci...
To miejsce jest, ale nie wiem czy będzie to działało.

Chodzi mi o to czy moge podłączyć od switcha ponad 100m kabla i będzie działał net bez zastrzeżeń?

A drugie pytanie, czy jak postawię następnego switcha w miejscu komp nr. 3 to czy nie będzie to rozdzielało trensferu internetu?
Tzn. że u mnie bezpośrednio z routera (bo ma wbudowany switch) ja mam najlepszą prędkość a już komp nr. 2 i 3 dziela się na pół a jak już dojdzie komp nr. 4 to prędkość rozdzieli się na trzy osoby równocześnie korzystające z netu.
Nie biorę pod uwagę siebie.
Chodzi mi tylko o te 3 kompy. Jak to jest z tym transferem?
Ale zamotałem... :563:

P.S. Ten zielony kabel to opcjonalnie. Bo nie wiem jak z tym transferem. Ogólnie chcę zrobic tak jak to pokazują czerwone linie.
Załączniki
siec.PNG
siec.PNG (1.47KiB)Przejrzano 1074 razy

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 24 maja 2006, o 18:12

Oj zamotales zamotales... az milo :roll: :twisted:

Ogolnie zlota zasada dzielenia sieci urzadzeniami (HUBY) mowi; 5-4-3-2-1, czyli nie wiecej niz 5 sekcji (liczac najbardziej oddalone), przedzielonych 4 urzadzeniami dzielacymi (HUB/BRIDGE), z czego tylko do 3 sekcji podlaczone sa hosty (komputer / routery / serwery), 2 to juz nie pamietam co (chyba tyle ze tylko 2 hosty moga dyskutowac jednoczesnie, bo inaczej bedzie kolizja, czyli reszta musi poczekac na zwolnienie lacza), a ta calosc tworzy 1 wielka "domene kolizyjna"...

Jednak powyzsze mialo zastosowanie w zamierzchlych czasach, gdy to Huby byly na porzadku dziennym, a Switche byly na wage zlota (albo kilku hubow). Switch to takie piekne urzadzonko, ktore dajne nam dobrodziejstwo zwane mikrosegmentacja, a wiec znaczna redukcje kolizji w sieci, ponadto switchami mozna praktycznie bez ograniczej zwiekszac obszar sieci (oraz REPEATERAMI, czyli czyms co mozna by okreslic jako 2 portow SWITCH, albo poprostu "wzmacniacz obukierunkowy" :mrgreen: ). Kiedys robilo sie nawet tak, ze co 3-4 urzadzenie w takim "lancuszku" wstawialo sie switcha, by czesciowo poprawic sytuacje.

No, to teraz wiesz juz czy mozesz wstawiac kolejne switche. Teraz dlugosc kabla:

I znow zasady (normy) EIA/TIA 802.3 mowia nam ze dla medium jakim jest 10BaseT lub 100BaseTx - czyli potoczniej Ethernet i FastEthernetu na skretce - dopuszczalna odlegloscia jest 100m. Jednak od czego sa normy ?? Od tego by je przekraczac :twisted: i tak widzialem w dzialaniu sieci (ale podkreslam na markowych kartach - 3com, oraz porzadnym kablu kat 5+, albo i kat. 6) w ktorych link dzialal na 160m, a slyszalem ze i na 185 sie ludziom udawalo, jadnak nikt tu Ci gwarancji nie da. Warto jednak czasem sprobowac, zwlaszcza ze kabel mozesz wykozystac, a moze oszczedzisz na urzadzeniach.

I sprawa ostatnia (jak rozumiem). Pasmo (czy inaczej transfer):
Tutaj ilosc i topologia podlaczonych uzytkownikow ma sie nijak do tego jaki transfer beda mogli osiagnac (no moze prawie nijak, bo pomijam kwestie konfliktow, ale dla FastEth w porownaniu z tym kilku Mb laczem jakie masz w najlepszym wypadku, to nie ma znaczenia). To ile kto bedzie mogl uzyskac szybkosci zalezy od Ciebie (jako administratora), oraz mozliwosci konfiguracji jakie daja Twoja urzadzenia (w tym wypadku ten router). To jest router sprzetowy ?? to pewnie mozliwosci te sa ograniczone, ale to musisz sobie doczytac sam. Jesli masz tam gdzies podzial np. userowi 1 daje 40% a 2 i 3 po 30%, to tak tez bedzie, niezaleznie od tego ktory gdzie bedzie podpiety. Tak samo jesli masz jakies proporcjonalne podzialy. Pamietaj jedynie o limitach na niektorych laczach i tyle :mrgreen:

No... koncze bo mnie od lektury prawa podatkowego odciagnoles :563:

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 25 maja 2006, o 12:16

Dzięki za wyczerpująca odp. :)

Jutro zrobię dokładne pomiary ile będzie wynosiła rzeczywista długość tego kabla - na razie obliczyłem jego długość "na oko".

Zrobię chyba jednak tak, że postawię jeszcze jednego switcha u kolegi komp nr.3 i od niego pociągnę dalej do nr.4
ROUTER mam sprzętowy TOPCOM Xplorer 847B, przydzieliłem wszystkim adresy IP w sieci LAN. Jednak znowu sa problemy z "Moje miejsce sieciowe" - ten XP tak ponoć ma... Raz działa, raz nie działa...
Ale nie będę tego robił, jest internet to jest o.k.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”