Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Efektywne kodowanie w języku VHDL - kto poleci lekturę?

sepher
-
-
Efektywne kodowanie w języku VHDL - kto poleci lekturę?

Postautor: sepher » 10 kwie 2006, o 12:20

Jestem zainteresowany wszelką literaturą, na temat kodowania struktury w VHDL pod kątem efektywności (szybkości działania, ilości użytych zasobów). Czy ktoś mógłby mi polecić jakąś książkę/stronę internetową na ten temat? Pojęcie o języku mam, zdarzyło mi się zaimplementować kilka projektów, które nawet działały ;), ale zawsze można coś zrobić lepiej. Popularna literatura(przynajmniej ta, z którą miałem styczność, czyli Skahill, Zwolinski) uczy raczej języka od podstaw, a wskazówki dotyczące interesującej mnie kwestii są porozrzucane i raczej nieliczne. Proszę zatem bardziej doświadczonych w tej kwestii o pomoc. Z góry dziękuję. Dodam, że chodzi mi o układy FPGA firmy Xilinx (konkretnie Spartan 3).

Awatar użytkownika
areczkas
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: areczkas » 10 kwie 2006, o 13:08

Będzie ciężko ponieważ oprócz tych autorów jakich wymieniłeś, na rynku są książki jeszcze Pana Kalisz i Pana Wrony- Pierwsza jest raczej podręcznikiem od podstaw, zresztą bardzo dobrym moim zdaniem, natomiast Pan Wrona napisał coś strasznego i sam mam już żal do siebie że wogóle o nim wspominam...:-)

Najlepiej szukać odpowiedzi na Twoje problemy bezpośrednio w handbookach na stronach firmowych....

Powodzenia

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Piotr » 10 kwie 2006, o 13:30

Niestety nie ma takiej ksiazki, pewnie dlatego, ze nie bardzo jest sens taka przygotowac. Coraz wiecej (coraz lepszej) pracy za uzytkownika robia syntezery, wiec optymalizowanie opisu pod katem poszczegolnych architektur nie ma sensu, zdecydowanie lepiej jest dobrze poznac VHDL i konsekwencje roznych sposobow opisywania sprzetu - bo to miewa przelozenie na sposob implementacji "w krzemie".
Od strony praktycznej, dobra lektura sa noty aplikacyjne Xilinxa, ale wymaga to sporej cierpliwosci ;-)
Pzdr
PZb

sepher
-
-

Postautor: sepher » 10 kwie 2006, o 14:00

zdecydowanie lepiej jest dobrze poznac VHDL i konsekwencje roznych sposobow opisywania sprzetu - bo to miewa przelozenie na sposob implementacji "w krzemie"
A może coś więcej na ten temat da się znaleźć w jakimś podręczniku/dokumencie oprócz wymienionych?
Co do efektywności oprogramowania - w ostatnim numerze EP w dziale nowości jest notka, która mówi o raczej o słabościach syntezerów. Poprawa jest oczywiście widoczna (między ISE 7.1 i 8.1 dostrzegłem pewną różnicę na tym samym kodzie w VHDL). Jak wiele można zrobić w tej dziedzinie, świadczy choćby lektura opisu rodzimego pakietu DEMAIN.

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Piotr » 10 kwie 2006, o 15:37

Syntezery logiczne, podobnie jak kompilatory jesykow wysokiego poziomu, sa caly czas udoskonalane, natmiast obecnie reprezentowany przez nie poziom jest na tyle wysoki, ze optymalizacja opisem wymaga wiedzy nieproporcjonalnie duzej w stosunku do uzyskiwanych efektow, zwlaszcza, ze zasoby Spartana 3 sa tanie.
Demain jest narzedziem specyficznym, malo przydatnym w typowych projektach inzynierskich, co mozna bez trudu wywnioskowac w dostepnych opisach. Obecnie wyniki implementacji np. s-Boxow w DES-ach (co swietnie optymalizowal Demain kilka lat temu) sa slabsze niz w darmowym Quartusie II i porownywalen z darmowym WebPackiem, a poprawiana przez Demaina implementacja filtrow FIR w PLD ma sie niestety nijak do specjalizowanych narzedzi z Quartusa lub FPGA Advantage.
Niestety nie znam sensowanej pozycji w znanym mi jezyku, wiem natmoast, ze ani Willey ani Newnes ani McGrawHill nic takiego w ostatnich kilku latach nie wydali (co nie oznacza, ze nie bylo ksiazek o VHDL!).
Pzdr
PZb

sepher
-
-

Postautor: sepher » 10 kwie 2006, o 18:20

Przeglądałem własnie ofertę zachodnich wydawnictw i w oczy rzuciła mi się ta książka. Jest jak widać 'jeszcze ciepła' i wydaje się, pomimo teoretycznego wstępu, w dalszych rozdziałach poruszane są kwestie optymalizacji projektów, najpierw w teorii, a następnie na przykładach praktycznych. Niestety, nie dokopałem się do żadnych recenzji książki i zapewne przez jakiś czas będzie o to trudno, własnie ze względu na fakt, że książka jest nowa. Może jakimś codem ktoś o niej słyszał? A może jakieś opinie o autorze?

Wróć do „PLD/FPGA i inne zagadnienia techniki cyfrowej”