Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięfioletowe odbarwienia w górnej części kineskopu
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam,mam taki problem,od razu mówie ze jestem zielony z elektroniki,ale nie chce by mnie w serwisie nabili w butelkę wiec proszę o pomoc.Dwa tygodnie temu oddałem TV Daewoo do naprawy telewizor przestał mi działać,wymienili w nim transformator wysokiego napięcia i wszystko było ok.wczoraj w prawym górnym rogu pokazały sie fioletowe odbarwienia.I tu moje pytanie czy ma to jakiś związek z wymianą transformatora?Czy to sie nadaje do reklamacji,bo nie chce by mnie dwa razy kasowali.Proszę o odpowiedz..Dzięki
Mi czasem sie tak dzieje z monitorem, a nic nie mam w poblizu.
Ale zawsze pomaga jak mu zrobie takie cos, co jest w menu monitora, a nazywa sie DEGAUSS. To chyba jest "przestrzelenie" katody, ale glowy za to nie dam, w kazdym razie monitor robi sie jasny i zaczyna drgac obraz. po chwili sie stabilizuje i znow mam na jakis czas spokoj.
Ale zawsze pomaga jak mu zrobie takie cos, co jest w menu monitora, a nazywa sie DEGAUSS. To chyba jest "przestrzelenie" katody, ale glowy za to nie dam, w kazdym razie monitor robi sie jasny i zaczyna drgac obraz. po chwili sie stabilizuje i znow mam na jakis czas spokoj.
Witam
Jeżeli efekt pojawił się zaraz po naprawie to (zakładając ,że nie wykręcili zadnego numeru) na 99% przy wkłądaniu płyty zapomnieli włozyć wtyczkę cewki rozmagnesowującej do gniazdka na płycie. Przed zawiezieniem do serwisu proponowałbym zdjąć obudowę ( o ile nie załozyli plomb) i sprawdzić czy nie ma luźnej wtyczki odchodzącej od takiej dużej grubej pętli owiniętej dookoła brzegów kineskopu.
Przy okazji - DEGAUSSING jest to rozmagnesowanie kineskopu a nie "przestrzelenie" katod.
Polega na tym ,że wokół ekranu kineskopu ułozona jest pętla skłądajaca sie z kilkunastu- kilkudziesięciu zwojów drutu. W momencie demagnetyzacji przepuszczany jest przez nią duży prąd ZMIENNY (sieć 50Hz). Wytwarzane jest w ren sposób silne pole magnetychne kasujące wszystkie stałe namagnesowania maski kineskopu.
Pzdr
W
Jeżeli efekt pojawił się zaraz po naprawie to (zakładając ,że nie wykręcili zadnego numeru) na 99% przy wkłądaniu płyty zapomnieli włozyć wtyczkę cewki rozmagnesowującej do gniazdka na płycie. Przed zawiezieniem do serwisu proponowałbym zdjąć obudowę ( o ile nie załozyli plomb) i sprawdzić czy nie ma luźnej wtyczki odchodzącej od takiej dużej grubej pętli owiniętej dookoła brzegów kineskopu.
Przy okazji - DEGAUSSING jest to rozmagnesowanie kineskopu a nie "przestrzelenie" katod.
Polega na tym ,że wokół ekranu kineskopu ułozona jest pętla skłądajaca sie z kilkunastu- kilkudziesięciu zwojów drutu. W momencie demagnetyzacji przepuszczany jest przez nią duży prąd ZMIENNY (sieć 50Hz). Wytwarzane jest w ren sposób silne pole magnetychne kasujące wszystkie stałe namagnesowania maski kineskopu.
Pzdr
W
Witam,
Zauważyłem, że od pewnego czasu mam lekko widoczną, fioletową smugę na ekranie monitora. nie wiem co zrobić - nie ma w pobliżu żadnego silnego magnesu itp, a degaussing nic nie daje. Może wynika to ze starości monitora? Da się jakoś to naprawić, czy lepiej od razu wywalić go na śmietnik ?
pzdr.
Zauważyłem, że od pewnego czasu mam lekko widoczną, fioletową smugę na ekranie monitora. nie wiem co zrobić - nie ma w pobliżu żadnego silnego magnesu itp, a degaussing nic nie daje. Może wynika to ze starości monitora? Da się jakoś to naprawić, czy lepiej od razu wywalić go na śmietnik ?
pzdr.
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Hmmm... powiem szczerze, że czasem też mi się takie przebarwienia robią. I to mocne.
Mocne na tyle, że nie da się nic zobaczyć
Nie ma u mnie takiej funkcji jak DEGAUSSING
Po prostu biorę silny magnes, przejeżdżam po całym monitorze i mam spokój na miesiąc
Może któś powie, że robię źle - nie zdziwiłbym się
Ale ten sposób działa
Mocne na tyle, że nie da się nic zobaczyć
Nie ma u mnie takiej funkcji jak DEGAUSSING
Po prostu biorę silny magnes, przejeżdżam po całym monitorze i mam spokój na miesiąc
Może któś powie, że robię źle - nie zdziwiłbym się
Ale ten sposób działa
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Spróbuj przestawić monitor w inne miejsce - czasem mogą to być przypadkowe pola magnetyczne. Kiedyć parę godzin spędziłem ustawiając u klienta czystość kolorów - po czym okazało się ,że po przesunięciu urzadzenia o 3 m wszystko się rozjechało.Witam,
Zauważyłem, że od pewnego czasu mam lekko widoczną, fioletową smugę na ekranie monitora. nie wiem co zrobić - nie ma w pobliżu żadnego silnego magnesu itp, a degaussing nic nie daje..
Pojawienie się smugi , lub co gorzej smugi z interferencją może świadczyć też o punktowym urwaniu sie maski - wtedy niestety śmietnik.
Dziwne efekty moze też dawać wysychanie kondziołków w układach zbieżności, tak że doradzam ostrożność w diagnozie.
Pzdr.
W
Ja proponuję zrobić coś takiego.
Np. u mnie w Thomsonie żeby rozmagnesować kineskop należy wyłączyć TV pilotem w stan czuwania a następnie wyłączyć wyłącznik główny. Po pewnym czasie w odwrotnej kolejności, czyli wyłącznik główny i dopiero pilotem ON.
Spróbuj nic nie kosztuje a może pomoże.
Pozdrawiam
Np. u mnie w Thomsonie żeby rozmagnesować kineskop należy wyłączyć TV pilotem w stan czuwania a następnie wyłączyć wyłącznik główny. Po pewnym czasie w odwrotnej kolejności, czyli wyłącznik główny i dopiero pilotem ON.
Spróbuj nic nie kosztuje a może pomoże.
Pozdrawiam
[shadow=444444][shadow=darkred]
PS. W moim przypadku zakolorowania powstają czasami po zwykłym sprzątaniu (przetarcie kineskopu jakąś ścierką). Może żona jakaś magnetyczna
Pozdrówka
Oczywiscie, że tak. W ogromnej wiekszości telewizorów układ rozmagnesowania kineskopu działa tylko po właczeniu włacznikiem głównym, kiedy to po dłuższej przerwie w zasilaniu -pozystor jest po prostu zimny. Czyli wystarczy wyłączyc TV wyłacznikiem głównym i i włączyc po klikunastu minutach ( wtym czasie pozystorek powinien ostygnąć).Ja proponuję zrobić coś takiego.
Spróbuj nic nie kosztuje a może pomoże. [/shadow]
PS. W moim przypadku zakolorowania powstają czasami po zwykłym sprzątaniu (przetarcie kineskopu jakąś ścierką). Może żona jakaś magnetyczna
Pozdrówka