Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Transoptor

leserr
-
-
Transoptor

Postautor: leserr » 19 maja 2006, o 18:44

Witam wszystkich,
Jestem początkującym elektronikiem i mam maly problem związany z transoptorem. Zrobilem uklad,który dziala nie tak jak bym chcial (schemat znajduje sie w zalaczniku).Chciałbym aby po naciśnięciu przycisku, na wejściu do procesora pojawilo sie zero. Obecnie z 5V otrzymuje 4,5V. Moje pytania sa nastepujące: czy schemat jest poprawny? czy Pc817 sie do tego nadaje?czy w obecnej sytuacji procesor "skuma" ze nastąpilo naciśnięcie oprzycisku(gdy 4,5V)? Co zmienic aby to zadzialalo?
Pozdrawiam Paweł
Załączniki
schemat.JPG
schemat.JPG (4.76KiB)Przejrzano 2576 razy

Awatar użytkownika
tasza
-
-

Postautor: tasza » 19 maja 2006, o 19:06

od strony procesora...
rezystor podciągający do VCC o wartości 4k7 może być nieco za mały
i jest ryzyko że tranzystor nie wchodzi w nasycenie (w uproszczeniu zwiera złącze C-E).
Może na próbę odepnij go, a użyj wewnętrznego (tego co w procesorze) pull-up-a
luz zmień wartość na około 10K

Od strony lewej - sterującej...
:arrow: http://vserver.13thfloor.at/Remote-Reset/pc817.pdf
czy ta dioda w transoptorze w ogóle ma szanse zaświecić?

dziwnie to narysowałeś.. AC, +/- 16V 1.2A :uhoh:

zakładając sterowanie napięciem stałym o wartości 16V, przyjmując spadek na LED ~2V
i prąd If=10mA masz wartość rezystora: R = 16-2 [v] / 10 [mA] = 1400ohm,
czyli wstawiasz 1.2K bo taki jest w szeregu...

jeżeli tam jednak podałeś napięcie zmienne 16V, to generalnie rezystor jak powyżej
ale równolegle do diody transoptora i w przeciwną stronę (polaryzacja) daj zwykłą
diodę prostowniczą... LED tego transoptora wytrzymuje napięcie wsteczne 6V :idea:
i trzeba dla wstecznej polaryzacji całej gałęzi obwodu ten ledzik zabezpieczyć....

aha, na wejściu procka będziesz miał impulsy przy dodatnich połówkach sinusoidy...

tasza

PS.
na koniec - ja Cię nie chce martwić, ale jak dałeś na wejście AC
to ten transoptor już może być martwy...lepiej sprawdź go omomierzem...

leserr
-
-

Postautor: leserr » 21 maja 2006, o 12:37

Wielkie dzięki za pomoc:)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”