Nie wiem czy właściwy dział wybrałem -ale mam zamiar zrobić sobie w domu takie małe centrum dowodzenia i w nowym elektroniku znalazłem kartę która steruje 128 przekaźnikami-
http://www.cyfronika.com.pl/kitynepdf/198-K.pdf --mam pytanie czy macie jakieś lepsze schematy + program-który może jeszcze ma jakieś wejścia z czujników np:wiatru(sterowanie markizą) czy deszczu (by system nie włączał podlewania w deszcz) itd. No i co najważniejsze by wyglądał na ekranie bajerancko a nie tylko przyciski i kropki Bardzo proszę kolegów o pomoc nigdzie nie mogę znaleść nic na ten temat (temat poruszany ostatnio w EP nic mi nie powiedział ciekawego) a instalacje inteligentnego domu kosztują fortunę!!! np:ADK GROUP inteligentny budynek.
Dziękuję Tasza -ale nie zabardzo znam anglika by poczytać te stronki które podałaś-ale ta pierwsza to z obrazków to jest to czego szukam może masz coś po polsku?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJak zmieniać wygląd pulpitów (wodotryski)
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- czarnokurz
- -
- Kontaktowanie:
Ostatnio zmieniony 18 maja 2006, o 13:40 przez czarnokurz, łącznie zmieniany 1 raz.
no, jak chcesz fikuśny wygląd to może LabView...ale też kosztuje fortunę...
jak umiesz coś zrobić w Delphi to polecam uwadze: TMS Instrumentation Workshop
można też pobrać z http://www.torry.net/pages.php?id=325
a do obsługi RS232 jest sporo komponentów (poszukaj na www.torry.net ) np. Async32
tasza
[edit]
hmm, po polsku niestety nic nie mam...
vide PW:
to wszystko nie wydaje się aż tak skomplikowane, abyś sobie nie poradził,
kwestia cierpliwości i wiary w siebie....tak sądzę....
ja to widzę tak: jedno wielkie okno (główne okno aplikacji) na nim malunek obiektu
(domu) - no taki jakby przekrojowy plan. pozaznaczane wszystkie obiekty do sterowania
kliknięcie na coś ciekawego otwiera małe okno dialogowe (właściwe danemu obiektowi)
wtenczas możesz wydać polecenie zmiany danego ustawienia/parametru i ewentualnie
podejrzeć jakieś szczegóły.
Bieżący stan obiektów (czy jest ON czy OFF, jaka wartość np. temperatury) warto
pokazywać od razu w oknie głównym (na tym malunku), będzie na pierwszy rzut oka łatwo ocenić sytuację....
Od strony PC i Windowsów - no cóż - najłatwiej Ci to będzie napisać w Delphi
lub w C++ Builderze (Borland udostępnia darmówki tych pakietów do użytku osobistego)
a od strony kontrolera - oprogramowanie dla procka piszesz w assemblerze, C lub Bascomie...
Jeżeli chcesz wykorzystać tego gotowego cudaka z Nowego Elektronika,
to trzeba się dowiedzieć w jaki sposób on gaworzy z pecetem (format danych)...
z pobieżnej lektury pdf-a tego się niestety nie dowiedziałam,
pomocny byłby kod źródłowy dla procka na płytce....ale jak znam życie - jest on ściśle tajny...
więc w tym temacie:
viewtopic.php?p=61529#61529
znajdziesz schemat prostego rozgałęźnika RS232, który po podłączeniu do
zestawionego układu pozwoli na dodatkowym porcie szeregowym pooglądać jak
się PC komunikuje z płytką, ot, sztuczka taka...
coż dalej...
ja proponuję tak:
pobierz sobie Delphi lub BCB oraz te komponenty i tym się pobaw...
jak już będziesz wiedział co i jak, przyjdzie czas na ożenienie tego ze sprzętem...
czyli oprogramowanie transmisji szeregowej i hackowanie kitu z NE....
tasza
PS.
nie korzystam z GG, wybacz
jak umiesz coś zrobić w Delphi to polecam uwadze: TMS Instrumentation Workshop
można też pobrać z http://www.torry.net/pages.php?id=325
a do obsługi RS232 jest sporo komponentów (poszukaj na www.torry.net ) np. Async32
tasza
[edit]
hmm, po polsku niestety nic nie mam...
vide PW:
to wszystko nie wydaje się aż tak skomplikowane, abyś sobie nie poradził,
kwestia cierpliwości i wiary w siebie....tak sądzę....
ja to widzę tak: jedno wielkie okno (główne okno aplikacji) na nim malunek obiektu
(domu) - no taki jakby przekrojowy plan. pozaznaczane wszystkie obiekty do sterowania
kliknięcie na coś ciekawego otwiera małe okno dialogowe (właściwe danemu obiektowi)
wtenczas możesz wydać polecenie zmiany danego ustawienia/parametru i ewentualnie
podejrzeć jakieś szczegóły.
Bieżący stan obiektów (czy jest ON czy OFF, jaka wartość np. temperatury) warto
pokazywać od razu w oknie głównym (na tym malunku), będzie na pierwszy rzut oka łatwo ocenić sytuację....
Od strony PC i Windowsów - no cóż - najłatwiej Ci to będzie napisać w Delphi
lub w C++ Builderze (Borland udostępnia darmówki tych pakietów do użytku osobistego)
a od strony kontrolera - oprogramowanie dla procka piszesz w assemblerze, C lub Bascomie...
Jeżeli chcesz wykorzystać tego gotowego cudaka z Nowego Elektronika,
to trzeba się dowiedzieć w jaki sposób on gaworzy z pecetem (format danych)...
z pobieżnej lektury pdf-a tego się niestety nie dowiedziałam,
pomocny byłby kod źródłowy dla procka na płytce....ale jak znam życie - jest on ściśle tajny...
więc w tym temacie:
viewtopic.php?p=61529#61529
znajdziesz schemat prostego rozgałęźnika RS232, który po podłączeniu do
zestawionego układu pozwoli na dodatkowym porcie szeregowym pooglądać jak
się PC komunikuje z płytką, ot, sztuczka taka...
coż dalej...
ja proponuję tak:
pobierz sobie Delphi lub BCB oraz te komponenty i tym się pobaw...
jak już będziesz wiedział co i jak, przyjdzie czas na ożenienie tego ze sprzętem...
czyli oprogramowanie transmisji szeregowej i hackowanie kitu z NE....
tasza
PS.
nie korzystam z GG, wybacz
- czarnokurz
- -
- Kontaktowanie:
Co do ponownego edytowania postów to przepraszam ale na niektórych forach tak jest przyjęte by nie zaśmiecać tematu-jeszcze raz przepraszam. Co do mojego pomysłu z sterowaniem tym moim domkiem to z Twojej strony strzałw 10ke tak właśnie sobie to wyobrażałem tylko nie bardzo wiem czy kupić ten kit i co można z nim jeszcze zrobić ?
No i gdzie szukać tych programów ?
No i gdzie szukać tych programów ?
http://www.borland.com/downloads/index.html
Delphi: http://www.borland.com/downloads/download_delphi.html (wybierz Personal 7)
po rejestracji otrzymasz link do downloadu i mejlem numerki do odblokowania pakietu.
czy kupić...
jeżeli któryś z Kolegów może się jeszcze wypowiedzieć - będę wdzięczna...
bo moim zdaniem - tego akurat nie warto kupować...
http://www.nikomp.com.pl/opisy/ZEDJ0/ZEDK1980.htm 95pln
co jest w pudełku - soft - który po 'badaniach naukowych' będzie średnio potrzebny
dwie płytki - konwerter i moduł wykonawczy dla ośmiu kanałów....
te 128 to jest pojemność systemu, tyle może, co nie znaczy że tyle za 95zł dostaniesz
procek jest 'fabrycznie' zaprogramowany - jakakolwiek awaria narazi Cie na poszukiwanie
wsadu dla procesora (pliku bin/hex) aby sobie procka zaprogramować samodzielnie...
no, ale są schematy i rysunki płytek - tak na logikę - skoro to sprzedają jako kit z softem
znakiem tego - całość działa i jest jakoś sprawdzona.
Mozajki projektowane w NE mają taką miłą cechę, że łatwo je zrobić w domowych warunkach,
zwykle jednostronny druk, ścieżki z reguły nie kręcą się pomiędzy pinami kostek....miodzio
Można więc samodzielnie wykonać te płytki, procesor zaprogramowac własnym softem.
to jest 89C2051 - schemat programałki do tych kostek znajdziesz w sieci, ewentualnie
kup sobie w AVT czy gdziekolwiek kit-programator - napewno Ci się przyda...
zmierzam do tego - jak masz na coś wydać te prawie 100zł - to może lepiej na
sensowną książkę, części i programatorek niż na 'zestaw', który i tak pewnie pójdzie do przeróbki
ale to moje własne zdanie...
najpierw zaznajom się z Delphi, popróbuj coś prostego poklecić w Object Pascalu
a w międzyczasie zastanów się jak samodzielnie zmontować te płytki...
tasza
Delphi: http://www.borland.com/downloads/download_delphi.html (wybierz Personal 7)
po rejestracji otrzymasz link do downloadu i mejlem numerki do odblokowania pakietu.
czy kupić...
jeżeli któryś z Kolegów może się jeszcze wypowiedzieć - będę wdzięczna...
bo moim zdaniem - tego akurat nie warto kupować...
http://www.nikomp.com.pl/opisy/ZEDJ0/ZEDK1980.htm 95pln
co jest w pudełku - soft - który po 'badaniach naukowych' będzie średnio potrzebny
dwie płytki - konwerter i moduł wykonawczy dla ośmiu kanałów....
te 128 to jest pojemność systemu, tyle może, co nie znaczy że tyle za 95zł dostaniesz
procek jest 'fabrycznie' zaprogramowany - jakakolwiek awaria narazi Cie na poszukiwanie
wsadu dla procesora (pliku bin/hex) aby sobie procka zaprogramować samodzielnie...
no, ale są schematy i rysunki płytek - tak na logikę - skoro to sprzedają jako kit z softem
znakiem tego - całość działa i jest jakoś sprawdzona.
Mozajki projektowane w NE mają taką miłą cechę, że łatwo je zrobić w domowych warunkach,
zwykle jednostronny druk, ścieżki z reguły nie kręcą się pomiędzy pinami kostek....miodzio
Można więc samodzielnie wykonać te płytki, procesor zaprogramowac własnym softem.
to jest 89C2051 - schemat programałki do tych kostek znajdziesz w sieci, ewentualnie
kup sobie w AVT czy gdziekolwiek kit-programator - napewno Ci się przyda...
zmierzam do tego - jak masz na coś wydać te prawie 100zł - to może lepiej na
sensowną książkę, części i programatorek niż na 'zestaw', który i tak pewnie pójdzie do przeróbki
ale to moje własne zdanie...
najpierw zaznajom się z Delphi, popróbuj coś prostego poklecić w Object Pascalu
a w międzyczasie zastanów się jak samodzielnie zmontować te płytki...
tasza
- czarnokurz
- -
- Kontaktowanie:
Tasza jesteś niesamowita właśnie takiej porady szukałem -jeśli myślisz o czymś prostrzym to proszę o przykłady bym sobie sam popróbował co i jak od czego zacząć -mnie interesuje tylko jak sterować przekaźnikami później- przetwarzanie jakąś wartość tak by była widodzna na ekranie kompa np: słupek wody rosnie lub maleje lub rozjaśniam światło lub ściemniam, wiem że za to odpowiedzialne są przetworniki d/a -pełno ich w EP ale jakoś nie wiem jak jedno z drugim połączyć-np: Krzysztof Plawsiuk ma pełno fajnych a nawet super fajnych artykułów ale
jakoś nie widzę i nie bardzo wiem jak je przerobić -w numerze z kwietnia (strona 20 ) jest sterowanie 2 przekaźników przez usb ale nie wiem co dalej z tym zrobić mi by się przydało nie 2 lecz 20 i jakiś fajny interfejs graficzny lub przykład jak go zmienić, i dodać parę funkcji.
jakoś nie widzę i nie bardzo wiem jak je przerobić -w numerze z kwietnia (strona 20 ) jest sterowanie 2 przekaźników przez usb ale nie wiem co dalej z tym zrobić mi by się przydało nie 2 lecz 20 i jakiś fajny interfejs graficzny lub przykład jak go zmienić, i dodać parę funkcji.
Ach, dopadłeś "Klocki RS485"...no faktycznie, to fajne zabawki...Krzysztof Plawsiuk ma pełno fajnych a nawet super fajnych artykułów
ale jakoś nie widzę i nie bardzo wiem jak je przerobić
Słuchaj, coś Ci spróbuję naszkicować, ale to będzie dopiero za kilka dni....
Steruję w kierunku Delphi, od strony kontrolera...nie wiem jeszcze...pewnie jakiś AVR
Zainstalowałam sobie wczoraj te komponenty TMS, wersja dla D7....śmieszne strasznie....
ale całkiem sympatycznie wyglądają...
I cały czas się zastanawiam czy RS485 czy ta 'pętla prądowa' z kitu 198-K....
pierwsze będzie nieco trudniejsze do oprogramowania, ale za to transmisja będzie
z wiekszą szybkością...to z kitu, hmmm....no 300 bodów nie zachwyca, ale za to jest
optoizolacja no i kodowanie będzie relatywnie prostsze...zobaczymy
chwilowo pa,
tasza
- czarnokurz
- -
- Kontaktowanie:
Super fajnie że ktoś mnie wprowadzi w ten temat-co do ściągnięcia tego delphi 7 to mam problemy jak raz przeciągnołem to miałem jakiś błąd ? i nic z tego , może to wina że mam net po GPRSie i ciągnie ten plik 35 M' jakieś 30 min czy masz jakąś inną strone do tego delphi klucz mam bo się zarejestrowałem z góry dzięki za pomoc Co do klocków -Krzysztof Plawsiuk ma super projekty w EP i tylko na to patrzę w tym piśmie ale brak w nich jakiś propozycji co z czym i jak połączyć by dało to jakieś fajne urządzenie -no i jakieś fajne pulpity by się przydały lub jak je zrobić tego w tym piśmie i w wielu innych niestety brakuje-a nie wszyscy odrazu wiedzą jak do tego się zabrać. Czekam z niecierpliwością na Twoje propozycje co i jak
projekt i wykonanie interfejsu użytkownika dla takiej sieci to jest zupełnie inny świat...ale brak w nich jakiś propozycji co z czym i jak połączyć by dało to jakieś fajne urządzenie -no i jakieś fajne pulpity by się przydały lub jak je zrobić tego w tym piśmie i w wielu innych niestety brakuje-a nie wszyscy odrazu wiedzą jak do tego się zabrać.
i (przynajmniej według mnie) z elektroniką mający juz tylko symboliczny związek...
zaprojektowanie i zakodowanie takiej aplikacji zależy od potrzeb i możliwości
końcowego odbiorcy....w szczególności końcówki operatorskiej może w ogóle nie być,
a tą siecią będzie zarządzał jakiś kontroler czy inny black-box wiszący gdzieś na ścianie, co nie?
chyba nie da się podać takiego 'ogólnego przepisu' aby to było użyteczne dla wszystkich...
więc trzeba sobie poradzić we własnym zakresie i tyle.
co do pobierania D7...popróbuj jeszcze z Borlanda, ewentualnie pogogluj, popytaj
na delfiowych forach...
tasza