Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wzmacniacz mostkowy na TDA7294 + filtr do sub-a - pytania.

kapsel85
-
-

Postautor: kapsel85 » 14 mar 2006, o 12:53

inaczej wyprowadzone nóżki czyli jak?

Najlepiej będzie jak mi rozrysujesz jak mam podłączyć rezystory?

Na razie wzmacniacz przy ustawionym R3 tak, aby przy max wysterowaniu było między GND a 3 nóżką (US1) było 1,73V słuchać brum... nie głośny, ale jest(gdy dotykam ręką R3 jest głośniejszy. Czy jak dam R3 w metalową płytkę i potencjometr z filtra w tą samą czy nic się nie stanie?)
NA razie mam to wszystko podłączone na cienkich kablach, te od zasilacza do układu są 1mm i mają dobrą izolacje. Wymienić je na grubsze? Tak samo mam lipne kable od źródła dźwięku do wzmacniacza. Ale za pare dni, założe lepsze i mam nadzieję, że zniknie ten brum.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 14 mar 2006, o 13:02

inaczej wyprowadzone nóżki czyli jak?

Najlepiej będzie jak mi rozrysujesz jak mam podłączyć rezystory?

Na razie wzmacniacz przy ustawionym R3 tak, aby przy max wysterowaniu było między GND a 3 nóżką (US1) było 1,73V słuchać brum... nie głośny, ale jest(gdy dotykam ręką R3 jest głośniejszy. Czy jak dam R3 w metalową płytkę i potencjometr z filtra w tą samą czy nic się nie stanie?)
NA razie mam to wszystko podłączone na cienkich kablach, te od zasilacza do układu są 1mm i mają dobrą izolacje. Wymienić je na grubsze? Tak samo mam lipne kable od źródła dźwięku do wzmacniacza. Ale za pare dni, założe lepsze i mam nadzieję, że zniknie ten brum.

Pozdrawiam
Za chwilę Ci narysuję jak ma to wyglądac z tymi rezytsorami - tylko rozpalę w piecu ;)

Co do przewodów - pamiętaj że tam gdzie płyną duże prądy muszą być grube kable.

Kable od źrodla dźwięku - ekranowane i ekran podłączony tylko z jendej strony tak aby nie zapętlić masy.To bardzo wazne, bo wlasnie przez to zazwyczaj brumi - choć jest wiele czynników przez które wzm. może brumić.

Napisz czy jak zwierasz wej. wzmacniacza do masy to wzmacniacz brumi nadal ?

kapsel85
-
-

Postautor: kapsel85 » 14 mar 2006, o 14:46

jak złączam mase i wejście to nie brumi mocniej.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 14 mar 2006, o 14:49

jak złączam mase i wejście to nie brumi mocniej.
Nie pytam czy brumi mocniej tylko czy w ogóle jest brum po zwarciu wej. do masy.

kapsel85
-
-

Postautor: kapsel85 » 14 mar 2006, o 15:21

a czy ten brum może być głośniejszy jeżeli mam podpiętą kolumnę 4ohm? na razie mocno nie wysterowuje(wielki post). Zająć chce się na razie filtrem. Po wymianie kabili, jeśli stwierdze, że brum jest dokuczliwy to zajmę się tym "problemem"

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 14 mar 2006, o 15:30

a czy ten brum może być głośniejszy jeżeli mam podpiętą kolumnę 4ohm? na razie mocno nie wysterowuje(wielki post). Zająć chce się na razie filtrem. Po wymianie kabili, jeśli stwierdze, że brum jest dokuczliwy to zajmę się tym "problemem"
Raczej nie ma to wpływu, pozatym radzę podłączać obciążenie 8R, bo spalisz te kostki.
Podłącz wzmacniacz z kolumną 4R i zewrzyj wej. do masy. PO kilku min. zobacz do ile stopni nagrzal się radiator i napisz.
Załączniki
stab.JPG
stab.JPG (5.87KiB)Przejrzano 7098 razy

kapsel85
-
-

Postautor: kapsel85 » 14 mar 2006, o 16:18

czemu ma służyć złączenie in i gnd i sprawdzanie radiatora? Czy wzmacniacz się nie wzbudza?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 14 mar 2006, o 16:24

czemu ma służyć złączenie in i gnd i sprawdzanie radiatora? Czy wzmacniacz się nie wzbudza?
Czy przez obciązenie nie plynie zbyt duży prąd podczas spoczynku, a i czy się nie wzbudza też :)

kapsel85
-
-

Postautor: kapsel85 » 14 mar 2006, o 18:00

podłącze głośnik 8ohm coś ponad 200W i wtedy wysteruje maksymalnie. Wtedy prąd na głośniku nie może przekraczać 30V, a wzmacniacz wyłączam nie st-by tylko siecią.

[ Dodano: 14-03-2006, 19:41 ]
po odłączeniu jacka-a od żródła dźwięku brum ustaje. Rozlutowałem wszystkie kable i jak będe miał trochę wolnego czasu to kupie pożądne kable zasilające(4mm lub 2,5mm)jaki najlepiej kabel podłączyć do potencjometru?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 14 mar 2006, o 22:11

podłącze głośnik 8ohm coś ponad 200W i wtedy wysteruje maksymalnie. Wtedy prąd na głośniku nie może przekraczać 30V, a wzmacniacz wyłączam nie st-by tylko siecią.
Ale nie chodzi o to jaki prąd jest w pozycji st-by tylko o to jaki prąd spoczynkowy jest przy braku sygnału na włączonym do sieci wzmacniaczu :)
po odłączeniu jacka-a od żródła dźwięku brum ustaje. Rozlutowałem wszystkie kable i jak będe miał trochę wolnego czasu to kupie pożądne kable zasilające(4mm lub 2,5mm)jaki najlepiej kabel podłączyć do potencjometru?
Standardowa przyczyna brumu :)
Widzę, że nie zrobiłęś o co prosiłem i nie zwarłeś IN do masy...
Podmień kabel na ekranowany i powinno się uspokoić.
Zawsze jak sprawdzasz czy nie brumi wzmacniacz zwieraj IN do masy na płytce - bo być może robiłeś to przez kabel, który wnosil jakieś zakłucenia.
Ale te od zasilania też podmien na 2,5mm (4mm bez przesady - to nie końcówka 400W :twisted: )

kapsel85
-
-

Postautor: kapsel85 » 14 mar 2006, o 22:54

tak tylko wrzuciłem te 4mm :mrgreen: dam 2,5 dorzuce dość uży ekran. Wejście sygnału i do potencjometrów dam ok 1mm w dobrym ekranie. A kabel od źródła dżwięku do wzmacniacza, to będzie kabel mikrofonowy(w środku masa i dwa kable ok 0,5mm- to wszystko w ekranie ok 1,5mm :twisted: , raczej nie powinien zbierać szumów) Zastanawiam się tylko nad tym co powiedziałeś, żeby z jednej strony w kablu nie podłączać masy... Mogę wiedzieć dlaczego?

pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc

ps: podłącze wszystko na nowym okablowaniu i sprawdze te rzeczy o które prosiłeś. Po co mam się denerwować, że może nie będzie dobrze działać, przez to, że lipne kable użyłem.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 14 mar 2006, o 23:01

tak tylko wrzuciłem te 4mm Mr. Green dam 2,5 dorzuce dość uży ekran.
Nie ma potrzeby ekranowania kabli zasilającyh.
Zastanawiam się tylko nad tym co powiedziałeś, żeby z jednej strony w kablu nie podłączać masy... Mogę wiedzieć dlaczego?
Bo możesz w ten sposób utworzyć petlę masy.
Jak chcesz to mam art. na temat prowadzenia masy w ukladach elektronicznych.

Pozdrawiam i liczę, że Twój projekt pojawi się w dziale DIY ładnie opsiany :)

kapsel85
-
-

Postautor: kapsel85 » 14 mar 2006, o 23:04

no pewnie...

będzie subwoofer+satelity+standy pod satelity

tylko na razie nie mam budżetu na zakup przetworników :( muszę trochę poczekać. Subwoofer będzie w fornirze tak jak satelity. Standy już sa przygotowane i pomalowane na czarno :)

[ Dodano: 14-03-2006, 22:06 ]
teraz słucham wzmacniacza (akai ) na słuchawkach i jak wyłącze źródło dźwięku to w słuchawkach słychać identyczny brum jak w głośniku podłączonym pod tda. Widzę, że trzeba będzie coś popatrzeć w moim wzmacniaczu...

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 15 mar 2006, o 14:39

teraz słucham wzmacniacza (akai ) na słuchawkach i jak wyłącze źródło dźwięku to w słuchawkach słychać identyczny brum jak w głośniku podłączonym pod tda. Widzę, że trzeba będzie coś popatrzeć w moim wzmacniaczu...
Niekoniecznie jest to wina wzmacniacza, może być np. wadliwy kabel sygnałowy.
Napisz z czego podajesz sygnał na wzmacniacz (CD, Magnetofon, PC ? )

kapsel85
-
-

Postautor: kapsel85 » 15 mar 2006, o 18:08

z wyjścia słuchawkowego wzmacniacza

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 16 mar 2006, o 11:00

z wyjścia słuchawkowego wzmacniacza
Przeczytałeś co napisałem :?

kapsel85
-
-

Postautor: kapsel85 » 16 mar 2006, o 13:58

sorry :/ z komputera

mam też cd, ale wtedy jakoś nie wpadłem na pomysł, żeby jego użyć:([/code]

[ Dodano: 18-03-2006, 07:44 ]
End mówiłeś coś o tych stabilizatorach... mam je wlutować tak jak na zdjęciu? Bez zdjęcie też bym je tak zamontował, ale mówiłeś, że jeden i drugi mają inaczej ułożone nóżki. W układzie US1 nóżki zaczynają się tam gdzie napisy, czy jak?
Załączniki
DSC05027.jpg
Filtr (60x34) montaĹźowy.jpg

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 18 mar 2006, o 11:23

Wlutuj tak jest, bo tak jest o.k.
Do każdego ukladu są noty aplikacyjne i można z nich skorzystać gdy jest się niepewnym co do wyprowadzeń.
np. www.alldatasheet.com
Załączniki
Wyprowadzenia stabilizatorĂłw.JPG
(80.24KiB)Pobrany 200 razy

kapsel85
-
-

Postautor: kapsel85 » 18 mar 2006, o 11:26

jak włączyć filtr w zasilanie przed wzmacniaczem, czy za wzmacniaczem?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 18 mar 2006, o 11:33

jak włączyć filtr w zasilanie przed wzmacniaczem, czy za wzmacniaczem?
Do baterii kondensatorów w zasilaczu, przez wspomniane rezystory.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”