Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Nokia 3110 LCD ktory typ chodzi??

McKEE
-
-
Nokia 3110 LCD ktory typ chodzi??

Postautor: McKEE » 21 kwie 2006, o 08:10

Kupilem ostatnio na Allegro :562: wyswietlacz graficzny Nokia 3110 LCD, (podobny do http://www.allegro.pl/item97171368_wysw ... _hurt.html za 10zl sztuka)
Probowalem go podlaczyc na wszystkie sposoby ale nie dalo rezultatow, kupilem 5 sztuk w probach uczestniczyly 3 sztuki, podlaczalem do kilku typow procesorow , zrodla programow dostepnych w sieci w C, Bascomie , tak ze raczej wykluczam bledy. Powinno ruszyc ale nie ruszylo :572: , moze koledzy mieli podobne doswiadczenia z tego typem wyswietlaczem,,NOKIA" :571: . Czy jakos mozna rozroznic typu ktory bedzie chodzil? Uklad byl budowany w oparciu o informacje Maxa http://maxparadys.w.interia.pl/avr.htm, wyswietlacz byl taki sam z klawiatura i glosniczkiem. Chce znowu zrobic zakupy ale nie chce wydac kasy na darmo.
Dzieki za info

tomek_j
-
-

Postautor: tomek_j » 21 kwie 2006, o 09:37

ja uzywałem takich najtanszych wyswietlaczy, podobnych jak te na zdjeciu podanym w linku. Po uruchomieniu sterowania wyswietlaczem podlaczalem do 2 roznych procesorow i nie bylo zadnego problemu (SPI sprzetowe i programowe)- no moze poza tym ze te procesory byly Microchipa :D.
Zobacz, czy po wykonaniu inicjalizacji pojawia sie widoczna pod swiatło ramka pola wyswietlacza - jezeli nie to nic nie wyswietli niestety. Sprawdz czy dobrze masz skonfigurowany interfejs SPI 9 lub dobrze napisane procedury SPI). Oczywiscie zasilacz wyswietlacz nap nie wiekszym niz 3,6V?
Dobra pomoca jest artykul R.Bialego publikowany w EP - sa procedury, wyprowadzenia zlacz i dosc dokladny opis.

McKEE
-
-

Postautor: McKEE » 21 kwie 2006, o 10:06

Dzieki , te artukuly znam na pamiec , procek i procedury mam gotowe , Led mruga tzn. program dziala ale LCD niet. Fakt cien ramki sie nie pojawia podczas wlaczania zasilania i inicjalizacji. Sprubuje wyswietlaczy od innego dostawcy.

trryt
-
-

Postautor: trryt » 21 kwie 2006, o 17:29

Ja korzystając z tego artykułu podłączyłem to pod Spartana2 (na nim śmiga PicoBlaze, czyli softprocek), napisałem prościutki program w asm (soft spi) i działa bez problemu.
Czy masz:
-kondensator TANTALOWY między masą a chyba 7 nogą? (ten do napięcia matrycy)
-prawidłowy reset, ja użyłem DS1818, bo stwierdziłem że to będzie najpewniejsze, jak coś piszą o tym że bez resetu może się uszkodzić to lepiej dać coś solidnego.
-na pewno masz dobrze wybrane dane/komendy

Wyświetlacz też brałem najtańszy, ale od kogoś innego, wygląda prawie identycznie i całkiem solidnie, ciekawe jak będzie z odświeżaniem, bo animacji jeszcze nie próbowałem.
Na początku wysłałem do niego tylko 0x20 a potem 0x09 w trybie komend i zrobił się cały czarny (może to było 0x08, ale raczej nie).

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”