Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Ładowarka DEWALT ???

pablo
-
-
Ładowarka DEWALT ???

Postautor: pablo » 11 kwie 2006, o 22:03

Witam , mój kumpel ma, a raczej miał ładowarkę dewalt 7.2-18V kupiona w USA. Cały problem polega na tym że podłączył ją na 230V, zadymila i pojawia się komunikat w postaci migającej diody"problem powerline" nie widać rzadnych elementów spalonych. Sprawdziłem wszystkie diody, wymieniłem mosfeta IRF644 i nic. Podejrzewam scalaczka i tu jest ale....,jego opis(3988-03; B&D2002XR3; 0346316) ma on 18 wyprowadzeń. Nigdzie nie moge znaleźć odpowiedników. Mam prośbę, czy ktoś ma jakieś informacje na temat tego układu lub innych 18 pin, może coś dopasuje po układzie wyprowadzeń. Sprzedawca w sklepie z elektroniką mi mówił że pod tymi cyferkami może się ukrywać jakiś popularny układ do ładowarki, ponoć firmy czesto wprowadzają swoje oznaczenia.
Jestem elektronikiem amatorem i proszę o wyrozumiałość i poradę.

radcorp
-
-

Postautor: radcorp » 12 kwie 2006, o 09:50

nie jestem expertem, ale twoj problem moze wynikac z tego ze sprzet z USA przystosowany jest do zasilania napieciem 110V/60Hz, a w Polsce jest 230V/50Hz (dlatego dymek po wlaczeniu).
Osobiscie uwazam, ze przystosowanie jej do zasilania 230V moze okazac sie troche trudne, nawet wymieniajc cala elektronike na nowa.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 12 kwie 2006, o 12:12

Porada nr. 1) sprobuj odtworzyc schemat tej ladowarki i przedstawic go na forum, bo teraz to jest ulubione przez wszystkich wrozenie z fusow. Zas 18 wyprowadzeniowych scalaczkow jest sporo (ciekawe czy wiecej bedzie 18 wyprowadzeniowych modeli scalakow, czy 18 kolowych egzemplarzy ciezarowek jezdzacych po USA ?? :mrgreen: )

Porada nr. 2) nigdy nie podlaczac urzadzen sprowadzanych z USA na terenie Europy (zdajsie z wyjatkiem UK), przynajmniej bez spawdzenia ze sie nie skopci.

pablo
-
-

Ładowarka DEWALT ???

Postautor: pablo » 12 kwie 2006, o 19:39

Witam, dzięki za rady. Ja wiem że w stanach jest inne napięcie, ale gość to podłączył bez adapterka 230/110V i oczywiście stąd to zjawisko dymku. Nikt przecież nie chce przerabiać całej ładowarki na230V skoro jest ten adapterek. Odtworzenie schematu z płytki jest nie lada wyczynem, a co do różnorodności układów, to myślę że specjalistycznych układów do ładowarek nie ma tak dużo na 18 wyprowadzeń. Jak bym miał jakieś aplikacje to bym porównał z tym co jest na płytce. Bo po opisach scalaka widać że jast robiony dla konkretnej firmy. To tak jak z układami w samochodach, pod dziwnymi symbolami zdarzają się proste UCY. Proszę poszperajcie w literaturce może coś znajdziecie.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”