Witam,
Zakupilem DVD posiadajace wyjscie RGB, sprawdzilem i moj TV na AV1 (Scart1) posiada wejscie Video/RGB/S-Video. Dotychczas na tym wejsciu podlaczalem komputer przez S-Video i ladnie dzialo, teraz Komp przeszedl na AV2 (Scart2) i tez ladnie chodzi. Za to na AV1 chcialem dac to DVD i to przez RGB. Nie chce kupowac gotowego kabla, tylko wole cam go zrobic. Znalazlem rozpiske Scarta http://serwis-tv.com/scart.html i co poza sygnalami R (15 i 13), G (11 i 9), B (7 i 5) mam podlaczyc
Od czego jest wyprowadzenie 8 - SWTCH, jak ono dziala
A wyprowadzenia 16 i 18 - BLNK
Poza tym, jak telewizor pozna ktory sygnal mu podlaczylem w menu mam wybor miedzy Video a S-Sideo tylko dla AV1 i AV2.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPodlaczenie RGB
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Musisz jeszcze podłączyć 16 - sygnał przełączania ( masa na 14) oraz 20 - synchronizacja ( masa na 18 ). Końcówka 8 służy do przełączania na wideo ( doprowadzenie 12V przełącza tv na sygnał doprowadzony do 20. .Dla wejścia rgb jest używane 16. Doprowadzenie ok 3 do 5V przełącza tv w stan wejścia rgb. Wejście to steruje bezpośrednio dekoderem koloru i jest nadrzędne. Dodatkowo na 20 doprowadzony jest sygnał synchronizacji.. W menu odtwarzacza musisz ustawić z którego wyjścia będziesz korzystał - video czy rgb. Włączając dvd automatycznie przełączy się telewizor na odpowiednie wejscie. A najlepiej zrobic sobie pełny kabel. Inna rzeczy czy to się opłaca. Gotowy kabel można kupic za kilka zł. Chyba, że jestes audiofilem i potrzebujesz kabel za złotymi stykami itp.
No chyba tak jednak zrobie, zlotych stykow nie potrzebuje(ciach)
A najlepiej zrobic sobie pełny kabel. Inna rzeczy czy to się opłaca. Gotowy kabel można kupic za kilka zł. Chyba, że jestes audiofilem i potrzebujesz kabel za złotymi stykami itp.
Jakos nie mialem zaufania do tych Euro czy sa pelne czy tylko wybrane sygnaly przekazuja. Teraz juz wiem wiecej, to sobie poradze
Wiec mam kabelek (pelny Euro), podlaczylem i moge ustawic na RGB i ladnie smiga
Tylko jest jeden problem, po wlaczeniu DVD w standby z pilota, na TV na wszystkich programach jest ciemny obraz, zeby normalnie programy odbieraly, to DVD musi byc wylaczone przyciskiem "twardym" albo wlaczone... (przelaczalem nawet na S-Vider i Video i to samo wszedzie na tym kablu)
Da sie cos z tym zrobic by dzialanie DVD nie mialo wplywu na reszte programow moze odlutowac jakis kabelek
Tylko jest jeden problem, po wlaczeniu DVD w standby z pilota, na TV na wszystkich programach jest ciemny obraz, zeby normalnie programy odbieraly, to DVD musi byc wylaczone przyciskiem "twardym" albo wlaczone... (przelaczalem nawet na S-Vider i Video i to samo wszedzie na tym kablu)
Da sie cos z tym zrobic by dzialanie DVD nie mialo wplywu na reszte programow moze odlutowac jakis kabelek
Pomierzylem i jest tak na AV1:
standby: 8 - 0V, 16 - ok. 2,2V
RGB: 8 - 12V, 16 - ok. 2,6V
S-Video i Video: 8 - 12V, 16 - 0V
Jak mam przelaczone na RGB, to zamiast normalnych programow lata mi mocno znieksztalcony sygnal z DVD, przy S-Video i Video jest normalnie.
Przelaczylem DVD na AV2 i tam juz sie nie wygasza obraz i przy S-Video jest normalny kolorowy obraz z DVD a przy Video i RGB jest cz-b. Doszlo jeszcze to, ze jak wlaczam DVD, to sie od razu przelacza na to AV do ktorego jest podloczony (pewnie nozka 8 )
Wyglada na to, ze optymalnie bede mial na AV2 i S-Video bo RGB dziala tylko na AV1, ale wtedy normalne programy nie odbieraja i wygasza mi sie po wylaczeniu DVD.
standby: 8 - 0V, 16 - ok. 2,2V
RGB: 8 - 12V, 16 - ok. 2,6V
S-Video i Video: 8 - 12V, 16 - 0V
Jak mam przelaczone na RGB, to zamiast normalnych programow lata mi mocno znieksztalcony sygnal z DVD, przy S-Video i Video jest normalnie.
Przelaczylem DVD na AV2 i tam juz sie nie wygasza obraz i przy S-Video jest normalny kolorowy obraz z DVD a przy Video i RGB jest cz-b. Doszlo jeszcze to, ze jak wlaczam DVD, to sie od razu przelacza na to AV do ktorego jest podloczony (pewnie nozka 8 )
Wyglada na to, ze optymalnie bede mial na AV2 i S-Video bo RGB dziala tylko na AV1, ale wtedy normalne programy nie odbieraja i wygasza mi sie po wylaczeniu DVD.
Mam pelny kabel euro-euro.
Uwidzialo mi sie ze euro przekazuje z pewnoscia sygnal nie jako RGB ale CVBS.
Zeby sprawdzic, podlaczylem pod inne gniazdo chincha do telewizora rowniez chicha i przelaczalem w TV pomiedzy euro a chinchem nie zauwazylem absolutnie zadnej roznicy w obrazie.
Na DVD mam wlaczone programowo RGB a TV jest nowy 100 hercowy.
Czy to mozliwe zeby obraz byl az tak identyczny?
Pomiedzy sugnalem z kompa chinch a SVHS byla ogromna przepasc jakosciowa spodziewalem sie ze tu bedzie moze w mniejszym stopniu ale tez widoczna roznica.
Czy moze poprostu sygnal na sile leci po CVBS i dlatego nie widze roznicy.
Uwidzialo mi sie ze euro przekazuje z pewnoscia sygnal nie jako RGB ale CVBS.
Zeby sprawdzic, podlaczylem pod inne gniazdo chincha do telewizora rowniez chicha i przelaczalem w TV pomiedzy euro a chinchem nie zauwazylem absolutnie zadnej roznicy w obrazie.
Na DVD mam wlaczone programowo RGB a TV jest nowy 100 hercowy.
Czy to mozliwe zeby obraz byl az tak identyczny?
Pomiedzy sugnalem z kompa chinch a SVHS byla ogromna przepasc jakosciowa spodziewalem sie ze tu bedzie moze w mniejszym stopniu ale tez widoczna roznica.
Czy moze poprostu sygnal na sile leci po CVBS i dlatego nie widze roznicy.