Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięrezystancja wyjsciowa wzmacniacza
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Mam problem zbudowałem wzmacniacz według pewnego schematu , który znalazłem w sieci , na schemacie ideowym Ro=1kohm i wzmocnienie k=150 do zacisków wyjsciowych podłaczyłem głosnik 4ohm i okazało się ze sygnał nie jest wzmocniony ale wrecz osłabiony czy aby wzmocnienie było takie jak zakładał autor tego projektu należy włączyć szeregowo z tym głosnikiem rezystor o rezystancji zblizonej do Ro?? jesłi ktos zna odpowiedz to niech napisze. Z góry dziękuje.
Re: rezystancja wyjsciowa wzmacniacza
Hm.......Mam problem zbudowałem wzmacniacz według pewnego schematu , który znalazłem w sieci , na schemacie ideowym Ro=1kohm i wzmocnienie k=150 do zacisków wyjsciowych podłaczyłem głosnik 4ohm i okazało się ze sygnał nie jest wzmocniony ale wrecz osłabiony czy aby wzmocnienie było takie jak zakładał autor tego projektu należy włączyć szeregowo z tym głosnikiem rezystor o rezystancji zblizonej do Ro?? jesłi ktos zna odpowiedz to niech napisze. Z góry dziękuje.
1. czy wogóle wiesz co robisz?
2. czy wiesz co to dopasowanie?
3. uważasz, że źródło o dużej impedancji wyjściowej mozna obciązyc dowolnie?
No to proponuje taki eksperyment: weź 8 NOWYCH baterii R6 (paluszek)- razem to będzie około 12V. Potem podłącz do rozrusznika samochodu i go tym uruchom. Na pewno sie powiedzie.
Jak będą kłopoty to może daj w szereg rezystor kilka omów żeby dopasować rezystancję uzwojeń rozrusznika do rezystancji wewnętrznej źródła czyli połaczonych szeregowo baterii - rozrusznik będze miał większego kopa
Po tym wszsytkim do Sztokholmu po Nobla - murowany
Rezystancja wyjściowa wzmacniacza mocy.
Witam.Dla pytających o postawowe pojęcia w elektronice mam jedną radę:trzeba kupić
dobrą książkę o wzmacniaczach i nauczyć się postaw elektroniki i akustyki.Zadne forum
nie jest do tego, aby taką nukę prowadzić a służy do wymiany doświadczeń i porad.Pozdrawiam-Zygmunt.PS.Dobry wzmacniacz ma rezystancję wyjściową rzędu
setnych części oma.
dobrą książkę o wzmacniaczach i nauczyć się postaw elektroniki i akustyki.Zadne forum
nie jest do tego, aby taką nukę prowadzić a służy do wymiany doświadczeń i porad.Pozdrawiam-Zygmunt.PS.Dobry wzmacniacz ma rezystancję wyjściową rzędu
setnych części oma.