a propo gmail to ja mogę za darmo rozdawać zaproszenia... polecam tą pocztę...
Co to ? na temat ? właśnie... po co? ( rozumiesz ?) to fajnie
1. (troche głupie może być, i za to przepraszam ale nie wiem) co to jest mostek prostowniczy, co on robi, gdzie go kupić i o jakich parametrach?
Może nie głupie ale świadczące o Twoim lenistwie (
www.google.pl - i wszytsko...)
Na temat mostka prostowniczego i reszty elementow znajdziesz np. tutaj:
http://www.edw.com.pl/ea/poczat.html
2. tam gdzie na schemacie jest Z (czyli zwora) to jest po prostu połączone kablem te dwa punkty na schemacie?
Jasne. Najlepiej kawałeczkiem drutu od punktu do punktu.
3. Tam gdzie na schemacie jest C1-C4 muszę podpiąć kondensatory elektrolityczne 4700uF/50V lub większe na przykład 10000uF/50V co oznacza skrót uF i ile w końcu te kondensatory mają mieć uF chodzi tu o to że razem muszą mieć co najmniej 4700uf czy każdy z osobna musi tyle mieć?
Każdy z osobna ma mieć po 4700uF oczywiście im większa pojemnośc tym większy zapas napiecia przy dużych wysterowaniach i mniejsze ryzyko wystapienia tętnień napiecia sieciowego (50Hz) które mogą nawet uszkodzić końcowkę mocy.
4. do tego trzeba jeszcze podpiąć transformator z podwójnym uzwojeniem - co to znaczy "z podwójnym uzwojeniem"?
No z podwójnym uzwojeniem czy to nie jest logiczne ? 2 x 28V~ (cztery kable 0-faza i 0-faza)
5. transformator powinien mieć paramtery 2x24V 350W - takie info znalazłem i pytam czy jest to prawda i ile W na wyjściu będzie wtedy miał ten wzmak?
Nie, trafo jest obliczone z zapasem, końcówka mocy da Ci tyle ile (+/-) mogą oddać tranzystory mocy w tej klasie.
6. czy sklep:
http://www.toral.pl to dobry wybór? i ile około zapłacę tam za taki transformator?
Dla mnie tanio i dobrze, o cenę zapytaj w firmie.
7, najważniejsze i też może wydać się głupie: chcę aby wzmacniacz ten miał dwa kanały, czyli musze wykorzystać dwa TDA7294, czy muszę równierz wykorzystać dwa zasilacze i dwa transformatory??
Można jeden zasilacz o mocy 350VA i 4x28V dla stereo (z zapasem mocy)
No jak dla mnie jest za drogo...
No tu już chyba będzie taniej (zależy od kosztów przesyłki)
Cześci, jakie? No takie jak masz opisane w schemacie, czyli garstka kondensatorów i rezystorów.
łatwiej by było kupić złożone z całym kompletem części tylko domyślam się że to będzie droższe! A mi zależy aby całość wyszła dość tanio!!
No łatwiej, ale drożej... wiadomo.
2. W jaki sposób przymocować tda7294 do radiatora, z tego co wiem to nie mogą się dotykać ani nie może być między nimi nic co przewodzi prąd, a najlepiej jak by mięzy nimi była pasta termoprzewodząca, tylko ona nie przymocuje radiatora do TDA, musiał bym to skręcić jakąś śrubką tyle że śrubka przewodzi prąd! A o śróbkach z plastiku np nie słyszałem - więc jak to przymocować!
Są takie specjalne tulejki które zakłąda się pod śrubki:
Pasta silikonowa typu H
Co do przewodzenia prądu... to są dwa sposoby, z podkładką i bez a więc...
Jak wiadomo metalowa wkladka TDA7294 jest połączona z potencjałem minusa, jesli założymy TDA bez podkładki izolującej i radiator będzie dotykał masy (GND) to zrobi się zwarcie na ujemnej połówce zasilacza symetrycznego... czyli tak być nie może z jasnych względów.
Można odizolować radiator i nie stosowac podkładek izolujących.
Pozukaj na forum, było to opisywane !
3. Ma to być wzmacniacz dwukanałowy stereo więc muszę wykorzystać 2 sztuki układów tda7294, czy mogą być chłodzone jednym radiatorem?
Tak, tylko trzeba pamiętac o tym, że musi on być on obliczony na dwie kostki TDA.
4. Czy do tego celu lepiej kupić jakiś specjalny radiator czy zywkły od kompa (jak od kompa to chyba 2 sztuki bo jeden jest troche mały) i które rozwiązanie będzie tańsze?
Najlepiej kupić gotowy lub jakiś z odzysku.
Ok kompa? myślisz o radiatorze od procka z coolerem ?
Tak też można, ale... sam wiesz jak wiatraki szumią a to chyba nie jest pożądane w sprzęcie audio, dodatkowe szumy wytwarzane przez coolery będą wręcz irytujące podczas słuchania np. w nocy.
Oczywiście można zrobić regulację obrotów wiatraka ale to oczywiście juz dodatkowy koszt.
5. jak już złoże całą końcówkę to gdzie ma być podłączony potencjometr do sterowania głośnością? Jaki potencjometr kupić? I na jakie parametry potencjometrów zwracać uwagę?
W temacie "wzmacniacz na LM3886" autora Ptyś jest pokazane jak podlączyć potencjometr do wzmacniacza, więc nie będe tego wałkował po raz n .
Pytania ogólne:
1. W jaki sposób podłączyć jakiś przełącznik do włączania/wyłączania całego wzmaka - do układu tda czy do zasilacza, i w którym miejscu?
Najlepiej w szereg z pierwotnym uzwojeniem transformatora sieciowego.
2. Co jeszcze może mi sprawić problemy przy budowie tego wzmacniacza?
Wydaje się, że brak podstawowej wiedzy i praktyki... niestety taka prawda, wzmacniacze takiej mocy to już nie zabawka 5W choć TDA7294 to naprawdę prosta aplikacja.
3. Ile około wyniesie mnie (kasy) cała konstrukcja bez obudowy?
Policz sobie koszt częsci i będziesz wiedział, zalezy gdzie kupujesz i za ile...
Ufff...
Czyli mniej więcej już coś tam kapuje, ale nadal sądze że nie jest to wiedza wystarczająca
tak więc jeżeli ktoś ma jakieś dobre artkykóły na temat tego wzmacniacza to:
wiwo92@gmail.com!
Za wszelką pomoc odwdzięcze się zaproszeniem do gmail.com - jeżeli ktoś chce to proszę napisać mi na mielia!
Jeszcze raz proszę o pomoc i pozdrawiam!!!