Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKamera pogłosowa na uC ?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam, może palnałem głupotę w skali nie mającej miary, ale...
Zapytałem, bo z tego co wiem uC znajdują coraz więcej zastosowań w różnych urządzeniach.
Ja sam nic o tym nie wiem, kompletna zieleń.
Gdyby istniała mozliwość zaprogramowania takiego uC i zrobienia z tego kamery/echa to chyba był by to mój pierwszy krok w cyfrówce
Tylko proszę nie zdzierać zbyt mocno ze mnie
Zapytałem, bo z tego co wiem uC znajdują coraz więcej zastosowań w różnych urządzeniach.
Ja sam nic o tym nie wiem, kompletna zieleń.
Gdyby istniała mozliwość zaprogramowania takiego uC i zrobienia z tego kamery/echa to chyba był by to mój pierwszy krok w cyfrówce
Tylko proszę nie zdzierać zbyt mocno ze mnie
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2006, o 13:54 przez end, łącznie zmieniany 4 razy.
jestem, jestem, nie będzie mnie na trochę od tego wtorku...
echo, pogłos...no, rzeczywiście, temat kojarzy się z DSP....
ale tam nie będzie jakiegoś wielkiego przetwarzania, jakichś frykaśnych algorytmów,
po prostu należy zbierać próbki z przetwornika A/C do pamięci, z taką częstotliwością,
aby zapewnić sensowną jakość dzwięku, one sobie posiedzą
w tej pamięci przez tyle czasu ile ma być opóźnienia, po czym procek je wyśle na
przetwornik C/A... no może jeszcze coś z nimi po drodze robiąc, ale niekoniecznie
cyfrowe echo to był jeden z examplesów do pakietu, którego używałam EZ-KIT 2181
tyle tylko że tego zestawu już nie ma w sprzedaży, co mnie smuci nieco....
zastanawiam się, czy takiej zabawki nie da się zrobic na jakimś mega8515 czy nawet
na 51-podobnym Dallasie, tylko taktowanym 30MHz....jakby dać zewnętrzną pamięć RAM 64kB?
problem będzie z przetwornikami, fajnie by było mieć rozdzielczość większą niż 8 bit,
chociaż czy ja wiem?
Endi? czy to pod gitarę ma być? czy do wokalu?
zakładając pasmo max. 10kHz -> sampling 20kHz -> w cały segment XDATA
weszło by ponad dwie sekundy ośmiobitowego dźwięku...
hmm, to się da zrobic na zwykłym kontrolerze, żadne DSP i inne takie, prawie na pewno się da.
a inna droga to:
http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... &nodeId=75
ja PIC-e znam ze słyszenia i nie mam doświadczenia, ale cóż, to tylko kontroler.
echo, pogłos...no, rzeczywiście, temat kojarzy się z DSP....
ale tam nie będzie jakiegoś wielkiego przetwarzania, jakichś frykaśnych algorytmów,
po prostu należy zbierać próbki z przetwornika A/C do pamięci, z taką częstotliwością,
aby zapewnić sensowną jakość dzwięku, one sobie posiedzą
w tej pamięci przez tyle czasu ile ma być opóźnienia, po czym procek je wyśle na
przetwornik C/A... no może jeszcze coś z nimi po drodze robiąc, ale niekoniecznie
cyfrowe echo to był jeden z examplesów do pakietu, którego używałam EZ-KIT 2181
tyle tylko że tego zestawu już nie ma w sprzedaży, co mnie smuci nieco....
zastanawiam się, czy takiej zabawki nie da się zrobic na jakimś mega8515 czy nawet
na 51-podobnym Dallasie, tylko taktowanym 30MHz....jakby dać zewnętrzną pamięć RAM 64kB?
problem będzie z przetwornikami, fajnie by było mieć rozdzielczość większą niż 8 bit,
chociaż czy ja wiem?
Endi? czy to pod gitarę ma być? czy do wokalu?
zakładając pasmo max. 10kHz -> sampling 20kHz -> w cały segment XDATA
weszło by ponad dwie sekundy ośmiobitowego dźwięku...
hmm, to się da zrobic na zwykłym kontrolerze, żadne DSP i inne takie, prawie na pewno się da.
a inna droga to:
http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... &nodeId=75
ja PIC-e znam ze słyszenia i nie mam doświadczenia, ale cóż, to tylko kontroler.
No właśnie pod gitarkę jak najbardziej, od kilku dni pogrywam z kolegą (pekrusja, gitara) i przestery to nie jest problem, ale własnie z kamerą pogłosową są problemy...
Są projekty... ale zazwyczaj są kosztowne, rozbudowane i ich parametry nie są naprawdę zadowalające i jeszcze w sensie "jakość-cena".
Miała by to być zwykła kamera pogłosowa, nie jakas tam super ultra hiper
Żeby tylko miała dość dobre parametry.
Myślę, że na uC wyszło by to taniej niż upychanie laminatu przeróżnymi scalakami - ale oczywiście moge się mylić.
Mam programator STK500 i słyszałem o nim same dobre rzeczy, więc może była by opcja na uC AVR?
Mam uC: ATMEGA16 i AT90S8515
[ Dodano: 30-04-2006, 16:18 ]
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że napisanie kodu źródłowego to pewnie była by masakra, ale pytam tak "teoretycznie" na razie.
Może z czasem znajdzie sie osoba która podejmie się napisania takiego programu.
Są projekty... ale zazwyczaj są kosztowne, rozbudowane i ich parametry nie są naprawdę zadowalające i jeszcze w sensie "jakość-cena".
Miała by to być zwykła kamera pogłosowa, nie jakas tam super ultra hiper
Żeby tylko miała dość dobre parametry.
Myślę, że na uC wyszło by to taniej niż upychanie laminatu przeróżnymi scalakami - ale oczywiście moge się mylić.
Mam programator STK500 i słyszałem o nim same dobre rzeczy, więc może była by opcja na uC AVR?
Mam uC: ATMEGA16 i AT90S8515
[ Dodano: 30-04-2006, 16:18 ]
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że napisanie kodu źródłowego to pewnie była by masakra, ale pytam tak "teoretycznie" na razie.
Może z czasem znajdzie sie osoba która podejmie się napisania takiego programu.
czyli eksperyment na AVR? no dobrze, skoro takie masz...
wiesz co? wykombinuj sobie dwie kostki 62256 - to 32kB RAM
lub 61256 - będą w węższych obudowach, do wydłubania ze starych
płyt głównych - one tam były jako external cache.
potrzeba jakiś sensowny AC/CA, a może by cały kodek wstawić?
Endi? potrenuj zamawianie sampli w Analog Devices, dobrze?
http://www.analog.com/en/prod/0,2877,AD73311,00.html
aha, ta kość to jest mono - jedna para AC->CA, więc poproś o dwa układy
* - uwaga, tania prowokacja!
eee, no coś Ty - przecież mamy Bascom*napisanie kodu źródłowego to pewnie była by masakra
Nie, no myślałem o AVR, bo tylko taki programator posiadamczyli eksperyment na AVR? no dobrze, skoro takie masz...
eee, no coś Ty - przecież mamy Bascom*napisanie kodu źródłowego to pewnie była by masakra
Dobra, potrenuję to zamawianie sampli... może się uda "wykręcić" jakieś dwa układziki - zobaczymy.
Poszukam też tych kości o których wspomniałaś, może znajdę w starej płycie głównej.
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
zamówiłam przed chwilą AD73311...
z tych ich kodeków ten wydaje się najmniej pokręcony jeżeli chodzi o skonfigurowanie
i obsługę programową, no zobaczymy jak to dalej będzie...
a tak zupełnie na boku - procesor ADSP-2189 też można na spróbowanie dostać
no, wtedy to można by poszaleć, tylko że obudowa LQFP-100
z tych ich kodeków ten wydaje się najmniej pokręcony jeżeli chodzi o skonfigurowanie
i obsługę programową, no zobaczymy jak to dalej będzie...
a tak zupełnie na boku - procesor ADSP-2189 też można na spróbowanie dostać
no, wtedy to można by poszaleć, tylko że obudowa LQFP-100
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
no tak, generalnie rodzinka ADSP21xx wróciła jako próbki, kiedyś ich nie było...Tasza:
ADSP2189 powiadasz ?? hmm.... dawno nie zamawialem probek od nich
technologicznie to nie jest żadna rewelacja, wszystkie peryferia na zewnątrz,
boot-rom na zewnątrz no ale...
one są naprawdę fajne do programowania, popatrz - to przykładowe Endzikowe echo...
http://www.ee.iastate.edu/~dickerson/cl ... 1/ECHO.DSP
dodatkowo, tam są zainkludowane begin/end.dsp - to taki startup - inicjacja sprzętu
i inne takie - w kółko to samo, więc pisze się raz i dołącza do wszystkiego
a cały właściwy kod mieści się na jednym ekranie...
tylko, żeby się tym pobawić, to trzeba sobie eval-board zrobić...
co chyba nie będzie już takie sympatyczne.
a może należy przestać marudzić i jednak spóbować
End
reszta w PW
Co do problemów z rejestracją, to jedyne co zauważyłem że może sprawić problem to to, że trzeba podać kod pocztowy jako 8 cyfrowy, więc trzeba kombinować coś w stylu: PL50-569, albo 0050-569. Rejestowałem się ostatnio trzy razy, bo potrzebowałem 6 sztuk AD797 i za każdym razem poza tym nie było problemu. Zamówiłem po 2 sztuki dla siebie i dwóch kumpli i w ten sposób mam 6 sztuk. _Moim_ _zdaniem_ dopóki nie sprzedaję tego na allegro (a tego nigdy nie zrobię) to nie ma w tym nic złego.
No fakt... z tym kodem namieszali ;p Biorac Twoj przykladowy numerek to ja im podalem cos takiego 50-569--
A co do kilku kont i wiecej niz 2 sample. Zrob to chociaz na tyle inteligentnie by nie mogli pozniej miec pretensji, i np. zaprzestac wysylania sampli do Polski.
Btw. sampli wogole. Udalo sie komus ostatnio dostac probki od Maxima ? bo niby przyjeli odemnie prosbe, skierowali gdziestam do akceptacji, ale to bylo 2 msc temu ;( do tej pory echo niestety
Tasza:
To o marudzeniu to mialo byc do mnie ?? (czy ja kiedykolwiek marudzilem )
A co do kilku kont i wiecej niz 2 sample. Zrob to chociaz na tyle inteligentnie by nie mogli pozniej miec pretensji, i np. zaprzestac wysylania sampli do Polski.
Btw. sampli wogole. Udalo sie komus ostatnio dostac probki od Maxima ? bo niby przyjeli odemnie prosbe, skierowali gdziestam do akceptacji, ale to bylo 2 msc temu ;( do tej pory echo niestety
Tasza:
To o marudzeniu to mialo byc do mnie ?? (czy ja kiedykolwiek marudzilem )
bezpieczniej jest XX---YYY, ale to kwestia gustuBiorac Twoj przykladowy numerek to ja im podalem cos takiego 50-569--
jak zamówienie poszło do akceptacji to raczej zapomnij, niestety...Btw. sampli wogole. Udalo sie komus ostatnio dostac probki od Maxima ? bo niby przyjeli odemnie prosbe, skierowali gdziestam do akceptacji, ale to bylo 2 msc temu
to w/g mnie dotyczy droższych (?) kostek lub modułów, ogólnie - czegoś co nie jest
masówką, ale mogę się mylić
ja tak sobie kiedyś zamówiłam DS9097U-S09 - przejściówka RS-232/1-Wire
po tygodniu dostałam mejla - że niestety, nie tym razem
zwykłe kostki dochodzą cały czas.
nie, to do mnie - czasem tak sama do siebie gadamTasza:
To o marudzeniu to mialo byc do mnie ??
to już wiesz tylko Ty(czy ja kiedykolwiek marudzilem )
pozdrawiam wszystkich,
i trzymajcie się ciepło
tasza
No to ja po raz kolejny dostałem w szarej kopercie kartke A4 z informacją, że sorry ale aktualnie nie mają na stanie i że jak tylko będą mieli to mi przyślą (zwykle po pół roku przychodzą układy).Btw. sampli wogole. Udalo sie komus ostatnio dostac probki od Maxima ? bo niby przyjeli odemnie prosbe, skierowali gdziestam do akceptacji, ale to bylo 2 msc temu ;( do tej pory echo niestety