Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPrawie jak Tyrystor :)
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Wiadomo jak poda sie napięcie na bramkę tyrystora to zaczyna on przewodzić od anody do katody. (zatrzaskujący sie przycisk) . Chcę aby jednak móc ten proces odwracać . Czyli jak podam napięcie z mikrokontorlera to "przycisk" właczony (przewodzi) jak napięcia nie ma to przycisk "wyłączony"(nie przewodzi).
W jaki sposób można to prosto, szybko i tanio zrobić.
Wszelkie schematy mile widziane, a może są gotowe scalaki.
Pozdrawiam
W jaki sposób można to prosto, szybko i tanio zrobić.
Wszelkie schematy mile widziane, a może są gotowe scalaki.
Pozdrawiam
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Chcę zamienić przycisk układem sterowanym mikrokontrolerem.
Normalnie kotś by wcisnął przycisk i włączył by urządzenie . Ja chcę aby nie dokonywał tego człowiek a mikrokontroler. Czyli taki układ imitujący przycisk oprócz wejścia i wyjścia powinien posiadać jeszcze starowanie . Te sterowanie było by podłączone do portu mikrokontrolera i przypuśćmy jeśli chcę aby układ był włączony (przycisk on) to podaję na port mikrokontrolera stan wysoki , jak chce wyłączyć to podaję niski.
Podobnie działa tyrystor , z tym że jak się go załączy (stan wysoki z mikrokontrolera) to stan niski go nie wyłacza zawsze pozostaje włączony. A ja chcę włączać i wyłączać .
Zna ktoś chcemat takiego układu , a może jest gotowy scalak do kupienia.
P.S.
Jakie prądy ma to przewodzić ... muszę zmierzyć jaki tam jest prąd.
Normalnie kotś by wcisnął przycisk i włączył by urządzenie . Ja chcę aby nie dokonywał tego człowiek a mikrokontroler. Czyli taki układ imitujący przycisk oprócz wejścia i wyjścia powinien posiadać jeszcze starowanie . Te sterowanie było by podłączone do portu mikrokontrolera i przypuśćmy jeśli chcę aby układ był włączony (przycisk on) to podaję na port mikrokontrolera stan wysoki , jak chce wyłączyć to podaję niski.
Podobnie działa tyrystor , z tym że jak się go załączy (stan wysoki z mikrokontrolera) to stan niski go nie wyłacza zawsze pozostaje włączony. A ja chcę włączać i wyłączać .
Zna ktoś chcemat takiego układu , a może jest gotowy scalak do kupienia.
P.S.
Jakie prądy ma to przewodzić ... muszę zmierzyć jaki tam jest prąd.
Napięcie będzie przemienne bo właśnie w ten sposób chcę sterować lampką. Wchodzi napięcie z sieci energetycznej ~220V . Następnie w lampce jest transformator i do żarówki wchodzi zmienne ~12V.
Czyli tyrystor da mi możliwość właczania i wyłączania lampki. Bo wydawało mi się że włączyć to tak ale później to tyrystor się blokuje i wyłączyć za sprawą mikrokontrolera to już sie nie da .
Więc jak mam iść do sklepu po tyrystor
Czyli tyrystor da mi możliwość właczania i wyłączania lampki. Bo wydawało mi się że włączyć to tak ale później to tyrystor się blokuje i wyłączyć za sprawą mikrokontrolera to już sie nie da .
Tyrystor po wyzwoleniu bramki przewodzi prąd do czasu jak istnieje obciążenie gdy prąd przez niego przestanie płynąć zostaje wyłączonyNapięcie będzie przemienne bo właśnie w ten sposób chcę sterować lampką. Wchodzi napięcie z sieci energetycznej ~220V . Następnie w lampce jest transformator i do żarówki wchodzi zmienne ~12V.
przy prądzie przemiennym taką sytuacje mamy 100 razy w ciągu sekundy gdy faza jest w zerze
co do sterowania z mikrokomputera to proponuję zastosować dodatkowo optoizolację np optotriak z włączaniem w zerze
pozdrawiam jarobo
dodaje schemat
- Załączniki
-
- triak.png
- schemat
- (2.24KiB)Pobrany 212 razy
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2006, o 21:39 przez jarobo, łącznie zmieniany 1 raz.
Mała uwaga, co do zastosowania triaka (tyrystora chyba też) w układach niskiego napięcia.
Elementy tego typu mają stały i wcale nie mały spadek napiecia Vt w stanie włączenia.
Dla przykładu dla BT136 producent podaje, że jest to średnio 1,4V a może dochodzić do 1,7V. Spadek napięcia o 1,4V przy 12V to ponad 10%. To tylko żarówka ale ....
Oczywiście powyższe rozważania tyczą się włączenia triaka po stronie wtórnej transformatora zasilającego. Przy włączeniu sterowania po stronie uzwojenia pierwotnego różnice będą pomijalne.
Pomyślałem o sterowaniu po stronie wtórnej ponieważ rozważasz zastosowanie procka a ten jakoś musi być zasilany.
Pozdrawiam,
Adam.
Elementy tego typu mają stały i wcale nie mały spadek napiecia Vt w stanie włączenia.
Dla przykładu dla BT136 producent podaje, że jest to średnio 1,4V a może dochodzić do 1,7V. Spadek napięcia o 1,4V przy 12V to ponad 10%. To tylko żarówka ale ....
Oczywiście powyższe rozważania tyczą się włączenia triaka po stronie wtórnej transformatora zasilającego. Przy włączeniu sterowania po stronie uzwojenia pierwotnego różnice będą pomijalne.
Pomyślałem o sterowaniu po stronie wtórnej ponieważ rozważasz zastosowanie procka a ten jakoś musi być zasilany.
Pozdrawiam,
Adam.
Wielki dzięki za rady .
Skorzystam ze schematu zaproponowanego przez jarobo . Triak w połączeniu z optotriakiem to sensowne rozwiązanie. Poszperałem w internecie i znalazlem sterowanie temperaturą w akwarium. Układ do załączania grzałki też wykorzystywal triaka i optotriaka.
Zatem jak podłącze na wejściu rezystora 10k wyjście mikrokontrolera to stanami niskim i wysokim bedę mogł sterwać przeplywem prądu ,,, chyba dobrze to zrozumiałem ?
Skorzystam ze schematu zaproponowanego przez jarobo . Triak w połączeniu z optotriakiem to sensowne rozwiązanie. Poszperałem w internecie i znalazlem sterowanie temperaturą w akwarium. Układ do załączania grzałki też wykorzystywal triaka i optotriaka.
Zatem jak podłącze na wejściu rezystora 10k wyjście mikrokontrolera to stanami niskim i wysokim bedę mogł sterwać przeplywem prądu ,,, chyba dobrze to zrozumiałem ?
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
mikrokomputer ma na wyjściu 3.5V napięcia stałegodobrze zrozumiałeś jeśli mikrokomputer ma na wyjściu stan wysoki ~5V i obciążalność wyjścia na to pozwala
Kupiłem już potrzebne elementy , w najbliższych dniach postaram się zmontować i dam znać czy działa.
[ Dodano: 19-04-2006, 15:28 ]
Zmontowałem układ i działa . Na wejście nie podaję napięcia 5V a 3.6 . Z portu mikrokontrolera podaję napięcie w granicach 3.6V.
Efekt jest taki jaki chciałem aby był , mogę włączać i wyłączać lampkę.
Dzięki wszystkim za pomoc , a wszczególności dla jaroba.