Podczas uruchamiania komputera mam taki komunikat:
Scan Devices, Please Wait
Press <Tab> key into user window!
Serial_Ch0 Master: No Device
Serial_Ch1 Master: No Device
Dodam, że wszystko działa ok, jak przyciskam Tab wchodzę do pewnego menu:
VIA Tech. VT8237 SATA RAID BIOS Ver. 2.21
i mam opcje
Create a RAID array with the hard disk attached to VIA RAID controller
Create Array
Delete Array
Create/Delete Spare
Select Boot Array
Serial Number View
ale w sumie nic nie można zrobić. To pojawiło się po termicznym spaleniu procka, albo po zaktualizowaniu BIOSu. Co to dokładnie jest i dlaczego nie mogę nic zrobić poza wyjściem.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSerial_Ch0 Master: No Device
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam
Heh. apropos biosu RAID do dysków SATA w płytach głównych na kontrolerze VIA to jest ciekawa sprawa bo mam identyczną przypadłość!! Nie mam możliwościzmiany niczego w tym ciurstwie a podobne objawy ma mój kumpel. Zastanawiałem się już nad tym i doszedłem do wniosku że to chyba jakaś zrąbana wersja biosu ...
Heh. apropos biosu RAID do dysków SATA w płytach głównych na kontrolerze VIA to jest ciekawa sprawa bo mam identyczną przypadłość!! Nie mam możliwościzmiany niczego w tym ciurstwie a podobne objawy ma mój kumpel. Zastanawiałem się już nad tym i doszedłem do wniosku że to chyba jakaś zrąbana wersja biosu ...
Na to wyglada, BIOS posiada taka funkcję, a płyta nie... tak jakby BIOS robiony był pod jakiś inny bardziej rozbodowany model płyty a pasował też do niższego modelu który nie ma wszystkich funkcji takich jak ten wyższy model. Ale to w niczym nie przeszkadza, tylko niepotrzebnie domyślnie właczony jest tryb RAID do obsługi dysków SATA. Wystarczy wyłaczyć obsługę macierzy dyskowej w INTEGRATED PERIPHERIALS->ONCHIP SATA DEVICE->DISABLED.