Hej Napisałem program na Atmega8, który:
-z pętli głównej wywołuje podprogram
-a ten wywołuje kolejny podprogram wyświetlający na LCD czas i przeliczoną wartośc z przetwornika ADC
Wszystko gra, tylko:
za drugim powrotem z podprogramu do pętli głównej i ponownym wywołaniu procedury wyświetlania, na wyświetlaczu pokazują się zakłócenia tj w różnych odstępach czasu przez ułamek sekundy pojawiają się różne losowe niezdefiniowane przeze mnie znaki w różnych miejscach na wyświetlaczu w linijce tylko tej, gdzie wyświetlany jest wynik przeliczenia ADC. Po kolejnym odświerzeniu przez program wyświetlacza (używam polecenia locatex,y w pętli ) dziwne znaki nikną - są "przykrywane" wartościami wyniku
Dzieje się tylko przy drugim i kolejnym wywołaniu
Po pierwszym uruchomieniu wszystko działa jak trzeba
Po drugim, zakłócenia pojawiają się co jedną dwie sekundy
a przy kolejnym wywołaniu tej procedury zakłócenia są niemal kilka razy na sekundę
Pomyślałem że zbytnio zapętliłem program i procedurę wyświetlania umieściłem w pierwszym podprogramie Próbowałem polecenia call a nawet goto i gosub, jednak nic nie pomogło dziwne zjawisko nadal istnieje
Jeżeli zajdzie potrzeba przedstawię mój program

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siędziwny problem z wyświetlaniem
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Podprogram wyświetlania jest z pętli wywoływany tak często w krótkim odcinku czasu ,że wyswietlacz nie wyrabia się z obsługą (wyświetlacze LCD sa dosyć wolne).Sposobem na to jest warunkowe wywoływanie podprogramu tylko wtedy gdy nastapi zmiana wyświetlanych danych n.p:zmiana sekundy czasu lub zmiana wyswietlanej wartości z przetwornika A/C.