Witam,
Mam 2 odtwarzacze DVD rodem z Chin w jednym jest popsuty laser tzn. pisze no disk ale po próbie delikatnego przetarcia soczewki i wyregulowania potencjometrów niestety nie czyta nadal płyt czy da się go jeszcze naprawić ???
Następnie w kolejnym popsuł się układ zasilający chciałem przełożyć ten układy z poprzednio omawianego dvd lecz różni się on oznaczeniem 2 nóżek mianowicie AGN i 3V6 czy nie wiecie co to oznacza ??? wracając do układu macierzystego spalił się tam układ tea1523p i zastanawiam się czy niemego go czymś zastąpić ???? ponieważ nie wiem czy elektronika w tym cudzie techniki jest dobra.
Pozdrawiam.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięStacjonarne odtwarzacze DVD kilka problemów
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
jak czyszczenie nie pomaga to wymiana! tak zwane "regulowanie" nie ma nic wspólnego z naprawą! peerek jest tam tylko po to aby na etapie produkcji jeszcze w fabryce mozna było ustawić prawidłowy prąd diody laserowej. owszem, takie praktyki bywa, ze pomagają, ale z reguły na krótko! kręcić tym peerkirm można jedynie po to, aby się upewnić (jeśli sprzęt ruszy), że reszta urządzenia jest sprawna. niestety, jeśli laser jest padnięty zupełnie (np. brak a nie utrata emisji) to i tak sie za wiele nie dowiemy. a co do drugiego przypadku to przydałoby sie więcej szczególów.
Ok tak tez myślałem ze laser do kosza tzn. cały dvd ,co do drugiego przypadku mam dwa układy zasilające jeden oryginalny z wywalonym scalakiem tea1523p a drugi sprawny i sprawdzony na pierwszym tym popsutym mam takie wyjścia pierwsze gniazdo -24V,F-,F+,GND,+5V drugie gniazdo +12V,-12V,AGN,+5V+,GND,GND,3V6(3V3) na drugim w sumie to samo tylko niema AGN i 3V6 w zamian jest 5V i 2.5 i jeszcze zamiast F+ i F- jest D+ i D- chciałem po prostu to jakoś podłączyć