Witam , mój kumpel ma, a raczej miał ładowarkę dewalt 7.2-18V kupiona w USA. Cały problem polega na tym że podłączył ją na 230V, zadymila i pojawia się komunikat w postaci migającej diody"problem powerline" nie widać rzadnych elementów spalonych. Sprawdziłem wszystkie diody, wymieniłem mosfeta IRF644 i nic. Podejrzewam scalaczka i tu jest ale....,jego opis(3988-03; B&D2002XR3; 0346316) ma on 18 wyprowadzeń. Nigdzie nie moge znaleźć odpowiedników. Mam prośbę, czy ktoś ma jakieś informacje na temat tego układu lub innych 18 pin, może coś dopasuje po układzie wyprowadzeń. Sprzedawca w sklepie z elektroniką mi mówił że pod tymi cyferkami może się ukrywać jakiś popularny układ do ładowarki, ponoć firmy czesto wprowadzają swoje oznaczenia.
Jestem elektronikiem amatorem i proszę o wyrozumiałość i poradę.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięŁadowarka DEWALT ???
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
nie jestem expertem, ale twoj problem moze wynikac z tego ze sprzet z USA przystosowany jest do zasilania napieciem 110V/60Hz, a w Polsce jest 230V/50Hz (dlatego dymek po wlaczeniu).
Osobiscie uwazam, ze przystosowanie jej do zasilania 230V moze okazac sie troche trudne, nawet wymieniajc cala elektronike na nowa.
Osobiscie uwazam, ze przystosowanie jej do zasilania 230V moze okazac sie troche trudne, nawet wymieniajc cala elektronike na nowa.
Porada nr. 1) sprobuj odtworzyc schemat tej ladowarki i przedstawic go na forum, bo teraz to jest ulubione przez wszystkich wrozenie z fusow. Zas 18 wyprowadzeniowych scalaczkow jest sporo (ciekawe czy wiecej bedzie 18 wyprowadzeniowych modeli scalakow, czy 18 kolowych egzemplarzy ciezarowek jezdzacych po USA ?? )
Porada nr. 2) nigdy nie podlaczac urzadzen sprowadzanych z USA na terenie Europy (zdajsie z wyjatkiem UK), przynajmniej bez spawdzenia ze sie nie skopci.
Porada nr. 2) nigdy nie podlaczac urzadzen sprowadzanych z USA na terenie Europy (zdajsie z wyjatkiem UK), przynajmniej bez spawdzenia ze sie nie skopci.
Ładowarka DEWALT ???
Witam, dzięki za rady. Ja wiem że w stanach jest inne napięcie, ale gość to podłączył bez adapterka 230/110V i oczywiście stąd to zjawisko dymku. Nikt przecież nie chce przerabiać całej ładowarki na230V skoro jest ten adapterek. Odtworzenie schematu z płytki jest nie lada wyczynem, a co do różnorodności układów, to myślę że specjalistycznych układów do ładowarek nie ma tak dużo na 18 wyprowadzeń. Jak bym miał jakieś aplikacje to bym porównał z tym co jest na płytce. Bo po opisach scalaka widać że jast robiony dla konkretnej firmy. To tak jak z układami w samochodach, pod dziwnymi symbolami zdarzają się proste UCY. Proszę poszperajcie w literaturce może coś znajdziecie.