Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKomary
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Czy ktoś słyszał o sprawdzonych elektronicznych metodach odstraszania komarów i innych innych latających paskuctw?
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Ja mam inny układ:
555 taktuje CD4017 i ten 4017 załącza generatory różnych częstotliwości na... 555. Jest tych generatorków ultradźwieków 4 sztuki. I co jakieś 3 sekundy jest przełączana częstotliwość. Z dźwiękowych odstraszaczy ten moim zdaniem jest najskuteczniejszy - komary mogą się wycwanić i nie reagować na odstraszacz z jedną częstotliwością.
Częstotliwości mam pi razy drzwi takie:
-22kHz
-30kHz
-25kHz
-35kHz
[ Dodano: 22-05-2006, 19:56 ]
Ps. W tym roku robię 100 częstotliwości na jakimś procusiu. Biedne komary
555 taktuje CD4017 i ten 4017 załącza generatory różnych częstotliwości na... 555. Jest tych generatorków ultradźwieków 4 sztuki. I co jakieś 3 sekundy jest przełączana częstotliwość. Z dźwiękowych odstraszaczy ten moim zdaniem jest najskuteczniejszy - komary mogą się wycwanić i nie reagować na odstraszacz z jedną częstotliwością.
Częstotliwości mam pi razy drzwi takie:
-22kHz
-30kHz
-25kHz
-35kHz
[ Dodano: 22-05-2006, 19:56 ]
Ps. W tym roku robię 100 częstotliwości na jakimś procusiu. Biedne komary
Nie zawsze wiecej znaczy lepiej !!Ps. W tym roku robię 100 częstotliwości na jakimś procusiu. Biedne komary
Te odstraszacze dzialaja na scisle okreslonej zasadzie: komar, jak wszystko w przyrodzie, ma jakiegos naturalnego wroga, w tym przypadku np. nietoperza, ktore to stworzonko posluguje sie ultradzwiekami. A wiec mozna by zniechecac komary do wojazy, imitujac dzwieki wydawane przez tego sympatycznego ssaka.
A co do konstrukcji. Kiedys mialem zlozona jedna, niby dzialala, ale skutecznosci nie sprawdzilem (zwlaszcza w terenie) bo o ile pamietam przyroda sie sprzysiegla przeciwko, i lato bylo akurat ubogie w komary
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Chcę w tym roq zrobić coś na myszy, bo jesienią pchają się mię do domq. Ponieważ robię na procq, to zrobię też dla ciekawości na komary i inne takie... Jak znajdę chwilkę. Jak przetestuję to sie pochwalę.
Tak dla ciekawości, słyszał ktoś coś o "biegającym" odstraszaczu na myszy? Tzn. aparat sobie leży w kąciq, ale dźwięk "biega" po pomieszczeniu...
Tak dla ciekawości, słyszał ktoś coś o "biegającym" odstraszaczu na myszy? Tzn. aparat sobie leży w kąciq, ale dźwięk "biega" po pomieszczeniu...
Chodziło mię raczej o takie stereo dla myszy. Mam dwa nadajniki ultradźwiękowe w niewielkiej odległości od siebie (np. 10cm), a procek generuje dla nich przebiegi o odpowiednich fazach i mocach... No i na zmieniających się, ale takich samych dla obydwu, częstotliwościach. Rzucam to pod szafę w rogu pomieszczenia, a to sobie omiata pokój dźwiękiem...
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
puk
Na myszy działają dźwięki z górnego pasma akustycznego tzn. 12-17kHz. Więc to raczej Ty się prędzej wyniesiesz niż one, bo przy tym pisku nie da rady wysiedzieć. W piwnicy mam brzęczyk na 555 i myszów nie ma, ale w domu...
pajączek
Koty nie tupią, wiem co robię przy polowaniu
Na myszy działają dźwięki z górnego pasma akustycznego tzn. 12-17kHz. Więc to raczej Ty się prędzej wyniesiesz niż one, bo przy tym pisku nie da rady wysiedzieć. W piwnicy mam brzęczyk na 555 i myszów nie ma, ale w domu...
pajączek
Koty nie tupią, wiem co robię przy polowaniu
U mnie te futrzaki się tonami zwalają... Ale jak zrobi się cieplej, to Wam pokażę przednią (konkretniej południową)ścianę domu pokrytą kotamiA apropo tych tupiacych... oto jeden z mieszkancow mojego ogrodu podczas wieczornego poczestunku: