Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWykorzystanie światłowodu do budowy neonu??
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
Pytanie jak w temacie jest to możliwe czy raczej nie bardzo?? pomysł jest taki w światłowód o dł. ok. 30cm wprowadzić wiązkę światła z diody LED tak aby cały światłowód świecił imitując neon. da się to zrobić?? jak musiałbym się do tego zabrać?? da się włożyc diodę do środka tego światłowodu?? ajki musiał by być to światłowód?? może projektu nie da się zrealizować ale nie zawadzi spytac:D w końcu mam młody umysł i małe doświadczenie a jednak pomysł się zrodził proszę o pomoc i jakieś wskazówki co do realizacji projektu
pozdro for all
pozdro for all
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Ja robię to w taki sposób:
-2 diody LED fi 5mm superhiper jasne, dowolnego koloru
-1 laska kleju do glutokleju(tego w pistoletach)
na końcach laski kleju wiercę dziury, tak głębokie, aby cała dioda na wcisk weszła(czyli na głębokość 1 cm). Czyli wiertło fi 4,5mm albo fi 5mm by się przydało. Wlewam w te dziury ciut kleju "Szewskiego", wciskam diody i już!
-2 diody LED fi 5mm superhiper jasne, dowolnego koloru
-1 laska kleju do glutokleju(tego w pistoletach)
na końcach laski kleju wiercę dziury, tak głębokie, aby cała dioda na wcisk weszła(czyli na głębokość 1 cm). Czyli wiertło fi 4,5mm albo fi 5mm by się przydało. Wlewam w te dziury ciut kleju "Szewskiego", wciskam diody i już!
- Załączniki
-
- klej.GIF (2.39KiB)Przejrzano 7217 razy
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
To jest np. tutaj
Sądząc po cenach, będzę obstawał przy kleju
Sądząc po cenach, będzę obstawał przy kleju
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
jeżeli światłowód nie bedzie świecił na boki to w takim razie z czego zrobione były takie kule dyskotekowe w sklepie na mieście widziałem była podstawka w niej 3 diody zielona czerwona i niebieska w tą podstawke wkładało się takie giętkie "włoski" z każdej nitki na końcu wydostawało się światło jak złączyłem wszystkie ze sobą to świeciły całą powierzchnią co to jest?? wydaje mi sie że to ze światłowodu zrobiona jest ta "sicha"?
pozdro
pozdro
bravo genialnie sam sobie odpowiedziles na pytanie Swiatlo na Koncu a nie np w srodku swiatlowodu ;] przeanalizuj se jeszcze raz swoja wypowiedzjeżeli światłowód nie bedzie świecił na boki to w takim razie z czego zrobione były takie kule dyskotekowe w sklepie na mieście widziałem była podstawka w niej 3 diody zielona czerwona i niebieska w tą podstawke wkładało się takie giętkie "włoski" z każdej nitki na końcu wydostawało się światło
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie: