Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMIKSER - do czego służy?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Czy ktos moze mi wyjasnic do czego sluzy mikser??? sorry za pismo ale klawiatura szwankuje.
Re: MIKSER
Napiszę tak:Czy ktos moze mi wyjasnic do czego sluzy mikser??? sorry za pismo ale klawiatura szwankuje.
Jest to urządzenie które sumuje sygnały audio z kilku źródeł w jedno, przy czym daje możliwośc precycyjnego wyregulowania poziomu każdego z sygnałów osobno.
Można nim robić "płynne" przejścia pomiędzy dwoma lub więcej sygnałami.
Lepsze mixery posiadają dodatkowe pętle efektów.
Stosowane są w np. studiach nagraniowych i wszędzie tam gdzie mamy do czynienia z wieloma sygnałami które trzeba "skleić" w jedno.
P.S. Chyba dobrze napisałem, jak nie to proszę mnie poprawić.
Dobre pytaniejezli jest to kilka sygnalow to jaki jest sygnal wyjsciowy??? jestem poczotkujacy i slabo sie w tym orientuje.
Sygnał wyj. jest sumą wszytskich sygnałów wej.
W mikserze znajduje się sumator tych wszytskich sygnałów.
W zależności od tego jakie sygnały podamy na wej. takie uzyskamy na wyj. w odpowiednich proporcjach.
Szczerze pisząc, to Twoje pytanie jest conajmiej dziwne.
podpisuje się pod odpowiedzią END'a Nic dodać nic ująć.
Do mixera podłączasz np dwa odtwarzacze cd i możesz płynnie przechodzić z jednego utowru na drugi. Gdy przesuwasz suwakiem to jeden sygnał jest ściszany a drugi wzmacniany.
Nie wiem co tu można jeszcze napisać
Na obrazku jest najprostszy mixer:
-dwa suwaki pionowe są od sygnału z jednego i drugiego użądzenia
- suwak poziomy jest od łączenia tych sygnałów(gdy jest maxymalnie na lewo gra "lewe" użądzenie, gdy na prawo gra "prawe"
W tym mixerze masz jeszcze korektor, ale nad jego działaniem nie będe się zagłębiał, bo nie dotyczy to tematu.
Chyba już prościej się nie da.
Pozdrawiam
Do mixera podłączasz np dwa odtwarzacze cd i możesz płynnie przechodzić z jednego utowru na drugi. Gdy przesuwasz suwakiem to jeden sygnał jest ściszany a drugi wzmacniany.
Nie wiem co tu można jeszcze napisać
Na obrazku jest najprostszy mixer:
-dwa suwaki pionowe są od sygnału z jednego i drugiego użądzenia
- suwak poziomy jest od łączenia tych sygnałów(gdy jest maxymalnie na lewo gra "lewe" użądzenie, gdy na prawo gra "prawe"
W tym mixerze masz jeszcze korektor, ale nad jego działaniem nie będe się zagłębiał, bo nie dotyczy to tematu.
Chyba już prościej się nie da.
Pozdrawiam
Myślę że trzeba nadmienić że pokazany prze kapsla mikser jest typowo sprzętem dla DJ'i
Miksery estradowe różnią się troche wygladem, "funkcjami" i budową, co oczywiście jest wymuszane przez zastosowanie.
tam dochodzi jeszcze np. Equalizer na każdy kanał(oczywiście w gałkach nie suwakach ) Panoramaitd. Mamy te takie żeczy jak pętle efektów itd
Pozdrawiam.
Michał M.
Miksery estradowe różnią się troche wygladem, "funkcjami" i budową, co oczywiście jest wymuszane przez zastosowanie.
tam dochodzi jeszcze np. Equalizer na każdy kanał(oczywiście w gałkach nie suwakach ) Panoramaitd. Mamy te takie żeczy jak pętle efektów itd
Pozdrawiam.
Michał M.
Zapomnieliśćie dodać (że tak się wyrażę ), że mikser nie służy jedynie do sklejania poszczególnych torów audio w całość, ale także do ustalania proporcji między nimi, efektów dla każdego z osobna (najczęściej pogłos) oraz przede wszystkim do "scalania" (w sensie muzycznym) sygnału w jedną, spójną całość; chodzi mi o dobranie korekcji do wszystkich instumentów oraz korekcję/kompresję całego sygnału. Jest to bardzo ważny etap w powstawaniu utworu - od tego zależy efekt końcowy. To, co słyszymy na płytach, w radiu, to zasługa całej ekipy inżynierów muzycznych, to nie jest tak hop-siup - nagram klawisze, bas, bębny, złączę do kupy i fajnie brzmi... nie... o nie...
Pozdr.
P.S.
Miksery służą również do wzmacniania sygnału (np. z mikrofonu), a czasem też zawierają końcówkę mocy, tak jak np. taki.
Pozdr.
P.S.
Miksery służą również do wzmacniania sygnału (np. z mikrofonu), a czasem też zawierają końcówkę mocy, tak jak np. taki.
mixer
jeśli chodzi o mixer wykorzystuje sie go m.in do tworzenia przejśc np podczas dyskotek gdzie gra sie na dwa sprzęty mozna podsłuchiwać na słuchawwakch podpiętych pod mixer piosenki z odtwarzaczy oraz przełączać i tworzyś przejscia z dwóch odtwarzaczy .... pozdro